TERMINAL | Akkor és most

Ki ne ismerné az Erzsébet tér közepén álló, Budapest legfiatalabb műemlék épületét? A volt autóbusz-pályaudvar mára sokak számára inkább fővárosunk design központját jelenti és egy közösségi fröccsözőt.

Ilyen gyökeres változásokon aligha ment végbe más budapesti épület. Az 1949-es átadása óta az áthaladó buszok ezrein túl, volt már “kozmopolita formalizmussal” vádolt öncélú épület, bontásra ítélt végállomás – amit csak az 1977-es műemlékvédelmi döntés mentett meg –, volt üresen álló céltalan “szocreál hagyaték”. Új értelmet 2011-től nyert, mint a magyar design kiállítótere.

Az épület feldolgozásának témája hamar eldőlt. Változó funkciójából adódóan a múltat és a jelent akartuk megjeleníteni valamilyen formában. Láttatni szerettük volna a két korszak közti szignifikáns különbséget. A kezdeti 3D-s grafikák túlzottan korlátozódtak az animációra, amiből később nehéz lett volna továbbgondolni a témát.

Így jött az “Akkor és most” ötlet, ahol a régi és az új funkciójú épületet “kiterítve” mutatnánk be egyszerűsített grafikával. Az épület szerkezeti adottságai miatt az illusztráció megközelítőleg 2 m hosszú, így a következő ötlet az anyag szétszabdalása volt. A projekt elkészültével már korszakonként 5-5 darab plakát adja ki az épület teljes egészét.

Terminal - Akkor és most from Hypeandhyper on Vimeo.

A képek a buszpályaudvar miliőjét és a Fröccsterasz, Közért Bár és a Design Terminál hármasának funkcióját mutatja be. Az épület formájában nem, de funkciójában gyökeres változáson ment át életének eddigi 64 éve alatt, s a projekt ezt hivatott bemutatni a plakátok és a honlap segítségével.

forrás: Hype and Hyper