Romantikus hangulat - az Unger-ház

Az Ybl Miklós tervei alapján épület Unger-ház talán végre visszanyerheti egykori dicsőségét. A BORD Építész Stúdió által készített tervek szerint az épület műemléki rekonstrukciója mellett egyedi képzőművészeti alkotásként jelenik meg a modern kor igényeit kielégítő bővítés.

A Múzeum körút 7. szám alatt található, 1852-ben, Ybl Miklós tervei alapján épült Unger-ház már jó ideje méltatlan, elhanyagolt állapotban várja sorsát. Néhány évvel ezelőtt a társasház a tetőtér beépítése és az épület műemléki rekonstrukciója mellett döntött. A különleges tervezési feladatot a BORD Építész Stúdió kapta meg. Műemléki épületről lévén szó, a tervezés a művészettörténeti kutatással párhuzamosan már a kezdetektől restaurátor szakértők bevonásával folyik. A helyreállítással párhuzamosan a tetőtér is beépül majd; az új elemek egyedi módon, finoman illeszkednek majd a védett épülethez.




A tervek alapján az új tető vonala követi az eredeti tetőszerkezet hajlásszögét és formáját, ezáltal az eredeti épülettömeg mind a Múzeum körút felől, mind a Magyar utca felől változatlan marad. A tetőtér alsó szintjét az utca felőli oldalakon a meglévő párkányoktól visszahúzva alakítják ki, míg a galéria szint a belső udvar felé nyit majd. Ezáltal az új tetőtérben kellemesen világos, napos belső terek alakulnak ki. Az új tető pedig zavartalan, harmonikus egységet alkot a meglévő épülettel, az utcakép változatlan marad.

A belső udvar felől az új tető egyfajta könnyed, a záró tagozat felett ellebegő sík látványával jelenik majd meg. Ezáltal a modern kor lenyomata jelen van ugyan, de nem konkurál az eredeti épülettel. A megjelenő sík keretbe foglalja az Ybl tervezte épületet, megőrizve ezzel a romantikus lakóépület hangulatát, a teremszerű belső udvar és homlokzatok arányait. Az építészeti koncepció szerint a lebegő keret geometriája visszaköszön az átjáró udvar felületének szerkesztésében. A lebegő keret és az azzal összhangban kialakított udvar egysége önálló köztéri képzőművészeti alkotásként jelenik majd meg. Koncepcionális alapvetésünk volt, hogy az Ybl-féle architektúra mellett újabb építészeti elem nem jelenhet meg, ezért az új elemek a belső udvarban elhelyezett, az épülettől független szoborként jelennek meg. Éjszaka a keret és az udvari burkolat indirekt megvilágítása adja majd a belső udvar fényeit, egyedi hangulatát, ahol egyszerre fellelhető a régi és a mai kor haladó szellemisége, építőművészete.




Elképzelésünk emléket állít Ybl egy korábban nem megvalósult koncepciójának, melyet a Szent István Bazilika kupolájára készített. Ybl a Bazilika kupolájának természetes megvilágítását először indirekt fényekkel képzelte el, mégpedig a kupola alatt húzódó fehér márvány sík tükröződései által. A hatás az oszlopok felett ellebegő, könnyed, fényes kupola látványa lett volna. Erre utal az Unger-ház terveiben a kék terrazoval burkolt lebegő keret gondolata.

Jelenleg az építési és egyben örökségvédelmi engedélyezési eljárás zajlik. Az Unger-ház rekonstrukciójának és tetőtér beépítésének tervei a BORD Építész Stúdió más projektjeihez hasonlóan, kiemelkedően magas építészeti színvonalat képviselnek. Remélhetőleg az épület helyreállítása, restaurálása hamarosan megkezdődhet.

BORD Építészeti Stúdió