Technológia

A Lenovo munkaállomásaival valósítja meg nemzetközi projektjeit a magyar építésziroda

2022.04.22. 14:13

Miután a szakértő mérnököknek és építészeknek akár egy órát is várniuk kellett az építészeti modellek betöltésére, a magyar építésziroda, a Studio IN-EX úgy döntött, újra gondolja munkaállomás-környezetét és Lenovo ThinkStation hardverre vált. Mára a Lenovo eszközei teszik lehetővé az iroda építészei számára, hogy átlagosan egy percen belül töltsék be a modelleket, ami így nem csak hatékonyságukat, de a mérnökök elégedettségét is növelik.

A 2010-ben alapított Studio IN-EX építésziroda vezető szerepet tölt be az integrált építészeti és mérnöki szolgáltatások nyújtásában ipari, egészségügyi és kereskedelmi ügyfelek számára egyaránt. A magyarországi székhelyű vállalat Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában is tevékenykedik, valamint építészeti innovációk lenyűgöző portfóliójával büszkélkedhet.

Új szintre emelt mérnöki precizitás

Akár egy németországi adatközpontot tervez a Studio IN-EX, akár egy új generációs irodaházat hoz létre Magyarországon, 150 szakemberből álló csapata fáradhatatlanul dolgozik, hogy az új épület minden részletét aprólékosan megtervezze és tesztelje.

A pontosság és a kiválóság biztosítása érdekében a Studio IN-EX minden megbízásnál rendkívül részletes virtuális tervet készít egy speciális épületinformációs modellező (BIM) szoftver segítségével. A BIM lehetővé teszi a legkülönbözőbb szakterületek mérnökei számára, hogy együtt dolgozzanak egy szerkezet virtuális modelljének létrehozásán. A BIM lehetővé teszi a Studio IN-EX számára, hogy az új épületek minden egyes aspektusának aprólékos részletességgel történő felvázolása mellett azt is szimulálja, hogy az épület hogyan viselkedik majd a valós körülmények között, például hogyan reagál a különböző időjárási tényezőkre, vagy, hogy felmérje az üzemeltetési költségeket.

"Mivel a BIM szerkezeti modellek hatalmas mennyiségű adatot tartalmaznak, nagy teljesítményű szervereket, hálózatokat és asztali munkaállomásokat igényelnek a megtekintés és a szerkesztés, illetve a gyors és hatékony megalkotás érdekében. A BIM-technológia gyors fejlődése miatt létfontosságú, hogy naprakészek legyünk a legújabb fejlesztésekkel, és, hogy megfelelő hardverrel rendelkezzünk a működésünk támogatásához." – mondta el Molnár Balázs, a Studio IN-EX vezérigazgatója.

A Studio IN-EX sok éven át minden építész és mérnök számára speciális munkaállomásokat épített, amelyek mindegyike egyedi komponensekből állt. Míg a BIM-műveletek ezeken a gépeken történő futtatása lehetővé tette a Studio IN-EX számára a szoros határidők betartását, a vállalat úgy látta, hogy a saját építésű munkaállomások nehezen tudják kezelni a legújabb BIM-szoftverfrissítéseket. A különböző specifikációkkal és garanciákkal rendelkező, több szállítótól származó gépek ráadásul jelentős eszközkezelési terhet jelentettek a vállalat néhány fős IT-csapata számára.

"Ahogy a BIM megoldások fejlődtek, a munkaállomásaink egyre nehezebben tudtak lépést tartani. Ennek eredményeként egyes mérnököknek akár egy órát is várniuk kellett bizonyos szerkezeti modellek betöltésére, ami lelassította az egyéni teljesítményüket és korlátozta a kollégákkal való együttműködésüket is. Hogy segítsük csapataink hatékonyabb munkáját és minimalizáljuk a várakozással töltött időt, a BIM-szoftverek teljesítményét lassító szűk keresztmetszetek kiküszöbölését tűztük ki célul." – tette hozzá Margl István, a Studio IN-EX informatikai igazgatója.

Az alapok megteremtése a nagyobb hatékonyságért

Annak érdekében, hogy az építészek hatékonyabban dolgozhassanak, a Lenovo javaslatára, a Studio IN-EX lecserélte a meglévő, önállóan összeállított munkaállomásait a Lenovo asztali és laptop megoldások teljes csomagjára.

"A Lenovo helyi értékesítési képviselője azzal az ajánlattal keresett meg minket, hogy cseréljük le meglévő rendszereinket egy olyan Lenovo hardvercsomagra, amelyet kifejezetten a vezető BIM-szoftverek teljesítménykövetelményeinek kielégítésére terveztek." – mondta el Molnár Balázs. "Nagy hatással volt ránk a bemutató, hiszen egyértelműen megmutatta, hogy a Lenovo vonzó áron tudja kielégíteni egyedi munkaállomás igényeinket."

A Studio IN-EX több mint 80 Lenovo ThinkStation P340 Tower-t választott ki, hogy lecserélje a meglévő asztali számítógépeit. Mindegyik eszköz a legmodernebb Intel® CoreTM i5-10500 processzorokkal, 64 GB RAM-os és NVIDIA GeForce GTX1660Ti grafikus kártyával rendelkezik az optimális teljesítmény érdekében. Ezenkívül a Studio IN-EX minden Tower mellé két Lenovo ThinkVision monitort is rendel.

"Amikor áttekintettük a Lenovo ajánlatát, a specifikációkat látva egyértelmű volt, hogy a Lenovo ThinkStation P340 Towers gépek képesek olyan teljesítményt és számítástechnikai kapacitást nyújtani, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a tervezési műveleteinket gyorsan, hatékonyan és eredményesen végezzük, miközben az energiafogyasztásunkat is csökkentjük" - mondta Margl István. "A Lenovóval kötött megállapodásunk révén pedig minden egyes gép memóriáját a garancia érvénytelenítése nélkül frissíthetjük. Ez a nagyfokú rugalmasság megkönnyíti számunkra, hogy hardverünket a BIM-megoldások változó igényeihez igazítsuk."

Mivel a senior projektmenedzserek gyakran járnak terepre ügyfelekkel találkozni, a Studio IN-EX úgy döntött, hogy ThinkPad L sorozatú és Lenovo ThinkPad L13 Yoga laptopokkal látja el őket, hogy útközben is hatékonyabban dolgozhassanak.

"A Lenovo ThinkPad L sorozatú laptopok tökéletesen megfelelnek a projektmenedzsereink számára, mivel az építészeti modellezéshez szükséges nagy teljesítményt és memóriát kompakt formában kínálják, amelyet útközben is magukkal vihetnek. Mi több, az érintőképernyő hihetetlenül hasznosnak bizonyult az együttműködési munkamenetek során - a mérnökök és építészek így gyors rajzok segítségével fedezhetik fel és magyarázhatják el a szerkezeti koncepciókat." – mondta el Molnár Balázs.

Jövőre kész munkakörnyezet

A Studio IN-EX mindössze két hét alatt 20 Lenovo ThinkStation P340 tornyot telepített az irodáiba, és a vállalat további 60 munkaállomás bevezetését tervezi az elkövetkező hónapokban. A Lenovo munkaállomásokra való átállás máris jelentősen növelte az alkalmazottak produktivitását. "A Lenovo ThinkStation P340 Tower használatára való áttérés drámaian csökkentette az építészek és mérnökök ki nem használt idejét." - mondta Molnár Balázs. "A munkatársaknak többé már nem kell egy órát várniuk a BIM-modellek betöltésére, mostanra elértük, hogy a modellek nyitási ideje átlagosan egy perc legyen. Ez nem csak a dolgozók elégedettségét növeli, de pozitív hatással van a csapat általános teljesítményére és hatékonyságára is."

A váratlan munkaállomás-leállások megelőzése érdekében a Studio IN-EX aláírta a Lenovo Premier Support garanciát a kezdeti hároméves időszakra. A megállapodás értelmében a Lenovo bármilyen probléma esetén megjavítja a Studio IN-EX munkaállomásait, és kicseréli a meghibásodott alkatrészeket.

"A hároméves garanciális szerződés igazi nyugalmat ad nekünk" – mondta el Margl István. "Ha bármilyen problémánk adódna, a Lenovo már a következő nap segítséget nyújt, illetve rendkívüli gyorsasággal tud akár hardvert is szállítani a magyarországi raktárakból. Végső soron ez segít megerősíteni üzletmenetünk folytonosságát és zavartalanul fenntartani működésünket éjjel-nappal. Ráadásul mivel minden munkaállomásunk ugyanazon a nagy teljesítményű Lenovo hardveren fut, az IT-csapatunknak is sokkal könnyebb a munkaállomás-környezetünk teljesítményének kezelése, frissítése és felügyelete."

A jövőre nézve a Studio IN-EX jelenleg új együttműködési területeket alakít ki központi irodáiban, amelyek célja, hogy a mérnökök és építészek még hatékonyabban ötletelhessenek és dolgozhassanak együtt.

"Alig várjuk, hogy a Lenovóval együttműködve tovább fejlesszük munkaterületeinket a nagyobb hatékonység és még eredményesebb kollaboráció támogatása érdekében. A Lenovo technológiájának köszönhetően könnyedén lépést tarthatunk a gyorsan fejlődő BIM szoftverekkel, így pedig több időnk marad arra, hogy az innovációra és az ügyfeleinknek nyújtott kiváló szolgáltatásokra összpontosítsunk." – mondta Molnár Balázs.