Helyek/Köztér

A Citadellával azonos magasságban épült új kilátó

2018.01.23. 16:34

Budapest XVI. kerületében, Sashalmon épült meg a 12 ezer négyzetméteres Reformátorok tere, ahol a parkosított részek között kilátó, sétány és kávézó is helyet kapott. A kilátót Emődi-Kiss Tamás építész tervezte.

A 2017-es Reformáció 500 emlékév projektsorozata kapcsán a XI. kerületi rákosszentmihályi területen Reformátorok terére keresztelt park épült, ahol 17 méter magas acélszerkezetes kilátót emeltek, egy 80 négyzetméteres kávézót 30 négyzetméteres terasszal, valamint sétáló utakat és parkolókat alakítottak ki. A kilátót a tér Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magassága indokolja.

A kerület új zöldterülete egy volt homokbánya helyén létesült, mely a kertváros családi házaival körbeépült. A kilátás nagyon szép a budai hegyek felé, az addig elterülő város háztetői felett. Jól felismerhető a vár kupolája, a Citadella, a János hegy és a többi hegycsúcsok. Míg a budai oldalon több kilátó torony és kilátóhely is van, a pesti oldalon alig találni ilyet. A kerület közepén lévő magaspont Pest lakott területének egyik még be nem épített, köztulajdonban lévő, jól megközelíthető magaspontja, a fent leírt eszményi kilátással, ahol olyasformán érezzük magunkat, mintha egy tál peremén állnánk. A kavicsbányászás után maradt tájseb közösségi parkká alakítása (begyógyítása) során az önkormányzat tervezési programjában így magától értetődően szerepelt a családi park és a benne kialakítandó kilátótorony.

A terepadottságokat kihasználva a felső terület a nyugodtabb, szemlélődő rész a kilátóval és a kávézóval, ahová a reformáció félezer éves évfordulója alkalmából készült szoborcsoport is került, míg a terep alkotta aréna, a lenti terület játszópark, csúszdákkal, játszóterekkel, zöld arénával -  mozgalmasabb, zajosabb. A kilátó felső teraszának magassága 165 m a tengerszint felett, evvel a toronymagassággal már körpanorámával, a budai Várhegy szintjén van – a Nemzeti Galéria előtti teraszról látható az új torony. A reformáció parkba tervezett kilátó acél szerkezete utalás Weöres Sándor írására a föld és ég között kapcsolatot teremtő emberről (A teljesség felé), absztrakt megidézése a földben gyökerező, felfelé törő természetnek, az emberi gondolatnak, az igenlő életerőnek.

Az öt kerületrész egy-egy facsoportja keretezi a zöld teret, ahol áll. Felső kilátószintjének korlátlemeze széles, egyben a látványt kísérő információs felület. Az építményeken fehér és barna színárnyalatok: ég és föld, a kertvárosi kávézó belső fala pedig füvekből, növényi részekből képzett zöld burkolatot kapott (Viaplant). Üvegezett belső fogyasztóterével a hegyek felé tájolt, de a park felé, az emlékmű felé is van kilátás. Konzolos terasza szolgál leülésre, szemlélődésre, kávázásra, beszélgetésre. Szélső falai teremtik meg a széles horizontból a legígéretesebb képkivágás keretét. Az épületek és a park kialakítása során a rézsű nyíló ívformáját használtuk fel a torony formálásánál, a pavilonok alaprajzában, az utak vonalvezetésében.

A következő ütem – az alsó játszópark tervei is elkészültek, ennek kivitelezése 2018-ban tervezett.

Emődi-Kiss Tamás