Közélet, hírek

2022 tavaszára készülhet el a jáki templom felújítása

2020.08.04. 10:39

A műemléki kutatások és a műszaki előkészítés után elkezdődhetetett a Jáki templom restuarálása és kivtelezése. Előreláthatólag még két évig nem láthatjuk belülről a magyar középkori építészet egyik legikonikusabb műemlékét.

A román kori eredetű nemzetségi monostor temploma két milliárdos állami támogatással tud megújulni, melynek keretében egy látogatóközpont kivitelezése is tervbe van véve, amely a község, a Ják-nemzettség és a műemlék együttesének történetét mutatja majd be az érdeklődőknek. A Schulek Frigyes által is átalakított, Szent György tiszteletére szentelt templom műszaki felújítási terve és a teljes műemléki dokumentáció már készen áll, melyek előkészítő kutatásai során sikerült az épület építéstörténetéről is sokkal többet megtudni, például a török hódoltság kori szerzetesi életről is új információk kerültek felszínre a kutatók számára.

Új elektromos hálózat, hangosítás és gépészet készül, újjáépítik a Szent Jakab-kápolnát övező támfalat is, a látogatóközpontot pedig a már meglévő, környező épületekből alakítják ki. A turisztikai fejlesztés kifejezett célja, hogy a templom megtekitnésén kívül, az eddigieknél jóval több időt töltsenek a látogatók Jákon.

Ez az új kiállítótér fogadja majd be a templom nyugati kapujának és szentélyének eredeti szobrait is, az épületen homlokzatán ugyanis már évek óta másolatok láthatóak. Az év elején  már megkezdődött a templom déli, majd északi mellékhajójának restaurátori feltárása, ezt követi a falfelületek és tagozatok tisztítása, majd a sérülések szükséges mértékű javítása, a festett felületek konzerválása, restaurálása. Felújítják az épületegyütteshez tartozó Szent Jakab-kápolna tetőszerkezetét is, valamint annak oltárát és faliképeit. A projekt vezetője Sarkadi Márton építész.

Forrás: MTI