Közélet, hírek

A Diller Scofidio + Renfro tervei alapján újul meg Frank Lloyd Wright színháza

2020.03.04. 11:14

Több éve tartó egyeztetés után úgy tűnik, hogy helyreállítják Frank Lloyd Wright egyetlen megépült színházát. Az épület várhatóan két új épülettel bővül, de a master plan a környezet rendezésére is kitér.

Míg nálunk az új Közlekedési Múzeum épületegyüttesét tervezi a Diller Scofidio + Renfro csapata, addig Dallasban az 1959-ben, Frank Lloyd Wright tervei alapján megépült Kalita Humphreys Színház renoválási munkálata fűződik a nevükhöz. 

Dallas egyik idilli helyszínén található épület egyike az építész utolsó megvalósult munkáinak, sőt, a városban az egyetlen megvalósult középülete, állagmegörzésével hosszú évekig egyálltalán nem foglalkoztak – noha 2007-ben helyi védettséget kapott – és a város egyik legelhanyagoltabb, rosszul kezelt házai közé tartozik. A Dallas Theatre Center társulata által kezdeményezett felújítással a színház építészeti értékeire szeretnék ráirányítani a figyelmet. A felújítás master planjét a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro készíti, akik az általános helyreállítási munkák mellett két újabb helyszínnel is kiegészítik az épületet, amik várhatóan más társulatok befogadására is képesek. Emellett a koncepció az eddig parkolókkal és utakkal szegélyezett környezet rendezését is tartalmazza. 

A master plant látva, Ann Albernathy építész, a DTC felújításáért felelős csapat tanácsadója megjegyezte, hogy számára kérdéses, hogy a hozzáépítésekre valóban szükség van-e. Ő attól tart, hogy az épület fenntarthatóságát a jövedelmet termelő étteremben látják az üzemeltetők és a tervezők egyaránt. Az építész egyébként 2010-ben már tervezett egy master plant, de azt a város nem hagyta jóvá.

A Frank Lloyd Wright halála után néhány hónappal elkészült Kalita Humphreys Színház jó példája az építész szerves építészetről vallott gondolatainak, mely szerint az épület funkciója és formája harmóniában kell legyenek egymással és a tájjal. Amikor az 1950-es években a DTC színtársulata megkereste őt a tervezéssel, elfoglaltságra hivatkozva eredetileg nem szerette volna elvállalni a feladatot, végül egy korábban nem megvalósuló színház tervét adaptálták a helyszínre, és ezzel ez lett az építész egyetlen megépület színháza.

 

Vezetőkép: Kalita Humphreys Színház, Dallas, Texas. Fotó: Wikipedia