Takarékos szerkesztés

A legfrissebb Ybl-díjasok munkáit bemutató sorozatunkban Zsuffa Zsolt XVI.kerületi családi házát belülről már láttuk: Papp Glória ezzel a belsővel nyert egy nagyon rangos nemzetközi díjat. Most bemutatjuk az építészeti terveket, rövid koncepciót és a külsőt is. 

 

A közel sík, nem túl előnyös tájolású építési telek a kerület egyik igen heterogén beépítettségű részén helyezkedik el, közel a forgalmas Szlovák úthoz és a Szilas patakhoz is. Az egyemeletes, törtvonalú magastetős tömegformálású épület beépítés szempontjából szabadon állónak minősül.

 

 

 

 

A Megbízó elvárásainak megfelelően fénnyel gazdagon átjárt, kortárs hangvételű épületet terveztünk, személyre szabott, jól átlátható terekkel, tiszta térkapcsolatokkal. A ház alaprajzi elrendezését és tömegformálását erősen befolyásolta a tájolás, az utca irányából érkező déli napsütés is. A funkciót finoman lekövető belső térforma minden feleslegesnek tűnő zugot mellőz, amely takarékos szerkesztés pontosan érzékelhető a külső formában és megjelenésben is. A kristályszerű, monolitikussá redukált épülettömeget csak a bejárat és a terasz bemetszései valamint a belső funkciót is megmutató ablakok mélyen ülő üvegsávjai törik meg, a kompakt forma pedig energetikailag is kedvező. 

 

 

 

A homlokzatokon megjelenő finombeton anyag hangsúlyozza, egyben igazolja is a tömegformálást, az egyneműség erősítésére pedig  a tetőzet fedését is betonkéreggel armírozott hőszigetelő táblák adják. A szerkezeti kialakítás teljes összhangba került az alaprajzi struktúrával és homlokzati anyaghasználattal; a belsőben nyersen maradó vasbeton tartószerkezeti vázat pórusbeton kitöltőfalazatok tagolják. Az épületbelső karakterének finomhangolására Papp Glória által részletes belsőépítészeti tervek készültek.

 

 

 

Zsuffa Zsolt

 


Családi ház a XVI. kerületben

vezető tervező: Zsuffa Zsolt
építész munkatárs: Nagy Gábor
szakági tervezők:
belsőépítész: Papp Glória
statika: Harsányi Csaba
gépészet: Fejes Tamás
fotó: Bujnovszky Tamás
generáltervező: Zsuffa és Kalmár Építész Műterem

tervezés éve: 2007
kivitelezés éve: 2008
bruttó szintterület: 210 m2
építtető: magánszemély

kivitelező: Borsos Levente