Épületek/Középület

A katari foci VB építőmunkás-áldozatainak képzeletbeli emlékműve

2014.12.09. 06:00

Közel 8 évvel a katari labdarugó-világbajnokság megnyitása előtt már gőzerővel folynak az előkészületek. A csillogó stadionokat és szállodákat azonban jóformán rabszolgamód építik többnyire illegális vendégmunkások. A közülük kikerülő számtalan áldozat tiszteletére tervezett különös emlékművet a 1week 1project spontán építészeti csoportosulás.

Nagyszabású stadionok épülnek és újulnak meg a sivatag közepén, elképesztő technikai újításokkal kívánják elviselhetővé tenni a perzselő hőségben megrendezésre kerülő meccsek klímáját. A német Albert Speer (a Harmadik birodalom azonos nevű főépítészének és egy ideig fegyverkezési miniszterének fia) és irodája vezetésével épülő 5 új stadionból eddig háromnak a tervei láttak napvilágot, kettőt helyi iroda, egyet Zaha Hadid jegyez.

A fényűző, csúcstechnikát felhasználó, méregdrága stadionok, illetve a számos kiszolgáló épület építése körül már bő két éve, mióta Katar elnyerte a bajnokság megrendezési jogát, állandóak a nemzetközi aggodalmak. Sokan már az öböl-menti állam pályázásánál figyelmeztettek az országban uralkodó, az építőmunkásokat kizsákmányoló munkaügyi helyzetre, illetve az emberi jogok korlátozására. A The Guardian brit napilap szerint a világbajnoksághoz kapcsolódó építkezések kezdete óta mintegy 400 nepáli és 700 indiai vendégmunkás vesztette már életét. Emberjogi aktivisták felhívják a figyelmet a modernkori rabszolgaság fogalmát kimerítő kegyetlen munkakörülményekre: a főleg illegálisan Katarba érkező munkások papírjait elveszik, őket pihenés, megfelelő élelmezés és vízellátás nélkül hosszú műszakokban, kevés pénzért dolgoztatják a sivatagi forróságban zajló építkezéseken.

Az itt elhunyt nepáli munkások tiszteletére a francia székhelyű 1week 1project spontán-építészeti csoportosulás képzeletbeli mobil emlékművet emelne, ami felhívná a figyelmet az embertelen munkakörülmények áldozataira. A terv szerint a sivatag közepén hatalmas, megmászható tornyot építenek 2 méter magas betonhasábokból. A számozott tömbök egy-egy meghalt munkásra emlékeznek, minden egyes újabb halál esetén pedig a beépített daru egy újabb elemet emel az építményre. Négy, a két szélén lépcsővel ellátott tömb alkot egy emeletet, és a tornyot gyalog lehet megmászni. A daru az építkezések befejezéséig „készenlétben” áll, és – figyelmeztetnek a tervezők – ha a tendencia nem javul, 2022-ig mintegy 4000 áldozatot jelképező elemet emel a helyére, ezzel végül 1,5 kilométer magas lesz a torony.

Bán Dávid