Közélet, hírek

A DS+R bemutatta a Frank Lloyd Wright által tervezett színház felújításának terveit

2022.12.27. 15:41

Az új Közlekedési Múzeumot is jegyző Diller Scofidio + Renfro építésziroda több mint három éve dolgozik Wright egyetlen megépült színházépületének felújítási és bővítési koncepcióján, melynek látványterveit most nyilvánosságra is hozta a New York-i székhelyű iroda.

Közel három éve lapunk is beszámolt róla, hogy a Diller Scofidio + Renfro tervei alapján újulhat meg a modern építészet egyik legnagyobb amerikai mestere, Frank Lloyd Wright egyetlen megvalósult színházépülete, a Kalita Humphreys Theater Dallasban. Az 1959-ben elkészült színház Wright egyik utolsó megvalósult munkája, melyet nem sokkal halála után adtak át. Mivel nem volt rendesen karbantartva, állapota egyre romlot – annak ellenére is, hogy 2007-ben helyi védettséget kapott –, de 60 évvel az átadás után, 2019-ben a DS+R tervezői nyerték el a felújítási tervek elkészítésének lehetőségét.

A projekt célja a század közepén épült színház eredeti állapotának visszaállítása többrétű megközelítéssel. Az építészek szerint ez magában foglalja az évek során történt kisebb beavatkozások műtéti precizitással való kivonását, a szelektív rekonstrukciót, a konzerválást, és Wright tervezési szándékának hű újraértelmezését. A mesterterv célja továbbá, hogy a környező nyilvános zöldterületet aktív és vonzó parkká alakítsa át, amely kapcsolódik a Turtle Creekhez és a Katy Trailhez, Dallas egyik leglátogatottabb úticéljához.

Charles Renfro szerint a Kalita Humphreys Színház "a század közepén épült építészeti remekmű", amely a több generációnyi kulturális, technológiai és városi átalakulás több következtében "átgondolt frissítésre szorul".

"A közpark szívében való elhelyezkedése egyszerre jelent lehetőséget és kihívást: miközben a természettel való szintézise miatt nagyra értékelik, ugyanezen okból kifolyólag soha nem ünnepelték igazán önálló Frank Lloyd Wright-épületként. A javasolt átalakítás ezzel a paradoxonnal foglalkozik" – mondta az építész.

A helyreállítás mellett a projektnek a kortárs közönség és művészek igényeinek is meg kell felelnie. A korszerűsített világítás, légkondícionálás, színpadi infrastruktúra és egyéb háttérfunkciók javítják a rugalmasságot és lehetővé teszik, hogy az előadások szélesebb körét legyen képes befogadni az épület. Renfro azt is elmondta, hogy egy 100 férőhelyes black-box színház is helyet fog kapni a területen járható mennyezeti ráccsal és nyitható homlokzattal, ami így egy beltéri-kültéri helyszínt hoz létre rugalmas ülőhely-konfigurációkkal, hogy támogassa a kortárs igényeket.

A nagyszínház nagyjából 400 fő befogadására lesz alkalmas, az ülőhelyek rendszere az 1959-es előadóteremhez fog hasonlítani, a sorok lépcsőzetes elrendezése javítja majd a látási viszonyokat. A campus előterében központi információs pontot és történelmi központot alakítanak ki a látogatók tájékozódása és bevonása érdekében. A beavatkozások célja, hogy az elhanyagolt épületet aktív színházzá alakítsák, amely a produkciók széles skálájának ad otthont, miközben tiszteletben tartja Frank Lloyd Wright terveinek szépségét és integritását; az általa képviselt organikus építészeti szemléletet, amely az épületnek a természeti környezettel való egyesítését szorgalmazta.

A tervezőiroda egy animációs videót is közzétett a koncepcióról:

Forrás: ArchDaily / BDonline / Diller Scofidio + Renfro