Közélet, hírek

A BÉK tisztújítás után — Szoják Balázs nyílt levele

2008.10.18. 10:08

Szoják Balázs reflexiója a választásra.

Tisztelt Kollégák!

Mindenekelőtt ezúton is gratulálok a BÉK tisztújításán megválasztott új vezetőségnek! Munkájukhoz sok sikert, erőt és egészséget kívánok!

Megragadva az alkalmat, a választás második fordulója előtt történt visszalépések indoklásaként az alábbi kérdéseket szeretném tisztázni:

Meggyőződésem, hogy ha egy elnökség felhatalmazást kap a programja alapján a tagságtól a jövőben végzendő munkájára, akkor ott az a cél, hogy feladatukat minél hatékonyan tudják végezni. Ilyen formán egy homogén, belső ellenzéktől mentes elnökség megalakulása a legelőnyösebb, még akkor is, ha ez jelen esetben a lassan elcsépeltté váló fiatalítás visszautasítását jelenti. A most megválasztott vezetőség programja szinte kizárólag az új FUGA Építészeti Központ köré rendeződött, más – esetleges együttműködésre mutató - irányt, tartalmat nem mutatott.

Az alábbiakban összegzem az új központról alkotott véleményünket, mely egyértelművé teszi az ily módon történő közös munka lehetetlenségét.

  1. A BÉK alapvetően érdekvédelmi és nem kulturális szervezet. Nem feladata kulturális létesítmény létrehozása, üzemeltetése. Ehhez sem szakértelme, sem apparátusa nincsen.
  2. A BÉK kulturális céljait az egyéb szakmai és civil szervezetekkel együttműködve, azokat támogatva érheti el.
  3. Az új létesítmény létrehozása a mostani gazdasági és pénzügyi viszonyok között nem lehet aktuális. Költségvetése a BÉK jelenlegi költségvetéséhez és forrásaihoz mérten aránytalan, túlzott kockázatot jelent.
  4. A FUGA Építészeti Központ - bár gondolata nemes - nem ad választ a szakmát gyakorló budapesti építészek napi érdekvédelmi és egzisztenciális problémáira.
  5. A létesítmény finanszírozása és fenntarthatósága jelen állapotában kidolgozatlan. A bérleti viszony túlzott elkötelezettséget jelent a Fővároshoz ill. Kerülethez.
  6. Az új központ létrehozása magában rejti Az Építészek Háza (Ötpacsirta utca) egyébként sem dicsőséges sorsának teljes elbizonytalanodását. A MÉSZ kezelésében lévő épület jelenlegi fő bérlőjének kivonulása ellehetetleníti az épület fenntarthatóságát.

A demokrácia szabályainak megfelelően a többség akarata előtt meghajolva tisztelettel kérjük a régi-új elnökséget, hogy az immár deklarált kisebbség által megfogalmazott aggályokat és igényeket tartsa szem előtt.

Tisztelettel,

Szoják Balázs