Közélet, hírek

23 étterem és 10 hotel az idei Gastro Design Award shortlistjén

2017.09.13. 11:30

Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet az idei Gastro Design Awardra érkező pályázatok kiértékelésében. Ez a díj Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. Október 9-én kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek. 

Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. A zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, miután a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat. Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák.

Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is. A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.


„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt.” - foglalta össze a zsűrizés tapasztalatait Varró Zoltán a zsűri elnöke. 



A Gastro Design Award

A Turizmus Trend / Vendég&Hotel szervezésében átadásra kerülő díj, Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A verseny célja, felhívni a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára, a vendéglátóipari kommunikációban alkalmazott vizuális, design és belsőépítészeti elemek minőségének kiemelt szerepére, és arra, hogy a vendégoldal területéről mennyire fontos és meghatározó az adott vendéglátóegység megjelenése. A beadott pályaműveket – most először – ismert nemzetközi szakemberekből és a hazai szakmédia képviselőiből álló zsűri értékelte.

 

Zsűritagok

  • Varró Zoltán – zsűrielnök, designer, belsőépítész, Varró Design
  • Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
  • David Mulin – a franciaországi St. Reggis Hotel Punta Mita F&B menedzsere
  • Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
  • Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
  • Nagy Dániel – MTÜ képviselője
  • Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
  • Martinkó József – Octogon Magazin főszerkesztője
  • Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
  • Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
  • Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
  • Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
  • Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője

 

Gastro Design Award 2017 shortlist


A. Gastro kategória


Belsőépítészet

Mercedes Vendéglátóipari Berendezés és Belsőépítészet - Zárt Vendégtér Díj

Vendéglátóegységek 40 fő alatt

  • ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
  • Homoki Lodge / Homoki Lodge - Nature Quest Resort


Vendéglátóegységek 40 fő felett

  • B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
  • Deák St. Kitchen / Adria Palace
  • Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
  • Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners


Vendéglátóipari Berendezés és Belsőépítészet – Nyitott Vendégtér Díj 

  • STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő
  • Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
  • Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria


Nespresso Bar, Pub & Café (kávéház, kávézó, presszó) Berendezés és Belsőépítészet Díj 

  • GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet


Egyéb Vendégtér Berendezés és Belsőépítészet (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) Díj

  • Füge bolt és kávézó / UGAR - Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
  • Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs, belsőépítész designer
  • Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions

 

Design

Weboldal- és Mobiloldal Design és Felhasználhatóság Díj


Logó és Grafikus Arculat Díj

  • Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Nagy Zsófia
  • Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
  • Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
  • GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
  • STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO - Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin - grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor - designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő - grafikai arculat, logó
  • Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia
  • Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes

 

B. Szálloda kategória


Belsőépítészet


Jab Szállodaipari berendezés és belsőépítészet - Teljes Ház Díj


Szállodaipari berendezés és belsőépítészet - Lobby Díj

  • W&M Hotel / G&M Design Studio
  • Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik OrsolyaSzilvási Attila


Solinfo Szállodaipari berendezés és belsőépítészet - Szoba

  • Avalon Resort & SPA / Avalon Park
  • Homoki Lodge - Nature Quest Resort


Szállodaipari berendezés és belsőépítészet - Spa & Wellness Díj

  • Avalon Resort & SPA, ahol a luxus természetes! Avalon Park

 

Az elbírálás főbb szempontjai

  • A pályázott munka eredetisége, kreativitása
  • A pályázott munka érthetősége, átláthatósága
  • A kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja