Technológia

A Danucem innovatív öko osztályozást vezetett be cementtermékeire

2023.05.03. 13:36

A fenntarthatóság előtérbe helyezése napjainkban már nem csupán lehetőség, hanem szükséges lépés. Éppen ezért a Danucem elkötelezte magát amellett, hogy építőanyagai előállítását felelősségteljesen, a jövő generációinak érdekeit tiszteletben tartva közelítse meg. Ennek az eredménye az a transzparens termékosztályozási rendszer, amely nem csak a vásárlók, hanem az egész társadalom előnyére válhat. Az ECO₂CLASS osztályozás átfogó képet ad az egyes cementtermékek CO₂-lábnyomáról.

Miért fontos odafigyelni a CO₂-kibocsátásra?

A cementgyártáshoz szükséges köztes termék, a klinker gyártása során a kalcinálás, azaz a mészkő égetése valamely üzemanyag segítségével, CO₂-kibocsátással jár. A cementipar ezért a világ egyik legnagyobb CO₂-kibocsátója. A Danucem ezt a tényt felelősségteljesen közelíti meg, és fokozatosan csökkenti CO₂-kibocsátását különféle termelési, üzemeltetési és logisztikai innovációk segítségével.

A CO₂-kibocsátást csökkentő megoldások közé tartozik az alternatív üzemanyagok és alternatív nyersanyagok használata, valamint az energiafogyasztás optimalizálása. A cég ezáltal hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, a térség dekarbonizációs céljainak eléréséhez, és végső soron a klímaváltozás mérsékléséhez is.

Átláthatóan a cementtermékek karbonlábnyomáról

A dekarbonizációs lépések támogatására a Danucem egy átlátható öko osztályozási rendszer létrehozása mellett döntött, így született meg az ECO₂CLASS. A környezeti szempontokat szem előtt tartó cement vásárlók ezáltal megfelelő információval rendelkezhetnek a környezettudatos döntés meghozatalához.

Hogyan kerül kiszámításra a cement CO₂-lábnyoma?

Két teljesen megegyező műszaki paraméterekkel rendelkező cementterméknek is könnyedén lehet eltérő a karbonlábnyoma, ha azok például különböző cementgyárakban készülnek. A Danucem saját, innovatív öko osztályozásához használt módszertan a nettó CO₂ kibocsátás (kg/t) számításon alapul, figyelembe véve a technológia energiahatékonyságát, valamint az alternatív üzemanyagok és alternatív nyersanyagok felhasználásának hatásait.

Ezen adatok szakértői elemzése és osztályozása után a Danucem cementeket öt kategóriába sorolják: A, B, C, D és E. Az A kategóriás termékek a leginkább környezetbarát cementek, melyek esetében kevesebb, mint 300 kg a nettó CO₂ kibocsátás 1 tonna cement gyártása során. Az öko osztályozás minden Danucem cementeszsákon megtalálható, és tartalmaz egy, a termékkategóriának megfelelő színű és betűjelű pecsétet, egy egyszerű magyarázó táblázatot, és egy QR-kódot, amely a Danucem weboldal azon aloldalára vezet, ahol részletes információ található a témában.

Ha többet szeretne tudni a cementek öko osztályozásáról, látogasson el a Danucem oldalára.