Tizenkét emeletes házat terveznek a Normafára

Negyven méter magas, tizenkét emeletes házat terveznek építeni a Normafánál természetvédelmi területre, közvetlenü a Csillebérci Tábor mellett – értesült az index. A jogszabályok lehetővé teszik a beépítést, az önkormányzat nem támogatja az építkezést. 

„Természetvédelmi szakvélemény szerint az érintett ingatlan országos jelentőségű védett természetvédelmi területen fekszik. Része a Budai Tájvédelmi Körzetnek, ezért a védett területre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Az érintett ingatlanon és közvetlen környezetében védett, valamint Natura 2000-es jelölő növény- és állatfajok fordulnak elő”- írja a lap. A negyven méter magas épület egyértelműen a környéken taláható fák lombkoronája felé nőne, azaz a Budai-hegység több pontjáról látható lenne, így felépítése tájszerkezetileg és vársoképileg is aggályos.

Az ingatlanfejlesztő cég a lap kérdéseire azt válaszolta, hogy az épület méretei megfelelnek a helyi és az országos előírásoknak, annak magasságát a zöldterületi arány megőrzése indokolja, „a tervek több, a telek beépíthetőségére vonatkozó mutatót sem használnak ki teljes mértékben”. A telken korábban iskolépület volt, a kivitelező szerint a 66 lakás nem fog nagyobb forgalmat generálni a korábbinál.

A XII. kerületi önkormányzat a cikk megjelenése után azt közölte az index-szel, hogy nem támogatják ekkora épület építését a Normafánál, mert – bár a hatályos országos jogszabályok lehetővé teszik egy ekkora épület elhelyezését – „ilyen jellegű magánberuházás nem összeegyeztethető azzal a munkával, amit  az önkormányzat a Normafa rendbetétele kapcsán végzett az elmúlt években”. Tájékoztatásuk szerint „a beruházó jelenleg sem az építési telek melletti terület természetvédelmi besorolása miatt szükséges környezetvédelmi hatásvizsgálattal, sem pedig érvényes építési engedéllyel nem rendelkezik, ezek hiányában pedig biztosan nem fog tudni egy ilyen jellegű épületet elhelyezni.