Technológia

Híd az építészet és természet között: Biowonder irodaház

2023.04.18. 13:52

India első biofilikus projektje egyszerre alkalmazza azokat a művészeti és tudományos építészeti megoldásokat, amelyek impozáns és innovatív jellegükkel tisztelegnek a természet előtt. Kolkata legzöldebb irodaházának építése során alkalmazott üvegfelületek, a Cradle to Cradle tanúsítványt újból elnyerő gyártója is a felelős építési folyamatra hívja fel a figyelmet. 

Az épület megalkotója, a Pasari Group koncepciójának főszereplője a fenntartható biológiai kapcsolat az ember, az építészet és a természet között – az iroda bármely ablakából való zavartalan kilátással és a szénfelhasználás minimalizálásával kiegészítve.

A 37 000 négyzetméter alapterületű, robosztus építészeti csoda bővelkedik a nem mindennapi építészeti megoldásokban. Kelet-Indiában ez az első E+ (pozitív környezeti hatású) kereskedelmi központ napjainkban, amely az első Gold Green-besorolású, LEED tanúsítvánnyal rendelkező munkakörnyezet. A Biowonder egyik leghasznosabb jellemzője, hogy az épület oxigéndús atmoszférája a dolgozók hatékonyságára jótékony hatással van, ez pedig 100%-ban a zöld felületeknek köszönhető. De mi volt a tervezők, tájépítészek elsődleges célja, és miért példás kezdeményezés mindez? A tervezőket az emberek és a természet közötti kapocs ihlette, s ennek a jelentősége napról napra fokozódik, legyen szó bármilyen projektről. A Biowonder az élő építészet nagyszerű példája: a természetes rendszerek akklimatizációs technikákkal rendelkeznek, amelyek segítenek a fogyasztás optimalizálásában. A Biowonder éppen ezt az önakklimatizálódási elvet alkalmazza.

Felelős építészet

A világszerte számos jelentős projektben résztvevő üveggyártó cég, a Guardian Glass a Cradle to Cradle minősítésének újbóli elnyerésével (2022-ben) Európában az első olyan float üveggyártó, aki a bronz szintű 4.0 verzió szigorúbb követelményeinek is megfelel. A Cradle to Cradle Building Charter arra kell ösztönözze a projektben résztvevőket, így már a tervezőket is, hogy a folyamat kezdetétől fogva szem előtt tartsák a következő elveket: a környezetért felelős épületeket hozzanak létre, és pozitív hatást gyakoroljanak azokra a közösségekre, ahol azok épülnek – ez pedig kiválóan illeszkedik a különleges Kelet-Indiai irodaház profiljához – ez a Biowonder irodaház és a Guardian Glass közös nevezője.

Környezettudatos törekvések itthon

„Habár a beruházói döntéseket egyre gyakrabban befolyásolják a környezettudatos törekvések világszerte, és akár itthon is, továbbra sem számottevő az ebbe a felfogásba illeszkedő megvalósítás Magyarországon. Ennek oka azonban valószínűleg inkább anyagi jellegű lehet. Persze nem csupán az üveghomlokzatokba beépülő üvegtermékek kapcsán érzékelhető a törekvés és a valóság közötti kényszerű különbség. Ugyanakkor bíztató, hogy az építészeti megfogalmazásokban legalább már a törekvés felfedezhető."

Üvegkombinációk magas E+ értékkel

Jogosan merülhet fel a kérdés: teljes üveghomlokzat esetén hogyan valósulhat meg a „felmelegedés" minimalizálása? A Guardian® SunGuard® üvegtermékcsalád volt a megfelelő eszköz az említett probléma megoldására, miközben az üveg a lehető legtöbb látható fényt engedi át. A Guardian SunGuard High Performance (HP) Royal Blue 40, a Neutral Plus 50 és a Guardian SunGuard Solar Silver 20 azért bizonyult szintén jó választásnak, mert az építészetért felelős csapat a beruházóval közös célja volt, egy olyan nem mindennapi megjelenés megteremtése, amely az igény szerinti esztétikai jellemzőkön túl a hőszigetelési tulajdonságai tekintetében is hasonlóan előnyös. A Biowonder magas E+ (pozitív környezeti hatású) hányadossal rendelkezik – ez többek között a fény- és légszennyezettség kézben tartásával, a szennyvízenergia újrahasznosításával, a biodiverzitás elősegítésével, a nem organikus elemek csökkentésével, energiamegtakarítással és a napenergia felhasználásával érhető el.

Ashok Pasari, a Pasari Group elnöke szerint „a terek egyfajta nyugodt energiát hordoznak, amely csak a természethez fűződő szoros kapcsolaton keresztül valósulhat meg." Hozzáteszi emellett, hogy „a Biowonder létrehozásának fontos célja volt, hogy elősegítse az emberek és a természet közötti kapcsolat erősödését, ami pedig termelékeny környezetet biztosít, így a stresszmentes, nyugodt és békés életvitel kulcsa." 

További információk és kapcsolatfelvétel itt érhető el, inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel itt található.