építészet : környezet : innováció

Ön ellenőriztette már kéményét?

Magyarországon a szén-monoxid mérgezések száma 2010-ben sem csökkent. Ráadásul a korábbi években regisztrált 110-120 eset nem mondható pontos adatnak, hiszen sokszor az enyhe tünetek következtében azok nem kerülnek nyilvánosságra. A mérgezéssel összefüggő közel 30 haláleset sem ad okot bizakodásra. Az elrettentő adatok és a törvényi szabályozás ellenére a lakosság egy része még mindig nem együttműködő a kémények állapotának- és üzemeltetési körülményeinek ellenőrzését, karbantartását illetően.(x)

Magyarországon a szén-monoxid mérgezések száma 2010-ben sem csökkent. Ráadásul a korábbi években regisztrált 110-120 eset nem mondható pontos adatnak, hiszen sokszor az enyhe tünetek következtében azok nem kerülnek nyilvánosságra. A mérgezéssel összefüggő közel 30 haláleset sem ad okot bizakodásra. Az elrettentő adatok és a törvényi szabályozás ellenére a lakosság egy része még mindig nem együttműködő a kémények állapotának- és üzemeltetési körülményeinek ellenőrzését, karbantartását illetően. A biztonságos kéményhasználat és az emberi egészség védelmének érdekében a Leier Hungária Kft. az Első Magyar Kéményszövetséggel és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségével karöltve 2011-ben is felszólal azért, hogy az emberek kiemelt figyelmet szenteljenek lakókörnyezetük biztonságának. A leghatékonyabb munka érdekében a platform továbbra is működteti információs vonalát, amelyen keresztül az érdeklődők, szakemberek segítségét kérhetik a megbízható és korszerű kéményhasználattal kapcsolatban.

 

Leikauf Tibor és két kéményseprő
 

 

Magyarországon 4,6-5 millió üzemelő és tartalékkémény található, amelyek közül mintegy száz-száztízezer életveszélyes, és több mint félmillió szorul javításra, ám az adatokat a kontroll nélkül egyre fokozottabban terjedő fatüzelés miatt csak megbecsülni lehet. A kémények és tüzelőberendezések a biztonságos működés érdekében odafigyelést és folyamatos ellenőrzést igényelnek, mivel a hibás, elöregedett és elavult rendszerek komoly élet- és tűzveszélyt jelenthetnek, ahogyan azt az évi közel 30 haláleset is jelzi.

A Leier Hungária Kft., az Első Magyar Kéményszövetség és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége 2011-ben ismét az ellenőrzés, karbantartás, korszerűsítés, valamint a megfelelő kontroll melletti üzembe helyezés hangsúlyozásával az egészség- és a vagyonbiztonság megőrzése mellett, az energiatakarékosságért és a levegőtisztaság-védelméért kampányol. Az október 15-i, hivatalos, országos fűtésszezon kezdetére való tekintettel egy budapesti lakóház tetején tartott sajtótájékoztató keretében kívánták felhívni a lakosság figyelmét a tudatos kémény kiválasztásra és -használatra, illetve a mai előírásoknak megfelelő kéményépítés fontosságára.

 

Kéményseprők
 

 

Az összefogás aktivitása az elmúlt évben is sikeres volt. A kemenyproblema@leier.hu információs vonalnak köszönhetően, 2011-ben közel 1300 esetben nyújtottak segítséget a szakemberek. Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint, az életveszélyes vagy a nem kielégítő állapotban lévő kémények száma 2010-hez képest részben csökkent, de részben emelkedett is. Az ellentmondás mögött a következők állnak: a mai Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, korábban Önkormányzati Minisztérium által meghirdetett, a lakóépületekben üzemelő, gáz fűtő- és/vagy gázvízmelegítő-berendezések égéstermékeinek elvezetésére szolgáló egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémény) kiváltására kiírt pályázat eredményessége révén csökkent a hibás rendszerek száma. A lakóépületek és környezetük felújítását célzó pályázat keretében, a 2011. július 11-i döntés alapján 153 pályamunka volt sikeres. Ezzel összesen 326 millió forint támogatást ítélt meg a kormány az egycsatornás gyűjtőkémények (termofor kémények) kiváltására. Ezzel párhuzamosan azonban egyre többen térnek vissza a fatüzelésre és ez sajnos sok esetben ellenőrizetlenül, minden szakmaiságot mellőzve történik, ami a nem megfelelő állapotban lévő kémények számát növeli.

Kocsis Csaba, az Első Magyar Kéményszövetség Felügyelő Bizottságának tagja kihangsúlyozta, hogy tevékenységük egyik legfontosabb célja, hogy rávilágítsanak a régebbi technológiával készült kémények felújításának lehetőségeire, és megismertessék az új módszereket a tulajdonosokkal. 2010. december 1-től csak rendszer jellegű kéményt lehet építeni, szerelni, ezért aki építkezésbe kezd, annak érdemes a Leier szakembereivel konzultálnia, hiszen a cégcsoport ingyenes szaktanácsadással segíti a kémény átmérőjének és magasságának megfelelő kiszámítását. A hosszú távú, biztonságos megoldás érdekében teljes rendszer vásárlása ajánlott, hiszen a Leier 33 év rendszergaranciát vállal kéményeire. Az új kémény felhúzása, vagy a régi cseréje - a közhiedelemmel ellentétben - 1 nap alatt kivitelezhető.

 

Kéményseprők
 

 

A felelős kéményhasználatot és kéménykorszerűsítést nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a folyamatos kommunikáció ellenére is akadnak olyanok, akik szilárd tüzelés (fatüzelés döntően) esetén tudatlanul (nem ismerve az idevonatkozó jogszabályi előírásokat), vagy tudatosan (félve attól, hogy a kéményseprők olyan hibákat találnak, melynek eredménye esetleg költséges javítás, építési-, vagy tűzvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után) el kívánják titkolni a kémény használatát.

(x)

vélemény írásához jelentkezzen be »