Egyéb cikkek

A 2010-es Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilon külső és belső kialakítása

2008.06.27. 11:26

Megvételt nyert a 6. bírálati sorszámú pályamű
szerzői: ZHJ Építésziroda Kft.
Vezető tervezők: Z. Halmágyi Judit, Balajtai Zita

Megvételt nyert a 6. bírálati sorszámú pályamű
szerzői: ZHJ Építésziroda Kft.
Vezető tervezők: Z. Halmágyi Judit, Balajtai Zita
Szakági tervezők: Szabó András – szerkezettervezés, System Steel Kft;
Szigyártó Gábor – energetika, gépészet, elektromosság;
Karneol-Scheibelheffer Alexa, Oroszi Tibor – költségbecslés
Munkatársak: Rajnai Csaba, Kőszeghy Flóra, Skaliczki Judit építészet
Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt, László Éva land art, különleges effektek

 

 


Részletes bírálat:

A „Gömböc” nagyításával nyert épület ötlete akár telitalálat is lehetne. Többszörös transzformáláson keresztülhajtva az eredeti tárgyat, nem csak felnagyítja, hanem azt héjaira bontja és ezekkel a szirmokkal definiálja a teret, a pavilon gondolatát.

A térbeli jin-jang-ként kezelt „Gömböcöt” ebbe, a belőle képzett építészeti térbe emelné be, vissza, magába. A Bíráló Bizottság elismerése ennek a gondolatnak szól.
Ugyanakkor több olyan kérdés merül fel, melyek a terv realitását feszegetik: A kínai fél által felépített típuspavilont lebontani és újraépíteni nem csak a kiírásnak mond ellent, de a költségvetés-kezelés lényegének is!

A bázisként megjelenő lépcsős piramid drámai erővel szakralizálja az építményt, a hiányzó negyedik lépcsősor viszont függőleges támfallá egyszerűsödik, helyet adva a teherkapunak és a gondolat elgyengülésének.

Hasonló érzései támadnak a kritikusnak a belső haladáskor: mitévő a szerző a lépcső alatti elfogyó maradék terekkel? Mi a célja egy zárt téglalap alaprajzba síkfalak közé beszorítani azokat a héjakat, melyek fentről érkeznek és a piramid tetején már megnyíltak a „végtelenbe”? A befoglaló tér és kitöltő héj nem kínál igazán átgondolt funkcionális lehetőségeket a „Gömböc” bemutatására, a látogató irányítására. Megmarad erős díszletnek.

A felsorolásban javasolt magyar kreativitás bemutatása, tudományos életünkre vonatkozó adatok közlése túlterheli a tematikát, a „Gömböc” egyébként is szerteágazó és összetett leírása elegendő lett volna a kiállítási koncepció kidolgozásához. Ebből fakadhat, hogy a terv ismertetése során említett komoly, valódi, szerkezeti elemek –vasbeton héjak, vagy plazmatechnológiával szabott, többször görbült acéllemezek – nem kapnak erősítést, nem válnak többé, mint installációkká.

Mindazonáltal a pályamű eredeti felvetésével kiemelkedik a mezőnyből, a zsűri megvételben részesíti.