Technológia

A körültekintő tervezésben segítenek a Terrán kalkulátorai

2021.08.25. 14:09

A Terrán ingyenes, online kalkulátor-szolgáltatásaival profi segítséget nyújt az optimális döntés meghozatalában, legyen szó a héjazat anyagköltségéről, anyagszükséglet-számításról, szellőzőcserepekről vagy épp napelemes tetőcserepekről. A részletekről Tóth Szabolcs regionális marketing igazgatóval beszélgettünk. 

Építészfórum: Milyen igényre reagálva fejlesztették ki kalkulátor-szolgáltatásaikat?

Tóth Szabolcs: Akár építkezésről, akár felújításról van szó, a körültekintő tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a végeredménnyel hosszú távon is elégedettek legyenek a tulajdonosok. Különösen igaz ez az olyan nagy volumenű beruházásokra, mint a tetőcsere vagy -építés. A minőségi alapanyagok kiválasztásán túl pontosan tudni kell, miből mennyire lesz szükség, és mindez mennyi költséget jelent. A Terrán ezen a téren is profi segítséget kíván nyújtani ingyenes, online kalkulátor szolgáltatásaival. Emellett fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a gyártóval való közvetlen kommunikáció hozzásegítheti a vásárlókat ahhoz, hogy minden téren a lehető legoptimálisabb döntést hozhassák meg. 

ÉF: Milyen funkciókat látnak el?

TSZ: Folyamatosan figyeljük, monitorozzuk, hogy vásárlóink, illetve a szakemberek részéről milyen igények merülnek fel, ennek megfelelően alakítjuk, fejlesztjük kiegészítő szolgáltatásaink sorát. A Terrán tetőkalkulátorának köszönhetően kiszámolhatjuk a héjazat hozzávetőleges anyagköltségét. A tető cseréje vagy építése esetén maga a tetőfelület méretének kiszámolása is okozhat némi fejtörést. A Terrán szakemberei díjmentesen, testre szabottan elkészítik a részletes anyagszükséglet-számítást, hogy ne kelljen ilyenek miatt izgulni.

A Terrán nemrég újratervezte szellőzőcserepeit, hogy azok jobban belesimuljanak a tető síkjába. Azért, hogy az újítás miatt még véletlenül se csússzon hiba a rendelésekbe, a Terrán létrehozott egy dedikált szellőzőcserép-kalkulátort. Napelemes tetőcserepünkhöz kapcsolódóan online ajánlatkérő felületünkön a legfontosabb adatok megadása után egy automatikus kalkulátor rövid időn belül elküldi a személyre szabott indikatív árajánlatot, így pontosan fel tudják mérni az érdeklődők a költségeket.ÉF: Miért hasznos a szakemberek, és miért a laikusok számára?

TSZ: A számtalan terméktípus, modell, funkció, a különböző tulajdonságok és a fejlesztésekből fakadó folyamatos újítások, technikák között még a gyakorlott és képzett szakemberek számára is kihívást jelenthet eligazodni. Nem beszélve arról, hogy a laikusoknak is rengeteg kérdésben kell tisztán látniuk, adatok tömkelegét kell feldolgozniuk. A legpontosabb és leginkább naprakész információkkal minden esetben a gyártó rendelkezik. Az anyagköltség meghatározásához például a tető formáját, hajlásszögét, méretét, a kiválasztott cserepet és a felületkezelés típusát is ismernünk kell, az algoritmus ezek alapján kalkulál egy bruttó árat, az alapcserepeken túlmenően pedig a kiegészítő cserepek, a tetőfólia, a kúpalátét, a hófogók és az eresz menti szellőzés kialakításához szükséges elemeket, valamint a házhozszállítás díját szintén tartalmazza az ajánlat. A kalkulátorral akár a különböző cseréptípusok költségeit is össze lehet hasonlítani, ezzel segítve a döntést, ha még nincs konkrét elképzelés, hogy milyen stílusú, színű tető lenne a megfelelő.

Az anyagszükséglet meghatározásához természetesen egy gyakorlott tetőfedő szakember pillanatok alatt kiszámolja a tető méreteit, ám a héjazat kialakításához szükséges anyagok mennyiségének megadása még számára is kihívás lehet. A tetőfelületen és ereszhosszokon túl ismerni kell ugyanis a kiválasztott cserép méreteit, az ahhoz ajánlott átfedést, és ugyanez igaz az összes szükséges tetőfedő és kiegészítő elemre (mint például a tetőfólia, tetőhőszigetelés, ereszcsatorna, szellőzőcserepek). Ezek az adatok gyártónként, típusonként eltérőek lehetnek, illetve a fejlesztések során is módosulhatnak, ezért minden esetben ajánlott egyedi anyagszükséglet-számításokat végezni.

A szellőzőcserepek beszerzésénél a taréj-, élgerinc- és félnyereghosszak, valamint a kezdő élgerinc cserepek számának megadása a mérvadó, a Generont tekintve a tető hajlásszöge és tájolása, a havi villanyszámla vagy az éves áramfogyasztás, továbbá a kiválasztott inverter típusa alapján készítünk személyre szabott indikatív árajánlatot.ÉF: Melyik az a terület, amivel kapcsolatban leggyakrabban kérnek segítséget a Terrántól ebben a formában? 

TSZ: A tetőkalkulátor a legközkedveltebb kiegészítő szolgáltatásunk. Azt tapasztaljuk, hogy igen nagy számban és gyakran veszik igénybe az érdeklődők, ami nem meglepő, hiszen hatalmas segítséget jelent a tervezés során. Emellett Tetotepitek.hu információs portálunk is igen népszerű, úgy látjuk, hogy már-már hiánypótló a picacon. Az oldalon könnyedebb tartalmakkal, inspirációkkal, ötletekkel segítjük a felhasználókat, de komolyabb szakértői cikkek is megjelennek, melyek a döntéselőkészítésben nyújtanak támogatást. Minden tartalmat szakértőink lektorálnak, így megbízható háttértámogatást tudunk nyújtani tetőfedéssel összefüggésben felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.