Programok

A magyar nép épített öröksége Horvátországban

2009.01.30. 09:01

A Budapesten már sikerrel bemutatott kiállítás tablók, fotók, videók és makettek segítségével mutatja be a horvátországi magyar építészetet. 2009. február 3-tól 17-ig Pozsonyban, az azt követő hónapokban látható lesz Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben, Muravidéken és Kárpátalján is. 

A Magyar Egyesületek Szövetsége (Pélmonostor) és a Pécsi Tudományegyetem Néprajz – Kulturális Antropológia és Építészeti Ismeretek Tanszéke közös kiállítása

időpont: 2009. február 3-17.
helyszín: Pozsonyi Magyar Galéria (Csemadok Országos Választmánya nagyterme – Pozsony, Május 1. tér 10-12.)

A horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz –Kulturális Antropológia Tanszéke, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszéke a horvátországi magyarság épített örökségének védelmében dokumentáló kutatásokat indított Drávaszög és Szlavónia magyarlakta területein, Pélmonostoron, Kórógyon, Harasztiban, Nagybodolyán, Vörösmarton és Laskón.

A projekt a vidék épített kulturális örökségének feltárását, a népi építészet szempontjából értékes épületegyüttesek megörökítését tűzte ki célul.

A Budapesten már sikerrel bemutatott kiállítás tablók, fotók, videók és makettek segítségével mutatja be a horvátországi magyar építészetet. 

 

 

 

Érdemes kiemelni a projekt komplexitását, hiszen a feltáró munka két szakma, a néprajz és az építészet szemszögéből folyik, és ilyen típusú együttműködésre kevés még a példa.

A kiállítás a következő hónapokban látható lesz Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben, Muravidéken és Kárpátalján is. 

A pár éve még egészen jó állapotúnak kinéző épület ma már romosnak, míg holnap talán már csak romnak titulálható. Így az épített örökség a történelem romantikusan visszaidézett emlékképévé válik. Ezért jöttünk ide: menteni, ami még menthető. Egyes épületeket élő valójukban megőrizni, felújítani, más épületeket dokumentálás útján, képekben, rajzokban, felmérési tervekben örökíteni meg az utókor számára.” (Dr. Kondor Tamás, egyetemi oktató, projektvezető)

A kiállítást Dr. Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgatója nyitja meg, Hrubik Béla, a Csemadok elnöke és Kalita Gábor a Pozsonyi Magyar Galéria vezetője köszönti a vendégeket, és Dr. Kondor Tamás - a projekt vezetője - szakmailag mutatja be az anyagot.

 

 

 

A kiállítás szervezői: a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete (Pozsony), Pozsonyi Magyar Galéria, Égtájak Iroda

Támogató: Miniszterelnöki Hivatal