Épülettervek/Középület

A négy elem jegyében - Isztambuli Katasztrófa-megelőzési és Oktató Központ, tervpályázat

2012.02.01. 13:18

Lezajlott a ThyssenKrupp Elevator Architecture Award 2011 pályázatának elbírálása. A nemzetközi építészeti verseny során az Isztambuli Katasztrófa-megelőzési és Oktató Központ (Istanbul Disaster Prevention and Education Centre) kialakításának legjobb tervét kívánták kiválasztani. A megmérettetésen, melyre 287 mű érkezett Benedek Zsanett és Lakos Dániel Vigh Attila statikussal közösen pályázott. A terv február közepéig még megtekinthető a Tervhivatal FUGA-beli kiállításán.

Lezajlott a ThyssenKrupp Elevator Architecture Award 2011 pályázatának elbírálása. A nemzetközi építészeti verseny során az Isztambuli Katasztrófa-megelőzési és Oktató Központ (Istanbul Disaster Prevention and Education Centre) kialakításának legjobb tervét keresték, mely intézmény az első ilyen funkciójú létesítmény lesz Törökországban.

 

 

 

Isztambul Önkormányzata egy olyan központot kíván létrehozni, melyet teljes mértékben felszerelnek a megfelelő technológiával és lehetőségekkel annak érdekében, hogy felkészüljenek a várost esetlegesen érintő természeti katasztrófára, valamint hogy felhívják az emberek figyelmét az ilyen jelenségekre, legfőképpen a földrengésekre. A központ a témába vágó tanfolyamoknak, kongresszusoknak és szemináriumoknak is helyet ad majd.

A központot olyan vizuális és audioberendezésekkel látják el, melyek segítségével szimulálni lehet a földrengést, hurrikánt, tűzvihart, füstöt, cunamit, elsősegélynyújtást és a vészhelyzetben folytatott kommunikációt. A látogatók további ismeretekre tehetnek szert a planetárium, könyvtár, szeminárium- és csoporttermek, információs táblák stb. használata révén, melyeket szintén a legújabb technológiával kívánnak felszerelni.

 

 

 

A pályázatra 287 mű érkezett, melyek közül 19-et formai okok miatt kizártak. A nemzetközi megmérettetésen részt vett a Tervhivatal két építésze, Benedek Zsanett és Lakos Dániel is.

Díjazottak:

1. helyezett
Radionika Arhitekture, Horvátország
Vezető tervező: Goran Rako
Munkatársak: Sara Jurincic, Iva Pejic, Iva Perucic, Ana Rako, Josip Sabolic

2. helyezett
Group8Asia, Vietnám
Vezető tervező: Manuel Der Hagopian

3. helyezett
109architectes, Libanon
Vezető tervező: Youssef Mallat

Részletek a Tervhivatal (Benedek Zsanett és Lakos Dániel) pályázati műleírásából:

A NÉGY ELEM

Föld, Víz, Levegő és Tűz

A tervjavaslat a négy klasszikus elem, a föld, a víz, a levegő és a tűz kiemelésére épül. A kertrendezés és az épületek összefüggő, folyamatos kompozícióvá állnak össze.

Teljes építési terület

 

 

 

A teljes építési terület 9 130 négyzetméter (a helyszínrajz színezett része). Ez a terület minden szekciót, a köz- és a kiszolgáló funkciókat, illetve a gépkocsiparkoló fedett részét egyaránt tartalmazza. A topográfiai kialakítás zöld, parkosított felszínt kíván, az épített részek és a szürkével jelölt, feltöltött terület felett intenzív zöldtetővel.

A szerkezet

A burokszerű felszín vasbetongerendás szerkezet. A rétegek peremeit karcsú gerendák alkotják, melyeket födémek vagy melléktartók kapcsolnak össze. Az épített terület fölött zöldtető található, a többi részen feltöltött talaj.

 

 

 

A szekciók kocka alakú tömege hét kisebb kockát foglal magába, melyek a liftaknát veszik körbe. Ezek a kockák összekapcsolódnak és egymást megtámasztják. A külső fal és a kockák közötti rámpa szintén a teherhordó rendszer része.

 

 

 

A planetárium gömbjének belsejében spirális rámpa vezet a fekvőülésekhez. Az auditórium alatti földgömb teherhordó szerepet is betölt, ugyanakkor a Földet idézi a világegyetemen belül.

 

 
 

Isztambuli Katasztrófa-megelőzési és Oktató Központ
építészek: Benedek Zsanett, Lakos Dániel
statika, fotó: Vigh Attila