Design/Belsőépítészet

A festészet mint inspiráció – kétszintes lakás újragondolása Prágában

2022.04.11. 18:39

A cseh No Architects Daniela Baráčková képzőművész és Jakub Filip Novák építész közös stúdiója. A terveik szerint átalakított, Prága Žižkov városrészben található kétszintes lakás tervezésénél a megbízók által választott két kortárs festmény is hatással volt a belsőépítészeti kialakításra. 

Nem a hatvankilences szám szexuálisan kódolt utalása volt inspiráció ennek a térnek a megtervezéséhez. Azonban sem a hatvankilences szám, sem a felhasznált színek nem véletlenszerűek. A belső tér és a számok használatának ötletét festmények adták.

Az emberek egy csoportja a kortárs művészetet pusztán lakberendezési tárgyként tekinti. Az emberek egy másik csoportja – a gyűjtők – értékelni tudják a kortárs művészetet. Otthonuk azonban sokszor zsúfolt műkincsraktárrá válik. Végül van az emberek harmadik csoportja, akik bár nem feltétlenül gyűjtők, de otthonukban vannak szép műalkotások, amelyek örömet és élvezetet okoznak nekik. E prágai kétszintes lakás átépítését úgy terveztük, hogy néhány, a család számára meghatározó műtárgynak is ideális környezetet biztosítson.

Kér markáns festményt építettünk be ebbe a tervbe. A hatvankilences szám, amely Vladimír Houdek egyik festményén látható, különleges jelentőséggel bír a lakás tulajdonosai számára. Ez az inspiráció a bútorokon és a speciálisan kialakított fűtőburkolatokon is megjelenik. A festmények szokatlanul durva élei pedig a konyhaszekrények ajtajain köszön vissza. A festmények színei illeszkednek a belső tér színeihez – a nyilvánvaló összefüggésektől a diszkrét kapcsolatokig, mint például a könyvespolcok mögötti falburkolat színe.

A könyvespolc mögötti árnyalatot úgy választottuk, hogy harmonizáljon a könyvespolcok feletti tárggyal – a második festménnyel, Josef Bolf alkotásával. A mű elegáns melankóliájára utalnak a könnycsepp alakú lámpák és a festmény elhelyezése is. Továbbá, elhelyezése folytán vizuálisan kapcsolódik egy Patrik Hábl tervezte nagyméretű vízesés-festményhez, amely a nappali ablakán keresztül látható tömbház homlokzatát díszíti.

Azonban mégsem a műtárgyak lakás legfontosabb lakói. Ez egy egyszerű élettér egy olyan család számára, akik értik a művészetet, és értékelni és élvezni akarják azt. Egy olyan enteriőr szerettünk volna kialakítani, ahol a kortárs művészet nem csupán pótolható dekoráció, kéz a kézben jár számos gyakorlati probléma megoldásával, mint például a konyha vagy a szekrények bővítése, a háztartási technológiák, például a vízvezetékek burkolása, irodahelyiségek kialakítása, stb.

A lakást teljesen átépítettük – megváltoztattuk az elrendezést, a szanitereket és a burkolatokat, valamint módosítottuk a fűtési és hűtési rendszert. Az emeleteket új lépcső köti össze, amely felülvilágítókon keresztül kap fényt. A bútorok mind egyedileg tervezettek.

No Architects

Szerk.: Paár Eszter Szilvia, Winkler Márk