Technológia

„A minőségből nem engedünk”

2022.10.28. 14:18

A Kling Kft. több mint száz éve foglalkozik kaputechnikai termékek gyártásával, kereskedelmével és szervizelésével. Az egykori kis vállalkozás, melyet a család tagjai jelenleg is szívvel-lélekkel irányítanak, nemzetközi szinten elismert céggé vált. Termékeik megtalálhatók Svájcban, Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában, de már Vietnámba is szállítottak kapukat. Kling Katalin operatív igazgatóval és Rigler Dávid kereskedelmi igazgatóval beszélget Molnár Zsuzsanna.

Molnár Zsuzsanna: A több mint száz éve alapított családi vállalkozás miként vált nemzetközileg sikeres céggé?

Kling Katalin:
A férjem nagyapja alapította a céget a háború előtt. Vastelepe volt, majd lakatostermékek készítészével kezdett el foglalkozni. Tőle a fia, apósom vette át a vezetést, aki kapukat gyártott, kifejlesztette a billenőajtót és az ollós rácsot. Ő már alkalmazottakat is foglalkoztatott, először egy-két, később pedig nyolc-tíz szakemberrel dolgozott együtt. A férjem a rendszerváltás környékén vette át a családi vállalkozást, ekkor indult el a Kling Kft. terjeszkedése.Ebben az időben kezdetünk el motorizált garázskapukat forgalmazni, melyeket eleinte importáltuk, 2001 óta azonban már saját gyártósorunkon, itthon állítjuk elő. A kevésbé népszerű termékeket elhagytuk és a garázsajtó került tevékenységünk fókuszába. Mára közvetlenül ötven főt alkalmazunk, de közvetve több száz kollégával állunk kapcsolatban.

MZs: Ezek szerint a kapuk motorizációját illetően úttörők voltak a piacon?

KK
: Igen, ezt nyugodtan kijelenthetjük. Igazán nagy előnyünk azonban, hogy a kezdetektől napjainkig egyedi igényeket is kiszolgálunk. Nincs olyan nyílás, ahová ne tudnánk garázsajtót betervezni.

Rigler Dávid: Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a Kling Kft. sikerének kulcsa a jó időzítés és a helyes jövőkép megfogalmazása.MZs: Hosszú ideig egyedüliként voltak jelen a piacon, jelentős változást hozhatott a cég életébe, amikor új szereplők jelentek meg a területen. Miként birkóztak meg ezzel a jelenséggel?

KK
: Azzal szembesültünk, hogy számos cég jött létre, amely alacsony árakkal igyekezett magához csábítani a vásárlóerőt. Ez nagy kihívást jelentett számunkra. A mi előnyünk, hogy folyamatosan magas minőséget képviselünk, gyorsan reagálunk az egyedi igényekre és megbízhatóak vagyunk. Gondoljon csak bele, számos cég jön, megy, nem biztos, hogy ami ma üzemel, az egy hónap múlva is létezik. A Kling Kft. száz éve meghatározó szereplője a piacnak. Találkoztam olyan ügyféllel, akinek még apósom készített garázskaput. A nyilvántartásunkban visszamenőleg fellelhető, hogy ki milyen terméket vásárolt, így ha bármelyik alkatrész cserére szorul, egyből látjuk, hogy milyen termékkel tudjuk azt pótolni. Azt hiszem, hogy ez a fajta megbízhatóság és gondosság nagy érték a mai világban.MZs: Az említett példa lakossági vásárlás lehetett, de ha jól tudom, jelentős mértékben szolgálják ki a vállalati megrendelőket is.

KK:
Már abban az időben szolgáltunk ki állami cégeket, amikor apósom vezette a Kling Kft.-t és a mai napig dolgozunk nagyberuházóknak.

RD: Az ipari kapuk teljes skáláját gyártjuk és forgalmazzuk, nagyon szép projektek gazdagítják a portfóliónkat. Említhetem a Fóti Magyar Postát, de ugyanúgy büszkék vagyunk a balatonfőkajári autóverseny-pálya boxutcájának kapuira is, valamint számos tűzoltóság és logisztikai csarnok garázskapujának gyártása és beépítése is a mi nevünkhöz kötődik.KK: Mindemellett sok helyen telepítünk sorompókat, parkoló- és beléptetőrendszereket is. Hadd tegyem hozzá, hogy műemléképületek kapuzatával is foglalkozunk.

MZs: Az ilyen nagyberuházások esetében a megrendelőt a tervezésben is támogatják?

KK
: Nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaink vannak, akik segítik a tervezést, de a tervezőprogramokba is beilleszthető a termékkönyvtárunk, így a tervezés során könnyen  alkalmazhatók a termékeink.

RD: Hadd említsek egy konkrét példát, amikor az építész olyan kaput álmodott meg, amelynek mintázata a homlokzat elemeivel alkotott párbeszédet. Ebben az esetben egyedi gyártás történt és folyamatos egyeztetés övezte a tervezést és a kivitelezést. Meglátásom szerint nem sok konkurens cégnél lett volna erre lehetőség. Arra is volt példa, hogy egy nagy társasház közel ötszáz férőhelyes garázsának kialakítását támogattuk, ahol bár csak egy kaput kellett beépíteni, de ötszáz távirányítóra volt szükség. Ennek költsége már igen magasra rúghat, ezért olyan költséghatékony alternatív megoldásokat javasoltunk, amelyek töredékére csökkentették a kiadás mértékét. Végül egy applikációs megoldás mellett döntött a megrendelő. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy karbantartással is foglalkozunk, aminek költségeit igény esetén már a megbízás elején kikalkuláljuk, így a beruházó hosszú távra tud számolni. Nálunk nincsenek rejtett költségek.MZs: Ami a kutatásokat, fejlesztéseket illeti, jelenleg milyen téren erősítik a céget?

RD
: Olyan termékeket fejlesztünk, amelyeket a piac jelenleg igényel. Ilyenek a spirálkapuk, a gyorskapuk, melyek ipari környezetben egyre nagyobb teret hódítanak. Meglátásunk szerint a piac két irányba mutat. Vannak árérzékeny megrendelők, akik költséghatékonyan szeretnének kaput vásárolni, és vannak azok a vásárlók, akiknek a magas minőség mellett a műszaki tartalom is rendkívül fontos. Ide tartozik a kapu hőátbocsátási tényezője, a hangszigetelése, a hőhíd mentessége és így tovább. A Kling Kft.-nél mindkét típusú igényt igyekszünk a lehető legmagasabb minőségben kiszolgálni. Jelenleg a válsággal is számolnunk kell, de fókuszáltan megyünk előre. Ennek eleme, hogy nemrég üzemeltük be európai szinten is az egyik legmodernebb gyártósorunkat, fejlesztjük az üzletviteli rendszerünket, hogy gyorsan és precízen tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket.A már említett jó időzítést és helyes jövőkép meghatározását igazolja, hogy több éve átálltunk napelemes működésre, ami része annak a folyamatnak, hogy a gyártásunkat teljes mértékben karbonsemlegessé tegyük. A munkatársainkat is folyamatosan képezzük, hogy tudásuk mindig naprakész legyen. Biztosak vagyunk abban, hogy ennek a nehéz időszaknak is vége lesz egyszer, de ahogy eddig, úgy továbbra is itt vagyunk, hogy ügyfeleinket a legmagasabb színvonalon a megszokott kiváló minőségű termékekkel szolgálhassuk ki.


Molnár Zsuzsanna