Közélet, hírek

A Kocsis fivérek az év belsőépítészei

2009.03.20. 13:03

Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár okleveles tervezőművészek kapták idén „Az év belsőépítésze” díjat, a szentendrei evangélikus templom és parókia belsőépítészeti munkáiért.

Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár okleveles tervezőművészek kapták idén „Az év belsőépítésze” díjat, a szentendrei evangélikus templom és parókia belsőépítészeti munkáiért. A templom felelős tervezője Kocsis József, a díjazottak édesapja. A Rosa Lutheri Alapítvány által 2003–2004-ben megépíttetett templom építész munkatársa volt még Kutasi Attila.

A Laki Pál által alapított, immár tizenegyedik alkalommal odaítélt elismerést március 18-án, szerdán vették át dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és Laki Pétertől, a Laki Zrt. elnök-vezérigazgatójától a Laki Kereskedelmi Központban rendezett ünnepségen.

 

 

"Az év belsőépítésze" címet a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének.

„Gyakran kérdezik tőlem az utóbbi időben, meddig folytatjuk még. Meddig díjazzuk a belsőépítészek munkáját? Ez nem gazdasági kérdés, hiszen manapság a spórolás okán a megrendelők olcsósítják a beruházásaikat. Azt gondolom, a csúnya az rossz üzlet, a szép az jó üzlet. Szépet aránytalanul kevesebbe kerül építeni, mint amennyit megspórolunk a csúnyán” – fogalmazott Laki Péter.

 

 

Az év belsőépítésze 2008 díj pályázatra idén 34 pályázat érkezett, ebből hatot kellett kizárni, de így is nagyon nehéz feladata volt a szakértői bizottságnak” – mondta Finta József, a zsűri elnöke. Korunk építészetének és belsőépítészetének, forma és téralkotó cselekedeteinek káoszában nagyon nehéz feladat megtalálni az a csendet, amely egy templom elsőrendű funkcióit adja. A lélek és a hozzá tapadó formák, színek, részletek, bútorrészletek, világítási effektusok harmóniája az, amely Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár szentendrei templomát az igen magas színvonalú pályázati mezőnyből kiemeli. Erre a nagyon sokatmondó és nagyon összetett emberi és építészeti csendre szavazta meg a zsűri „Az év belsőépítésze” címet a Kocsis fivéreknek” – hangzott el a méltatóbeszédben.

 

 

A díjátadót követően, Timon Kálmán egy sivatagi kőrózsát adott át Laki Péternek, méltatva „Az év belsőépítésze” díj megalapításának fontosságát. A mindenkori zsűri elnöke az építészet elismert, jeles képviselője, akit a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozati mindenkori elnöke kér fel. (Finta József Kossuth- és Ybl-díjas építész); tagjai

  • a Belsőépítészeti Tagozat elnöke (Társelnök);
  • a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Belsőépítészeti Szakosztályának vezetője;
  • a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Belsőépítészeti Választmányának vezetője;
  • két, a Belsőépítészeti Tagozat által delegált belsőépítész;
  • megfigyelőként az alapító megbízottja.

Biczó Gabriella (szöveg + képek a díjátadásról)