Emberek/Interjú

„A ház ma már egy termék.” Beszélgetés Hajnal Zsolttal és Kendelényi Péterrel

2019.11.14. 08:04

A Corvin sétánytól az óbudai Duna-partig, négy nagy projektben ezres nagyságrendben tervez lakásokat a Hajnal Építésziroda. A mai lakóház-építési tendenciákról Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter vezető tervezőkkel Bán Dávid beszélgetett.

Bán Dávid: Párhuzamosan fut négy komoly, budapesti léptékben is nagyszabású projektetek. Mindegyik alapját lakások adják. Mik voltak az előzmények?

Hajnal Zsolt: Az iroda indulása óta mindig is voltak lakóépület-tervezéseink, eleinte az OTP számára. Még az iroda megalapítása előtt Wéber Józseffel közösen a Petrezselyem utcába terveztünk egy százlakásos házat. Ezt követte már a Hajnal Iroda munkájaként egy 80 lakásos társasház a Kapás utcában, amibe 82 négyzetméteres lakások kerültek. Mai szemmel visszanézve ezek igencsak nagy lakásoknak számítottak a mostani 40-50 négyzetméteres átlagokhoz képest. Később a Futó utcában is felépült egy lakóházunk.

Ezeknek a házaknak az lehet a közös nevezőjük, hogy nem csak egy foghíjat akartunk beépíteni, hanem a városszerkezetbe való beillesztéssel kisebb-nagyobb területet is sikerült rendbe tennünk. A Petrezselyem utcában például az Országos Meteorológiai Szolgálat épületéhez csatlakozva az egyébként zárt sorú beépítésű lakótömbben új passzázs megnyitásával tömb-rehabilitációt valósítottunk meg. A Kapás utcában egy 125 méteres szakasz lényegében hiányzott és az általunk tervezett épülettel ez az egyoldalúság megszűnt. Az utca úgy egészült ki a négy épületből álló együttessel, hogy annak szellőssége és léptéke megmaradt, s egyúttal egy régi seb is begyógyult.

BD: Ezek voltak tehát a mostani négy nagy projekt előképei?

Kendelényi Péter: 
Igen, aztán úgy három évvel ezelőtt a Cordia cégcsoport megbízta az Irodát azzal az elképzeléssel, hogy a Corvin sétányra egy négy utca által határolt, szabályos, téglalap alakú telekre tervezzünk 532 lakásos lakóházat. A megbízás léptékváltást jelentett. Ezzel párhuzamosan az OTP Ingatlan Zrt. is megkeresett bennünket, hogy a Vízivárosban a Csalogány utcába tervezzünk többfunkciós épületet, amelyben Lidl áruház, irodaszintek és lakások lesznek. A tervezett épület befejezi, lezárja a Jurányi ház határolta lakótömböt úgy, hogy a szomszédos telken levő bölcsőde benapozását is biztosítja.

BD: Újabb léptékváltást jelentett az újpesti projektetek.

HZS: Miután ez a két komoly projekt elindult, felkérést kaptunk a Metrodom Zrt-től, hogy Újpesten, a Szent István tértől nem messze, a volt bőrgyár területén lényegében egy új városközpontot alakítsunk ki. szabályozási terv lehetővé tette, hogy ide 55 méteres magasházakat is telepíthettünk. Emellett az is kérés volt, hogy egy új passzázs vezessen ide a Szent István térről és fusson le egészen a Dunáig.

Ezeket az igényeket figyelembe véve alakítottunk ki 632 lakást, 740 parkolót, üzleteket és egy nagy közteret. E trapéz alakú közbülső terület köré szerveztük a négy, cour d’honneur-al rendelkező, 18 szintes toronnyal is bíró lakóépületet.

Fontos motívum, hogy minden ház tágas árkádsorral kapcsolódik a központi térhez, amelyek alatt tavasztól őszig kiülős teraszok működhetnek. A parkolást a felszín alatt oldottuk meg. Az épületegyüttes mellett az új közlekedési rend kialakítása is a beruházás része volt. Egy új utca is nyílik, amelyet szeretnénk, ha a bőrgyár volt igazgatójáról Wolfner utcának neveznének el.

BD: Ezen kívül, ha jól tudom, Magyarországon egyedülálló módon vertikális zöld falat kapnak az épületek?

KP: Valóban ez a legfontosabb jellemzője. Amikor a beruházó megkeresett bennünket, arra biztattuk, hogy ne egy soha nem látott építészeti formát találjunk ki, hanem a homlokzatra vigyünk fel zöld felületet. Ebben az igyekezetünkben a beruházó az első pillanattól fogva támogatott. Így a négy épületen összesen 3,6 km hosszú virágvályút helyezünk el, melyet automata csepegtető rendszer lát majd el. Az épületre nagyjából 200, körülbelül 4 méter magas fát telepítünk, amelyek mindegyike egy köbméteres tárlóban tud majd nevelkedni. Ezeket a lakóktól függetlenül, lapostetőn elhelyezett sínek segítségével, alpinista kertészek tudják majd ápolni.

Mi is kíváncsian várjuk, hogy a több mint 30 féle növény- és fafajta hogy vészeli át a telet, mennyire sikerül életben tartani ezeket az évek folyamán, hiszen ez adja az épületegyüttes lényegét. Arra törekedtünk, hogy az épület önmagában, a zöld felület nélkül is karakteres legyen, de a cél az, hogy a zöldekkel humánusabb, emberközelibb ház szülessen.

BD: Ha lehet, még egyet ugrottatok a léptékkel, nemrég vált nyilvánossá, hogy Óbudán is nagy tervek valósulnak meg.

KP: Amikor a három nagy volumenű tervezési munkánk javában zajlott, akkor keresett meg a Biggeorge Property beruházó cég minket azzal, hogy a Hajógyári-szigettel szemben a budai Duna-parton, a volt Budapesti Szeszgyár (BUSZESZ) területének beépítésére készítsünk koncepciótervet.  75.000 négyzetméter lakófunkciót kellett elhelyeznünk, a parkolást a felszín alatt oldottuk meg. A projekt része egy észak-déli passzázs kialakítása, valamint a szomszédos Hajógyári-szigetre gyalogos- és kerékpáros híd tervezése, illetve a hossztengely mentén zajvédő fal kialakítása.

BD: A területen is megmaradt egy ipari épület, ami a terveket látva jól beépült az elképzeléseitekbe.

HZS: Igen, fontos volt számunkra ez az egy, helyi műemléki védettséget élvező épület. Méretével, elhelyezkedésével, telepítési módjával inspirálta az egész beépítési módot. Hiszen azt szerettük volna, hogy ez a ház ne idegenül és önmagában álljon az általunk tervezendő épületegyüttesben, hanem a nagy méretkülönbségek ellenére is szervesülni tudjon vele. Azzal, hogy a telepítendő Duna-parti épületsor hossztengelyének iránya megegyezik a megmaradt épületével, egyfajta rokonság jött létre a meglévő és az új épületek között. Ez pedig egy olyan gesztus, ami ezt a házat nem kirekeszteni kívánta az új épületegyüttesből, hanem azok koordinátarendszerébe illeszteni. A terület hátsó épületei pedig hosszukkal kívántak eltérni a mögöttük elterülő panel együttestől.

BD: Négy nagy projektetek fut párhuzamosan, négy különböző területen, más befektetővel, más elvárásokkal. Mégis mi az a kézjegyetek, ami minden projektben felfedezhető?

KP: Három projektünknél – a Corvin sétányon, Újpesten és a BUSZESZ beruházásnál – az átlagoshoz képest lényegesen nagyobb lesz a magasság, hiszen 10-14-18 emeletes épületekről beszélhetünk. Arra jöttünk rá, hogy az épületek eleganciáját növeli, ha minél kevesebb ismétlődő elemmel tudjuk őket megoldani. Ennél a három háznál a nagyítás módszerét alkalmaztuk, ami azt jelenti, hogy a páros szinteket színnel összefogtuk. Minden második szint fehér a páratlanok pedig színesek. Így lényegesen csökkentettük a homlokzati elemek számát és egy sajátos megjelenés alakult ki. A szemlélő így az épületeket a tényleges magasságuknál alacsonyabbnak érzékeli.

BD: Hogy állnak most ezek a házak?

HZS: A Corvin sétányon az első ütem néhány hónapja elkészült, a lakók birtokba is vettek 260 lakást, a második ütem átadása december első felében történik majd meg, így válik teljessé az épület. A külső nagyjából elkészült, jelenleg belső kialakítások, finomítások zajlanak. A Csalogány utcai ház várhatóan jövő év áprilisában lesz kész, mert bonyolult, többfunkciós épületről van szó, van még vele munka bőven.

Újpesten novemberre három toronyról lekerül az állványzat, a teljes együttes 2020 tavaszára készül el.

BD: Mit hozhat a jövő?

HZS: Azt látjuk, hogy az általunk tervezett épületek erős referenciát jelentenek, ezért remélhetőleg a jövőben is felkérnek bennünket hasonló vagy akár más jellegű munkákra.

BD: Mennyire valósulnak meg az általatok elképzelt tervek?

KP: A befektetett szellemi munka az elkészült épületen mindig érzékelhető. A beruházói verseny következtében az utóbbi években jó minőségű anyagok használata is lehetővé vált, hiszen a látványos megjelenés segíti az értékesítést. A ház ma már egy termék. A fejlesztő tudja, hogy ezt a terméket csak úgy lehet eladni, hogy a vevő valóban azt kapja, amibe a látványterveken beleszeretett.

Bán Dávid


A BME Lakóépülettervezési Tanszék meghívására Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter építészek tartanak előadást november 18-án 14:15h kezdettel a BME K 275-ös teremben. Az esemény nyilvános és ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.