VÁCI1 - bemutatjuk az átalakítás koncepcióját

Eredetileg az Első Pesti Hazai Takarékpénztár székházaként, Alpár Ignác tervei szerint épült a Vörösmarty tér sarkán található patinás épület, amely egy ideig az értéktőzsdének is otthont adott. A ház az elhúzódó átalakítás után elegáns kereskedelmi központként született újjá, Kőnig Tamás, Wagner Péter és Christian Biecher építészek koncepciója alapján.
Részletek a műleírásból

Meglévő állapot

Az épület 1915-ben épült, két pinceszint, földszint + mezzanin szint + 4 emeletes, manzárdtetős épület. Három utca határolja: délről a Türr István utca, keletről a Váci utca, északról a Deák Ferenc utca. A negyedik oldalon tűzfallal csatlakozik egyetlen szomszédjához, amely jelenleg a K&H tulajdonában lévő banképület. Az ingatlan jelenleg ORCO francia ingatlanfejlesztő cégcsoport tulajdonában lévő YULI kft. tulajdona. Az épület műemlék, így az első fokú építési hatóság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). A jelenlegi állapot fő rendeltetése: irodaépület (tőzsde), a földszint egy részén üzletekkel, a legfelső szinttel étterem funkcióval.

 

 

 

Építészeti koncepció

Tervünk az 1915-ben elkészült ház átalakítását tartalmazza, amely eredetileg az Első Pesti Hazai  Takarékpénztár főépületeként szolgált, üzletekkel az utcaszinten, irodákkal a közbenső szinteken és lakásokkal a felső, illetve tetőszinteken. Az épület U alakú alaprajzi szerkesztésű, hét szintet tartalmaz a terepszint felett és két szintet a terepszint alatt. Tartószerkezete falazott, illetve vasbeton oszlopos vasbeton váz, amelyet kővel burkoltak neoklasszicista stílusban. A központi részt több udvarra osztja a középső, öt szintes szárny, mely a postázókat és egy lépcsőt tartalmaz.  

Az épület szigorú és ismétlődéses szerkesztésű, bár néhány hozzátoldott épületrész (lépcsőházak, folyosók stb.) azt bizonyítja, hogy az épület már a tervezés során átélt néhány programváltoztatást. A Deák Ferenc utcai főbejárat felől a reprezentatív lépcsősor ugyan oldalról belehasít a racionális közlekedő-szerkesztésbe, de mindenképpen egy fantasztikusan megfogalmazott felvezetést ad az első emeletre.

 

 

 

A ház funkciója az átalakítás után megváltozik, közösségi szórakoztató épület lesz, ezért egy új főbejáratot alakítunk ki a Váci utca felől, nagy előtérrel, ahonnan mozgólépcsőkkel lehet közlekedni a -1. szinttől a 4. emeletig. Minden szinten egy körkörös közlekedő-folyosó húzódik az udvarok körül, erről a folyosóról nyílnak az egyes egységek.

Az udvarok falai újra üvegezettek és alumínium panelekkel védettek lesznek, egy derékszögű perforált dobozt alkotva, amely magasabbra emelkedik, mint a meglévő épület tetőszintje, és befedi az ide tervezett panorámás vendéglő tetőszerkezetét. Ez a vendéglő különleges kilátással  rendelkezik a városra és kijárata lesz a tetőteraszra, amely a két saroktorony tetején képzett  kilátóhely között feszül.

 

 

 

Új, tűzoltóság által előírt lépcsőházakat létesítünk az épület fő szárnyaiban. A teherbejárat a Türr István utca felől készül. Az udvari homlokzatokat a padlótól álmennyezetig üvegezzük, amelyeket a meglévő szerkezet falnyílásaiba helyezünk el. A homlokzat egy részét árnyékolókkal látjuk el, alumínium alátétszerkezeten. Ezek az árnyékoló-elemek 6 mm-es alumínium panelek, amelyekből a rácsos mintát pontos lézertechnológiával vágják ki, és aranyszínű festéssel látják el. Ez az anyag erős jelleget kölcsönöz az épületnek. A közlekedők egyik oldalán a változó kiképzésű üzletportálok sorát látjuk, míg a másik oldala a nagyméretű üvegfelületekkel rendelkező udvarra néző fal, amelyeken keresztül átlátunk az egyes szárnyakba, és állandóan érzékeljük az aranyszínű árnyékolót.

A közlekedőkben meleg érzetű anyagokat alkalmazunk, sötétszürke palát a közlekedő folyosók és lépcsőházak padlóján, továbbá függesztett monolit gipszkarton álmennyezeteket süllyesztett világítással. A bérelhető egységekbe a bérlő választása szerinti kő vagy greslap burkolat kerül. Üvegmozaik készül a wc-kben, visszaidézve valamit az épület eredeti mívességéből. A megerősített, körbeköpenyezett oszlopok, pillérek, illetve az újravakolt felületek glettelt, festett felületet kapnak. Általánosan nem különböztetjük meg a régit és újat, elképzelésünk szerint állandó dialektusban állnának egymással. A tetőterasz kültéri faburkolatot kap, valamint rozsdamentes acélból lesznek a fogódzók, az épületvasalatok, illetve a panorámás felvonók látszó részei.

 

 

 

Az épület meglévő-megmaradó részeit az eredetivel egyező módon visszaállítjuk, a külső-belső térben egyaránt. A homlokzatokon módosítást jelentenek az újakra cserélt földszinti ablakok, a Váci utca felőli új bejárat, valamint a belső udvari aranyszínű árnyékoló felület folytatásaként egy, az épület felett lebegő tető zárja le az átalakítást.

Átalakítások

Megtartjuk a lépcsőházat, a postázókat a galériákkal, illetve ólomüveges ablakokkal, a H alakú közlekedőrendszert, az épület meglévő, külső homlokzatát, tehát az új tetőszerkezetet is ugyanilyen formában építjük vissza. Bontásra kerül a Türr István utcai lépcsőház, illetve a dunai szárnyban lévő két lépcsőház, a tiszta és világos közlekedés megvalósíthatósága érdekében. A Postázó oldalfalait a közlekedők felé megnyitjuk. Elbontjuk a Váci utcai üzletek utólagosan épített galériáit, a teljes acélszerkezetű manzárdtetőt a felépítményekkel, valamint a tőzsdeterem íves üvegfedésének tartószerkezetét - a védendő bevilágító mennyezetet az építés idején megtámasztjuk.

 

 

 

Új építések

A déli kisudvarba két új személyszállító panorámalift kerül, a felülvilágított tőzsdeterem új üvegezett födémet kap a magasföldszint vonalában. A nagy udvar új, egységesített belső homlokzatot kap, a Váci utcai szárnyban mozgólépcsők készülnek a -1. szinttől a 4. emeletig. Új tetőszerkezet és fedés készül, az eredetivel megegyező utcaképpel, a szerkezet a két traktust átívelve (ugyancsak hasonlóan az eredetihez) készül, törtvonalú vasbeton lemezzel  vagy az eredetihez hasonló rácsostartó szerkezettel.

 

 

 

Funkció

A meglévő épület rendeltetését tekintve jelenleg irodaház üzletekkel, a legfelső szinten vendéglővel. Tervezett állapotban fő funkciója közösségi szórakoztató-épület (szabadidő-központ) lesz, amelyben vendéglátó, kereskedelmi és szolgáltató funkciók kapnak helyet.

 

 

 

A pincében (-2. szint)  egy éjszakai szórakozóhely egy része, raktárak, a kiszolgáló személyzet öltözői, a dunai szárnyban két szint magas gépészeti tér,  illetve a déli Váci utcai saroknál sprinkler víztartály és sprinkler központ található. Az alagsorba ( -1. szint) terveztük a szórakozóhelyet a kiszolgáló helyiségeivel. A Váci utcai traktusban üzlethelyiségek vannak, ide mozgólépcsők is vezetnek. A Türr István utcai szárnyban található a három transzformátor és a csatlakozó elektromos helyiségek.

A földszinten új főbejáratot alakítunk ki a Váci utca felől. A teherbejárat, illetve a pinceszinteket kiszolgáló 3500 kg-os teherlift a Türr István utca felől, a Váci utca felé közel eső szakaszon található. A személyzet részére a gazdasági bejárat megmarad a Deák Ferenc utcában, a szomszéd épülethez történő csatlakozásnál. A földszinten és a magasföldszinten kereskedelmi-, illetve vendéglátó egységeket alakítunk ki.

Az általános emeleti szintek közlekedőrendszere, alaprajzi kialakítása megegyezik, csupán a funkciókban van különbség. Az 1. és 2. emeleten kereskedelmi egységek kapnak helyet, míg a 3. emelet a szolgáltató és szórakoztató funkcióké. A 4. emelet annyiban különbözik az általánostól, hogy a középső traktus eredetileg is egy szinttel alacsonyabb, lapostetős kialakítású. Erre a területre egy részben járófelülettel ellátott, részben intenzív típusú zöldtetős tetőteraszt terveztünk. Ezen a szinten is szolgáltató és szórakoztató funkciók találhatók.

 

 

 

Az ötödik emelet az eredeti nagy belmagasságú, 4. emeletről induló manzárdtetőből adódó részleges szintmegosztás eredménye a dunai szárnyban. Itt a kazánház és egyéb gépészeti területek találhatók. A Türr István utcai szárnyban találhatók a klímahűtőgépek kültéri egységei, amely  valóban kültéri, kvázi a tetőbe süllyesztett, nem látható módon, így biztosítva akusztikai védelmet is. Az egy szinttel feljebb elhelyezett vendéglőből pedig vízszintes tengelyű, függőleges felületű árnyékolók küszöbölik ki a látványt.

(A tervezés rövid története itt olvasható.)


VÁCI1 - Tőzsdepalota
építész tervezők: Christian Biecher, König Tamás, Wagner Péter (engedélyezési terv)
építész tervezők: Szécsi Zsolt, Juhász Ágnes, Kozma Klára - ÖTSZ (kiviteli terv)
tervezés éve: 2007-2009
kivitelezés éve: 2008-2011
generáltervező: ÖTSZ (kiviteli terv)
tartószerkezetek: Szabó Balázs, Markovits Péter, Bécser Pál, Richter János, Nagy Péter, Mahler Judit, Buzás Hajnalka, Fülöp Judit, Szenner Gabriella - MTM Kft.
épületgépészet: Erhardt Lajos, Erhardt Péter - Novoterv Kft.
épületvillamosság: Kovács Lászlóné Homonnay Zsuzsanna - Inter Ház Tech Mérnöki Iroda Bt.
generálkivitelező: Hérosz Zrt. - Visy Gergely, Világosi Péter, Kiss Sándor, Vas Attila, Váradi Csaba, Kalach Krisztián, Szabó Krisztián
műemlék restaurálás: Reneszánsz Zrt.
megrendelő/építtető: Yuli Kft. (ORCO Group) - Király Márton, Korsós Ágnes
lebonyolító: Flaisz Tamás, Bodnár Emőke
tervellenőr: Farkas József - EC Harris