Akadálymentesítési ki mit tud
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához
Tartalomjegyzék -> Szakmagyakorlás  
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Szerző Üzenet
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 05., Szerda 8:34    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az OTÉK tartalmaz ugyan előírásokat, de nem teljeskörűen. Mire támaszkodhatunk az ajánlásokon kívül ?
....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése
sityu

HozzászólásElküldve: 2005 Október 05., Szerda 12:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Itt találhatsz anyagokat:
SZIE-YMMF honlap letöltés lapja
(a konkrét anyagok: Akadálymentes építészet; Akadálymenetsítés és adaptáció)

A mellékelt dokumentumokban lévő adatok, méretek nem mindenben egyeznek meg a kötelező érvényű OTÉK előírásokkal (az OTÉK megenged olyan megoldásokat, amit a segédletek nem javasolnak...).

üdv: sityu
sityu

HozzászólásElküldve: 2005 Október 05., Szerda 12:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

További anyag:
[url=http://www.barko.hu/barko/anyagok/kosz/akadálymentes-%20szempontok.doc]akadálymentes szempontok[/url].
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 05., Szerda 13:26    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Köszönöm a segítséget, de ezek is csak ajánlások. Vagy nem ?
Vissza az elejére
zim

HozzászólásElküldve: 2005 Október 05., Szerda 14:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

És itt is egy letölthető segédlet:
http://www.budapestiepiteszkamara.hu/csatolt/Tervezesi_Segedlet_2003.pdf
Vissza az elejére
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 05., Szerda 15:39    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Erről az oldalról pedig "cserében" a segítségért letölthetitek a hivatalos EU irányelveket is: Akadálymentesítési linktár
Vissza az elejére
sityu

HozzászólásElküldve: 2005 Október 06., Csütörtök 6:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Gratulálok Balogh László (medibog) úrnak, ehhez a kis gerillamarketinges, mediahackinges reklámtopichoz!

Mert, hát attól, hogy ez egy érzékeny téma, és személyesen én is fontosnak tartok mindent, ami az akadályoztatott emberek tényleg sanyarú helyzetén kíván javítani; szóval attól még ez mégiscsak reklám.
S a tetejében egy átbaszós fajta... (engem idegesít ez a fajta okoskodós tanárbácsis, álkérdéses, kioktatós "irodalmi" műfaj)

Sokkal jobban örültem volna, ha rögtön az elején azzal kezdi, hogy B. L. vagyok, lépcsőnjáró gépeket, emelőlapokat forgalmazok (ez is egy fontos infó: nekem pl. volt nemrég egy munkám, amihez ilyesfajta forgalmazókat kerestem és nem igazán találtam), de csináltam egy weblapot (egyébként katasztrofális grafikai megjelenéssel), ahol a termékeimen kívül egy csomó hasznos információ található az akadálymentesítés témakörében; s az alábbiakban álljon itt egy-két esettanulmány az akadálymentesítés gyakorlati- és elméleti problémáiról, a tervező kollégák okulására...
Ezzel talán többet tehetne az akadálymentesítés fejlesztéséért, s ez a topic is hosszabb életű lehetne.

Na üdv!
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 06., Csütörtök 7:14    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves István !

Hogy beszéljünk konkrét dolgokról is: keresem azt a forrást, amiben "hivatalosan" le van írva, hogy a legnagyobb szintkülönbség, aminek az akadálymentesítéséhez nincs szükség segédeszközre, az 20 mm. Magyar forrást erre még nem találtam ! Az EU-s irányelvek ezt tartalmazzák, erre a dokumentumra hívtam fel a figyelmet az előző hozzászólásomban.

Hogy a sok munkával összeállított akadálymentesítési linktár reklám lenne, erről lehetne vitatkozni. Lehet reklám is, egyszerre vagy 50 cég reklámja.
Én ezt hasznos dolognak tartom, biztosan van akinek segít, és nem a hátsó szándékot keresi benne.

Hogy mindebben mi az "átbaszás", azt pedig bővebben is kifejthetnéd !

Indulatos kritikád ellenére hálás vagyok az ajánlott anyagokért, mert ezek eddig nem szerepeltek az akadálymentesítési linktárban.

Üdvözlettel

Balogh László
Vissza az elejére
Hartmann György Sándor

HozzászólásElküldve: 2005 Október 06., Csütörtök 22:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Medibognak!
1. Az OTÉK nem ajánlás, hanem kötelező! Ennek a betartására minden tervet készítő tervezőnek nyilatkozatot kell tenni.
2. Akadálymentes közlekedésnél épületen belül küszöb nem lehet, a közlekedők nem tartalmazhatnak szintkülömbséget csak rámpát. Illetve még egy megoldás van, felvonóval kell leküzdeni a szintkülömbségeket.(bármennyi legyen is a szintdifferencia)!
Azaz lehet hogy az EU-ban leírják a 20 mm magasságkülönbség lehetőségét, amit egy járdánál még el is tudok képzeleni, de az épületen belül nem.
3. Az akadálymentes közlekedésnél mindig mindenki csak a kerekes székre gondol, pedig ott vannak még a bottal segítettek, illetve a mankóval járók, akiknek az érdedekeit úgyszitén be kell tartani. Például a szegély kiképzések amelyek a mankó mecsúszását kell, hogy magakadályozzák.
Ui. egyébként, ha valaki (szakmabeli) megnézi az akadálymentes ajtóra vonatkozó rajzot - és még felrémlik benne tanulmányaiból egy kis épületszerkezet - szemébe kell hegy ötöljön, hogy a rajz nem tartamaz küszöböt.
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 07., Péntek 4:49    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Van az OTÉK, és vannak különféle ajánlások. A különféle ajánlások linkjei a korábbi hozzászólásokban szerepelnek. Ami nincs benne az OTÉK-ban, arra vonatkozóan csak az ajánlásokra lehet támaszkodni. Pontosabban fogalmazva, illetve kérdezve: Az ajánlásokra lehet támaszkodni ?
A küszöbmentesség nem véletlen. Van ahol ezt tartják az akadálymentesítés legegyszerűbb módjának. Ha nincs akadály, - küszöb, - nem kell vele foglalkozni.
Van itt pár vitás kérdés, amit mindenki másként itél meg, mert esetleg más ajánlásból indul ki. ( Ha már az OTÉK nem foglalkozik vele. )
Vissza az elejére
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 07., Péntek 6:20    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Az első ábra egy küszöbmentes ajtót mutat, a másik az akadálymentes szemétkiöntés helyigényét. Ez utóbbival sem találkoztam az OTÉK-ban. Wink
Vissza az elejére
Hartmann György Sándor

HozzászólásElküldve: 2005 Október 07., Péntek 7:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Azért mert aki ért a szakmához annak elég ha az elveket adják meg.
De az elveket konzekvensen be lekk tartani!
medibog

HozzászólásElküldve: 2005 Október 08., Szombat 8:06    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési ki mit tud Hozzászólás, az előzmény idézésével

Magyarországon kevésbé ismert megoldást mutat a két kép. Mennyezetre függesztett pályán mozog a szék, ami segíti a lépcsőn való feljutást. A szék helyett, - egy függesztő segítségével, - tolókocsi is szállítható. Gyógyintézményekben a betegek mozgatására használnak hasonló eszközöket, de akadálymentesítési célra ritkán. Előnye, hogy nincs szükség speciális korlátra, amit a korlátliftek igényelnek, ellenben meg kell oldani a pálya felső rögzítését. Őszintén szólva ennek a berendezésnek a hivatalos megnevezését nem is ismerem. Tudja esetleg valaki ?
Vissza az elejére
Hartmann György Sándor

HozzászólásElküldve: 2005 December 22., Csütörtök 14:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Erre is kiváncsi leszek, hány jegyzőnek ugrig a prémiuma?
lásd:
http://www.bfkh.hu/doku/jegyz_akadalyment.doc
Hartmann György Sándor

HozzászólásElküldve: 2005 December 22., Csütörtök 15:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Uram!
Kérjük a reklám mellőzését!
Annak a főodalon van a helye - gondolom, ha megfizeti fel is teszik, illetve tudja már a szegény pára azt, hogy reklámma van dolga!
Üdvözlettel:
medibog

HozzászólásElküldve: 2006 Január 07., Szombat 16:26    Hozzászólás témája: Akadálymentesítési támogatás Hozzászólás, az előzmény idézésével

Akadálymentesítési támogatás
Vissza az elejére
administrator
Site Admin

HozzászólásElküldve: 2006 Július 07., Péntek 13:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves medibog!

Az az igazság, hogy a Fórumot, egy kicsit másnak találták ki. Sok helyen engedik a reklámozást (a burkolt reklámot sehol nem igazán szeretik), de mi itt nem, mert szeretnénk, ha a Fórum egy szakmai vita helye lenne.
Szeretném kérni, hogy a jövőben tartózkodjon a reklám jellegű hozzászólásoktól, és inkább próbáljon a témában beszélgetést/vitát kezdeményezni, amire én úgy veszem ésre sokkal jobban vevő a Fórumozó közönség.

Amennyiben úgy gondolja, hogy termékeit/weboldalát/cégét hirdetni szeretné, ebben is szívesen állunk rendelkezésre az epiteszforum.hu oldalon. (marketing[kukac]epiteszforum.hu)

Köszönettel:
Molnár Emil
epiteszforum.hu
Vissza az elejére
medibog

HozzászólásElküldve: 2006 Július 07., Péntek 14:38    Hozzászólás témája: Reklám Hozzászólás, az előzmény idézésével

Kedves Emil !

Kérem a fórum akadálymentesítéssel kapcsolatos részének törlését, mert a jelek szerint már az is reklám, hogy elindítottam. Nem akarok ingyenreklámot !

Üdvözlettel

Balogh László
Vissza az elejére
administrator
Site Admin

HozzászólásElküldve: 2006 Július 08., Szombat 7:14    Hozzászólás témája: Re: Reklám Hozzászólás, az előzmény idézésével

medibog írta:
Kedves Emil !

Kérem a fórum akadálymentesítéssel kapcsolatos részének törlését, mert a jelek szerint már az is reklám, hogy elindítottam. Nem akarok ingyenreklámot !

Üdvözlettel

Balogh László

Kedves László!

Egy Fórumnak a kérdés-válasz-vita a mozgatórugója. Az Ön által, az Ön kereskedelmi honlapjáról bemásolt szövegek, úgy gondolom nem tartoznak e hármasba, maximum annyiban mozdítja elő a vitát, hogy a "miért kell burkoltan saját magunkat reklámozni egy Fórumon?" kérdést egyre többen felteszik.
Csak azok a részek kerültek törlésre, amik nem kapcsolódtak szorosan a vitafolyamhoz - hanem, mint már fentebb említettem - az Ön honlapjáról lettek bemásolva (szerintem öncélúan). De, ha jobban visszaolvas, akkor láthatja, hogy nem csak én láttam így, hanem más aktív Fórumozók is.
További jó, hasznos Fórumozást kívánok!
Vissza az elejére
Hartmann György Sándor

HozzászólásElküldve: 2007 Január 20., Szombat 16:03    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Ezt a zizzenetet először a szakmaszabályozás anomáliái közé gondoltam felvezetni, de lehet hogy egyéb elfoglaltságaim miatt, kicsúsznék az időből, ezért gyorsan közreadom.

Indokaim:
olvasom a kormányhatározatot, hogy január 31-ig Kiss Péter munkaügyi miniszter úr – akinek az előző ciklusban sikerült egy településtervezői szakértői jogosultsággal összefüggő rendelet kiadni (és azt a magasabb jogszabályokkal való ellentéte miatt) három hónap múlva vissza is vonni – soron kívül hirdesse meg az akadálymentesítéssel összefüggő pályázatokat az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv keretében,
megjelent a 2006 év akadálymentes épületének pályázata,
egy nem is kis ügyvédi iroda jogi szakvéleménnyel – az érvényes rendeletekre hivatkozva - alátámasztva úgy kivágott bennünket (mint a macskát szarni) egy épület teljes körű akadálymentesítésének a megvalósíttatásában,
az OTÉK módosításáról – amelynek elengedhetetlen szükségességét már két éve hangoztatja a szakmai vezetés, és ráadásul ez még nem is kétharmados törvény, csak egy sima kormányrendelet – megint úgy hallgatnak, mint a sír.

Lényeg, a lényeg (mondaná tanult barátom), ma hogy mit is kellene tekinteni a teljes körű akadálymentesítésnek, az valahogyan mind a mai napig nincs egyértelműen leírva.

Az indokaim:
Nincs szabályozva, hogy a vakok részére kell-e és hova vezetősávokat (amelyet azért még primitív eszközökkel is ki lehetne alakítani) hova kell kialakítani. (Akár épületen belül, akár a szabadtéri közlekedési felületeken.) Pedig immár több, mint egy éve, egy cég felügyeli a mérnöki kamarai szakterületeket, és az építészetet is. (Hogy az egyes szakterületek felügyelete átkerült máshová, ezért maradhatott el, az a GKM ígéret teljesítése, hogy tényleg a járdákra egy szabály sem vonatkozik – és ez azért mégis tűrhetetlen – itt azonnal intézkedni kell. (A kerületünkben a kábeltévé védőcsöveinek fektetése miatt, újra burkolják a járdákat, mint állat, de ezeknek a kialakítása alig felel meg az akadálymentesítés feltételeinek. Ki fogja ezt utólag megcsinálni? Majd az Önkörmányzat, mert mindazok, akik engedélyezik – no meg ezek szerint a szabályozás hiányosságai is – nincsenek tisztába a követelményeknek, vagy gyengék, mint a harmat a vállalkozóval szemben. Itt jegyzem meg, hogy a nagy csindarattával átépített kőrúti villamos megállóknál kialakított rámpák döntő többsége sem felel meg az akadálymentes közlekedés feltételeinek.)
Mind a MEK honlapján, mind a VÁTI honlapján lehet találni mintákat az akadálymentes kialításokra. Ha ezek így igazak és jók, akkor ezeket miért nem lehet jogszabályi szintre emelni? Ma a demokráciánk egyek alapelve, hogy amit nem köt a jogszabály azt szabad, és ezért futottunk be a jogászok – személyes véleményem szerint gusztustalan eljárású, de jognak megfelelő – karjaiba.
Halottam róla, hogy a múlt évi pályázat elbírálásnál – szerintem is jogosan – alacsonyabb kategóriába soroltok olyan megvalósításokat, amelyek nem feletek meg a teljeskörűségnek, csak a papíron leírtaknak. Ez pedig azért elgondolkodtató, mert egy verseny csak akkor tiszta, ha a feltételek egyértelműek és az indulók számára a lehetőségek is azonosak (azaz nem múlik az építtető jóindulatán.
Mindezt elsősorban azért írtam, le, hogy ha lehet akkor olyan pályázati kiírások kerüljenek kiadásra amely után nem kell majd egy-két év múlva – mert azt azonnal senki sem fogja beismerni, hogy tévedett -, ne keljen mindent elölről kezdeni.
Kérem ebben (már akinek itt szava van) kollegáim segítségét.
Hartmann György Sándor

HozzászólásElküldve: 2007 Július 17., Kedd 9:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Olvasom a reklámot, hogy az ÚMFT keretében, 2-25 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni az épületek teljes körű akadálymentesítésre.
Ebből két pályázati kiírást meg is találtam:
http://www.triliton.hu/nfth/ft/tamogatas2.htm?i=1864

http://www.triliton.hu/nfth/ft/tamogatas2.htm?i=1862

Csakhogy mivel már máshol is leírtam az akadálymentesítésre vonatkozó szabályozás jelenleg olyan lyukas mint a háló! (Mivel Gordon a mi miniszterünk is neki már ezt illene tudnia. Még akkor is a, ha a VÁTI mint olyan a közreműködői szervezet, mert ott sem a tervezők, hanem mindenféle „projektmenedzserek” felügyelik a témát.)
És, hogy
A pályázati kiírás egy szót sem szól arról, hogy a pályázat benyújtásához esetlegesen építési engedélyre is szükség lenne (ez azért is lényeges lenne mert egy önkormányzat magának nem adhat építési engedélyt – annak ellenére, hogy tapasztalatom, hogy holló a hollónak … , mert ma nekem, holnap neked),
Az OTÉK 2008. január elsejei tervezett módosítása fogja leírni, hogy mi is a akadálymentesítés! Mert már azt is leírtam, hogy nem is egy nevesincs ügyvédi iroda söpörte le jog szakvéleményével azon erőfeszítésünket, hogy egy épületen a teljeskörő akadálymentesítés elkészüljön. És láss csodát, nemsokára az avatásánál hányan fognak sündörögni, ahová a rendes ember a szényenében meg sem mer majd jelenni.
A szabályozás abban az irányba mutat, hogy az akadálymentesítéssel összefüggő feladatok az építési engedélyezésre nem köteles munkákhoz tartozzon, azaz megint senki sem fogja ellenőrizni azt, hogy valójában mi készül. (Példaként, csak tudnám felejteni azt a förmedvényt – amely ráadásul még nem is szabályos, amely előtt nap, mint nap elhaladok a Magit körúton.) És ahogyan elnézem a tervezett jogszabályt, ezt – mármint hogy mi készül, az ténylegesen teljes körű-e - még csak nem is fogják leellenőriztetni az első osztályú (vezető tervező) tervezőkkel!

Ui. Még emlékezem, hogy az első NFT keretében legalább tizenöt önkormányzat kapott 600-800 millió forintos támogatást az e-szolgáltatások bevezetésére. (Közötte az enyém is!) És mi lett belőle? Hol van ennek bármi látható eredménye?
Mivel elképzelhető, hogy mégis tervezők elé kerül a feladat javasolnám, hogy a kamara minden vezető tervező részére írjon elő egy húszórás tanfolyamat az akadálymentesítés témaköréből.
pmikolt

HozzászólásElküldve: 2007 Július 27., Péntek 14:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

Megértem a felháborodását mindenkinek a témával kapcsolatban.... Csak nem tudom, mit kellene várnunk abban az országban, ahol a BME főélületét is úgy akadálymentesítik (EU-s pénzből), hogy egy kerekesszékes teszten sem megy át... A könyvtárnál lévő liftről nem is beszélve, amit még mindig nem helyeztek üzembe. De ha igen, akkor is csak kerekesszékes-kártyával használható. Ami azért szép, mert teljesen ütközik az akadálymentesítés európai uniós alapelvével (= mindenki jusson el mindenhova minimális segítséggel). Hiszen ebben az esetben a törött lábú, vagy épp csak térdproblémákkal küzdő diákot cipeljék fel a társai a lépcsőn, mert nincs kártyája? Vagy könyörögjön a portásnak bebocsátatásért a liftbe?
Sajnos úgy látom, hogy ma nem csak a tervezési tudás hiánya a probléma (ld. 4-6 villamos megállói - szeretném hinni, hogy csak nem voltak tisztában a tervezők a helyes elvekkel, nem pedig tettek rá nagy ívben...), hanem a használat során a dolgozók hozzáállása is komoly probléma.
Másik "kedvenc" példám: a (feltételezhetően) vagyonért beépített lift a gödöllői kastélyban: ha a pénztárnál szól az ember, hogy szeretne lifttel menni, akkor hívnak valakit, aki hívja a liftkezelőt, aki 20 perc múlva már jön is, és akkor lehet felmenni az emeletre... Én egy frissen térdműtéten átesett barátommal voltam ott. Hát inkább felbotorkált a lépcsőn... Sad
Azt meg mint diák sajnálom nagyon, hogy az oktatásunkban nem szerepel az akadálymentesítés mint olyan. 1 óránkon (Lakó 1-en) beszélt Nagy Bendegúz erről, és vetített egy filmet. Plusz volt egy ilyen tétel (az OTÉK akkor szabályaiból...) vizsgán. De utána is csak kevés olyan tanárral találkoztam, aki rászorított volna minket az akadálymentes tervezésre. És itt felmerül a kérdés, hogy amíg nem oktatják Magyarország - állítólag - legjobb építészkarán ezt, addig hogy lehet elvárni a gyakorló építészektől, hogy tudják, hogyan kell ezt csinálni.
archimed

HozzászólásElküldve: 2010 Január 11., Hétfő 14:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás, az előzmény idézésével

akadálymentestés, vagy biznisz?
egy privát, 200 m2-es földszinti, 3,0 cm szintkülönbségű, (1% alatti lejtés) helyiség pályázatához az akadálymentességet W3C WCAG 2.0 honlap akadálymentességi tanulmánnyal kell igazolni, szakértőnek (gyorstalpaló)???
Persze erre egy vezető építész alkalmatlan...
Kis adalék: a honlap szerint hivatalos magyar fordítás még nincs.
Mutassátok meg azt a hülye Megrendelőt aki százezres nagyságrendni összeget kifizet erre? mely lassan meghaladja a tervezési díjat.
Hát ezért vagyunk itt balkániában, és mennyien élnek meg ebből?
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése elölről:   
Tartalomjegyzék -> Szakmagyakorlás  
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban
Nem szavazhatsz ebben fórumban