építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

OdooMaterials - Rétegelt-ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft.-től (2.)

A nemzetközi Solar Decathlon versenyre készülő BME-s csapat által tervezett, kizárólag napenergiával működő ház építőanyagait bemutató sorozatunkban most az egyik legfontosabb alkotóelemet, a sokrétűen felhasználható rétegelt-ragasztott tömör fapaneleket mutatjuk be.

Mi különbözteti meg a környezettudatos házépítőt a kevésbé környezettudatos társától? Például az, hogy ez a házépítő a lakhelyéül szolgáló épület megtervezése és felépítése során is figyelemmel van a környezetére. A legfontosabb szempontok, amik felmerülnek a fejében, a következők: milyen környezetterheléssel jár a beépítendő termék előállítása? Maga az építkezés mennyire terheli meg a környezetet? Mennyi az élettartama a beépülő terméknek, megegyezik-e a ház kívánt élettartamával? Szükség lesz-e, illetve mikor az anyag pótlására, az adott épületszerkezet felújítására? Ezeket a kérdéseket tettük fel mi is magunknak, amikor legfontosabb építőanyagunknak a fát választottuk. A fa, a tartószerkezettől a külső és belső burkolaton át, a befújt hőszigetelés határoló felületén és az álmennyezeten keresztül a bútorokig sokféle formában megjelenik a házunkban. Ebben a cikkben elsősorban a teherhordó szerkezetünket, a Lignum Európa Kft. által legyártott rétegelt-ragasztott tömör fapaneleket szeretnénk bemutatni.

 

OdooMaterials - Rétegelt-ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft.-től
OdooMaterials - Rétegelt-ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft.-től
OdooMaterials - Rétegelt-ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft.-től
 

 

A fa, mint a természet egyik legnemesebb teremtménye, rendkívül fontos szerepet játszik egymásra utalt ökológiai rendszerünkben: az emberi gondolkodás lényeges mintájává és jelképévé vált. Ebben a minőségében nem meglepő, ha olyan hosszú életű dolog előállításához alkalmazzuk, mint egy ház, amely emberöltőkön keresztül végig kíséri az életünket. Az általunk alkalmazott tömör fapanelek a helyes szerkezeti kialakításnak és megfelelő faanyagvédelemnek köszönhetően mintegy 50 éves garantált élettartammal bírnak, ami a jelenlegi előírások szerint megegyezik a szakzsargonban véglegesnek nevezett épületek tervezett élettartamával.

Jó-jó, mondhatná az olvasó, de ma már a korszerűbb blokktéglák is ígérnek akár 100 éves élettartamot, és egyébként is, ki az az őrült, akit arra visz rá a környezettudatos lelke, hogy a jól bevált tégla helyett a fát válassza? Nos, az Odooproject csapata leginkább a kedvező anyagi tulajdonságai és az építési-szerelési munkálatok során megmutatkozó előnyei miatt tette le a voksát a tömör fapanelek mellett. Vegyük sorra, mivel is tűnik ki a rétegelt-ragasztott fapanel a többi szerkezeti anyag közül.

 

OdooMaterials - Rétegelt-ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft.-től
 

 

  • Könnyű, vázas szerkezetű épületekhez képest lucfenyő paneljeink robosztus, nagy felülettömegű szerkezetet alkotnak. A felülettömeg növelése hozzájárul épületünk akusztikai megfelelőségéhez, illetve ahhoz, hogy szokványos, vázas szerkezetű házakhoz képest nagyobb mértékű passzív hőtároló tömeggel rendelkezzen.
  • A rétegelt-ragasztott fa egy bizonyos vastagságig páragazdálkodó, vagyis képes párát felvenni, mikor abból sok van és ugyanezt később leadni anélkül, hogy közben károsodna.
  • Egy vázas szerkezettel ellentétben a síkszerű, tömör tartószerkezet jelentősen leegyszerűsíti a különböző beépített szerkezetek rögzítését, lehetővé teszi ezek áthelyezését. Egy vázas szerkezethez képest sokkal rugalmasabban elhelyezhetővé válik a hőszigetelés, a homlokzatburkolat, a falburkolatok és még sorolhatnánk.
  • Kis önsúlya miatt- a vasbetonnál mintegy 5-ször könnyebb építőanyag - a szállítási és szerelési terhek is kedvezőek.
  • Könnyen megmunkálható, nincs szükség különleges, nagyméretű gépi berendezésekre és speciális eszközökre.
  • Az előregyárthatóság, a rendelkezésre álló korszerű kötőelemeknek, kapcsolószereknek köszönhetően, egyszerre teszi lehetővé a könnyű leszerelést és újabb felhasználást és a gyors, száraz építési módot. Emellett csak minimális hulladékkal jár.
  • A lucfenyő paneleket megmunkálják meg, hogy az végleges látszó felületet eredményez, ami esztétikailag belső komfortot teremt, ezzel a benne élőkre pozitív élettani hatásokat gyakorol.
  • A választott szerkezetet hazai cégtől, a Lignum Európa Kft-től tudjuk beszerezni, más technológiával készített tömör fapaneles rendszereket csak külföldről tudnánk rendelni.


A cikk folytatása az Odooproject blogján

Odooproject, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Solar Decathlon csapata

Fenntarthatóságért felelős elemző: Dudás Kata
Kommunikáció: Tóth Réka

 

vélemény írásához jelentkezzen be »