Épületek/Középület

A frontvonal mögött – So Sofitel Hotel, Mauritius

2011.06.28. 11:41

Ez év eleje óta üzemel Mathar Lek Bunnag és Gaetan Siew legújabb mauritiusi szállodája, a So Sofitel. A képeken látható táj és idill alapján azt gondolhatnánk, a Paradicsomban járunk, ám Sánta Gábor írásából kiderül, az építészeknek Mauritiuson sem könnyű. Sőt, a kivitelezési folyamat inkább pokoli, mint édeni.

Ez év eleje óta üzemel Mathar Lek Bunnag legújabb mauritiusi szállodája, a So Sofitel. Az érdekesen induló koncepció kiteljesedését megakasztotta a tervező Bunnags Architects Ltd. és a megbizó ACCOR szállodacsoport szakítása 2009-ben. Irodánk akkor a helyi építész szerepéből egyik napról a másikra a megbízott vezető tervező státuszába került.

 

 

 

A magyar építésztársadalom számára hasznos ismeret lehet, ha megosztom Önökkel egy nemzetközi versenypályázaton elnyert nagyberuházás döntéshozói mechanizmusát. Ez egyúttal megvilágítja a Bunnags iroda távozásának indítékait is. A megbízó, a bonyolító és az árszakértő minden kérdésben teljes jogkörrel dönt, majd ezt követően utasítást adnak a tervezőnek és a kivitelezőnek a végrehajtásra. Az egyes tervezők között nincs hierarchia, az építésztervező annyiban kedvezményezett, hogy a szakági tervek koordinációjáért is mindig az építésziroda felel. A bonyolító folyamatos jelenlétet kívánó értekezleteken nyilvánítja ki az önmagát az eseményekhez mérten némi távolságtartással pozicionáló megbízó döntéseit. Ezek a koordinációk annyira időigényesek, hogy a tényleges tervezési munkát végző munkatársak nem is vesznek részt a maratoni találkozókon. Erre a célra egy-egy dublőrt alkalmaznak az érintett cégek. A dublőr mindig jelen van, jegyzetel és okosan hallgat, vagy ha a szükség úgy kívánja, buzgón bólogat.  A valódi információáramlás internetes körleveleken keresztül zajlik.

 

 

 

A kivitelező folyamatosan éppen érvényességét vesztett tervlapok alapján dolgozik, de nem áll le, mert a legnagyobb nyomás és a legnagyobb anyagi kockázat kétségkívül az ő vállára nehezedik. Ebben a helyzetben két stabil irányítója van ennek az ájult mozdonyvezetővel száguldó gyorsvonatnak, a szerkezettervező és a kivitelező. Mivel az egész rendszer a hadigazdaság modelljén alapul, a kivitelező a projekt masszív támadóéke, a szerkezettervező a jobbszárny és a megbízó, bonyolító, árszakértő triumvirátusa a balszárny. Az építésztervező a futárszolgálat, a többi tervezők szerepe az információs hadtáp. A hadvezetés éppen úgy, mint a valódi háborúkban, maga a tébolyodott Tőke.

 

 

 

Radnóti Miklós 1944. szeptemberében írta az Erőltetett menet c. verset:
’’ Bolond, ki földre rogyván
fölkél és újra lépked,
s vándorló fájdalomként
mozdít bokát és térdet…

…Ne menj tovább barátom,
kiálts rám, s felkelek.’’

 

  

 

Néha mélységesen kétségbe voltam esve, és ezzel nem voltam egyedül. 2010 decemberében még egyszer, utoljára meglátogattam az átadás előtt álló épületet. Az építésvezető, aki mindig is joviálisan kerekded, korábban magát a férfias virtust és vidámságot megtestesítő ember volt, csonttá-bőrré soványodva, halvány mosollyal fogadott. Fáradtan mesélte, hogy nemrégiben idegösszeomlás miatt pár hetet kórházban töltött. Most már újra dolgozik, de többé már nem ugyanaz, aki korábban volt. Az elkészült szállodát végigjárva mindenképpen túlzásnak éreztem, hogy emberéleteket áldozzanak fel érte. Két épületet viszont a tervezés idején és a megvalósulást követően is nagyon megszerettem. A szauna-gőzfürdő kedves négyzetét és a nagyvonalú nyitott étterem-bár oválisát, a Föld és az Ég jeleit.


So Sofitel szálló Mauritius

vezető tervezők: Mathar Lek Bunnag, Gaetan Siew
építész munkatársak: Asnee Asnaruangrong, Jean Lai Kan, Sánta Gábor, Nuwan Dias
szakági tervezők:
gépészet: GMF
kerttervezés: Landmark Studio
világítástechnika: Tony Corbett design
tartószerkezetek: ARUP Sigma,
belsőépítészet: Blaise Pascal's interieur design studio
generáltervező: Lampontang&Siew Architects Ltd.

tervezés éve: 2008-2010
kivitelezés éve: 2009-2010
beruházási költség: 1 milliárd MUR, cca. 6,5 milliárd Ft
építtető: ACCOR
kivitelező: General Construction Ltd. Mauritius