Design/Formatervezés

2010-ben újabb orthofotó játék zajlik Magyarországon - most Ajkán

2010.10.07. 11:48

Idén októberben Ajka városa a városrehabilitációs program keretében a városháza melletti, újonnan kialakított közterén az orthofotó játék segítségével méri fel a lakók várossal kapcsolatos véleményét, észrevételeit. Az eseményről Tihanyi Dominika, az Újirány csoport tagja számol be.

Idén októberben Ajka városa a városrehabilitációs program keretében a városháza melletti, újonnan kialakított közterén (S73 Kft.) az orthofotó játék segítségével méri fel a lakók várossal kapcsolatos véleményét, észrevételeit. Azt, hogy melyek a kedvenc köztereik, szórakozó, vásárló tereik, illetve melyek a szerintük fejlesztendő területei a városnak. A projekt helyi házigazdái - Varga Andrea (a civilek részéről) és Tóth Gergely (az önkormányzat részéről) minden nap feltöltik a Facebook-ra (Civilek a Megújuló Városért) legújabb fotóikat, dokumentálva a véleményeket, eseményeket. Ezen a portálon gyűjtik a résztvevők további kommentárjait. Az orthofotó játék életében (ld. alább) ez az első eset, ahol egy város megkeresésére kerül kihelyezésre a játékos felület, illetve amely esetben a város az orthofotó felületén összegyűjtött információt tudatosan elemzi és értékeli, mely nagy öröm számunkra.

 

 

 

Az orthofotó játék
Az orthofotó játék a városi köztereken installálható interaktív művészeti alkotás. Az adott városról készült orthofotó felnagyított nyomata a padlóburkolatra ragasztva a megszokott környezetet teljesen átalakítja, a járókelők figyelmét saját környezetükre, városukra irányítja. Az orthofotó felületén a járókelők matricák segítségével jelölhetik meg kedvenc helyeiket, otthonukat, illetve az általuk fejlesztendőnek ítélt területeket. Így a projekt a közvélemény kutatási alternatív formájaként is értelmezhető.

 

 

 

A projekt alapvető célja minél több ember figyelmét megragadni, érdeklődésüket saját városukra terelni, valamint idegenek közt kommunikációt indukálni. Az orthófotóra ragasztható matricák játékosságot kölcsönöznek a munkának.  Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy a városlakók településükkel kapcsolatos véleményét jobban meg lehessen ismerni. Fontos célkitűzése a munkának a városban a mindennapoktól eltérő, jó hangulatú, otthonos közeget teremteni, ahol az együttműködés és egymás segítése jellemzi az emberek viselkedését, a befogadó társadalom előképét modellezve.

 

 

 

Az orthofotó játék 2006-ban Budapesten, a Főváros Atlantisz köztéri művészeti pályázatán lett nyertes pályamű. A Nyugati téri aluljáróban ezen pályázat keretében került megvalósításra a projekt. A játék 2008-ban további két köztéri művészeti pályázaton nyert. A Reneszánsz év keretén belül, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Lektorátus által meghirdetett pályázat eredményeképpen az orthofotó projekt további két vidéki városban –Szegeden, és Győrött – valósult meg. 2009-ben, az ASLA (American Society of Landscape Architects) kommunikáció kategóriában díjazásra méltónak találta a munkát.


generáltervező: Újirány csoport