Régi-új célok a budai Várnegyedben

Fodor Gergely keddi sajtótájékoztatóján konkretizálta a Hauszmann Program további céljait: újabb elpusztult épületek újjáépítése van napirenden és a Királyi Palotát is elkezdték felmérni annak érdekében, hogy tudni lehessen mely részek alkalmasak a háború előtti visszaépítésre.

Folytatódnak a rekonstrukciók, de a rehabilitációk is: a következő hároméves ciklusban a várbeli sétányokat is felújítanák. A további munkálatokra mintegy 36 milliárd forintot biztosít a kormány.


 

A Lovarda, valamint — az étteremnek, emeletén pedig rendezvényteremnek otthont adó — Főőrségi épület idén nyáron elkészül, 2021-ig pedig az épületeket körülvevő területek rendbehozatala is megvalósulhat. Erre az évre  lehet kész az új óriáslift, a Stöckl-lépcső és a Karakas pasa tornyának renoválása is.  Északi irányban egy újabb, több száz férőhelyes mélygarázs építését is bejelentették. 

Fodor Gergely a sajtótájékoztató során azzal indokolta a rekonstrukciós munkálatokat, hogy  az évi csaknem 4 millió turista és a magyar látogatók is átlagosan mindössze 47 percet töltenek el itt és  gyakorlatilag puszta "kilátópontként" használják a Várat.

Elkezdik az 1946-ban lerombolt Külügyminisztérium Dísz téri épületének megtervezését is, eredeti homlokzattal és kortárs belsőépítészettel. Ismét  napirendre került a Honvéd Főparancsnokság épületének teljes kiépítése. Továbbra is ezt a komplexumot tervezik a Várnegyed kapujának, ahol interaktív történeti kiállítások és turisztikai központ kaphat majd helyet.


 

A sorból nem marad ki a Szent György tér sem. A nyugati oldalán látható rommezőt parkosítással, padok és nyilvános mellékhelyiségek elhelyezésével számolnák fel, valamint felépítenék József főherceg egykori palotáját is, melyet 1968-ban bontottak le. 

Arról még nem született döntés, hogy a Hauszmann-féle palotából mit tudnak rekonstruálni. Az ehhez szükséges építészeti felméréseket már végzik, addig is az Országos Széchényi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeumot összekötő nyaktag emeletén kezdték meg a Szent István-terem újjáépítését, melynek átadását szintén 2021-re tervezik.