Épülettervek/Tervpályázat

A BAHCS Művek második díjas terve a Debreceni Egyetem innovációs oktatószálloda-tervpályázatán

2022.10.18. 15:24

"Visszafogott, egyszerű földszinti külső és belső téri kapcsolatok. Kompakt megjelenés, amely síkban és térben is végigvonul" – jellemezte a bírálóbizottság a pályamunkát, amelyet most a tervezők mutatnak be. 

A tervezési terület egy szűkös erdei tisztás. Az előírások adta beépítési hely kicsi. Kompakt épületre van szükség alaprajzi, funkcionális és építészeti (formai) értelemben is.

Az érkezési oldalon nincs hely a távolságtartásra, nincs tér a hezitálásra. A nyúlványon megérkezve máris ott találjuk magunkat. Ilyen helyzetben jobb minél előbb a lényegre térni. A bekötő út tengelyét "üdvözlő tér" jelöli ki az épület közvetlen közelében. Képzőművészeti alkotást, "welcome- szobrot" javaslunk erre a helyre. Innen – az érkezési oldal felől – a fák között leselkedve valamennyire feltárul az épület. Megfelelő hely a fotózásra, akár az épület, akár a szobor lesz a háttér.

Az érkezés felőli főhomlokzat gesztusa az üdvözlő figyelemfelkeltés és az előzékenység. Elénk siet, köszönt, védelmez és eligazít. Hamar az épület tömege alatt, védett helyen találjuk magunkat. Rögtön ott a bejárat. Be sem kell lépni, és már látszik a recepció, a közösségi terek, érthetővé válik a belső közlekedési rendszer.A tisztást őshonos kocsányos tölgyek peremezik. Az épület, az új jövevény határozottan, mégis vigyázva érkezik. A ház robosztus, de ha helyenként kicsit összehúzza magát, helyet tud szorítani a fáknak. Elegendő a vastag "bőrét" megfelelően ráncolnia, a belső struktúra érintetlen, szisztematikus maradhat.

A tisztást határoló értékes fák megmaradnak. Szorosan körbefogják a szállodát, kitakarják a távoli nézőpontokat. Az épület csak közelről, alulról, részleteiben lesz látható. A gondolat, ami a homlokzaton a fatörzsek köré szerkesztett kiharapásokat eredményezte, belül a térszervezést inspirálta. Függőleges nyiladékok hasítják át fentről lefelé teljes magasságban az épületet. A megszokott vízszintes térkapcsolatokat vertikális átlátások szövik át. A természeti tér felőli kapcsolatok és a fények oldalról is és felülről is áthatják a házat.Az építési helyet nem írja felül a beruházást kiemelő kormányrendelet, így arra az OTÉK és HÉSZ előírásai vonatkoznak (előkert 5,00 m; oldalkert 9,00 m; hátsókert 18,00 m). Az építési helyet gyakorlatilag kitölti egy olyan négyemeletes szálloda, aminek a földszintjén nem fér el a konferencia részleg. Az előadó termek tehát az emeletre kerülnek, ez térszervezési kihívást jelent. Az épület egy térbeli tetrisz, ahol különböző belmagasság-igényű helyiségek kerülnek egymás fölé és egymás mellé. Ezeket az építőkockákat igyekeztünk nagyon takarékosan, ugyanakkor nagyon elegánsan egymáshoz illeszteni.

A földszint javarészt 4,50 szintmagasságú, mely fölött a szállodai szobák 3,00 m-es szintkülönbséggel sorakoznak egymás felett. A legfelső szint magasabb, mert itt történik a gépészeti rendszer vízszintes elosztása, illetve a wellness területén emelt padlószintet terveztünk.A konferencia blokk szintjei eltérnek az általánostól: a nagy konferenciaterem alacsonyabb (3,00m-es padlószintű) első emeletre kerül, másfél szintes belmagassággal. A kettő közül az alsó szekcióterem padlószintje egy rövid rámpányival lejjebb kerül, a felső szekcióteremnek pedig a mennyezete kissé magasabbra. Így valamennyi terem megkapta az ideális belmagassággot.

A szálloda legmagasabb épületszintje 13,75, így tűzvédelmi szempontból alacsony kockázatú marad az épület.

BAHCS Művek Kft. 

Szerk.: Nemes D. Nikolett