Közélet, hírek

A Robert Gutowski Architects nyerte a Dezeen közönségdíját

2022.10.21. 14:39

Több magyar érdekeltségű iroda is versenyzett a Dezeen közönségdíjaiért. A nemzetközileg népszerű online magazin kategóriák széles körében indított közönségszavazást, összesen 55.000 szavazat érkezett. Az év építészeti stúdiója kategóriában a Robert Gutowski Architects a szavazatok egyharmadát bezsebelve, meggyőző fölénnyel győzött.

Építészet, belsőépítészet, dizájn, fenntarthatóság, média és irodák témákon belül számos alkategóriában szavazhattak a honlapra látogatók. A díjak győzteseit a hét során fokozatosan hirdette ki a magazin.

Kategóriánként hat iroda került a szűkített listára, Az év építészeti stúdiója kategóriában a budapesti Robert Gutowski Architects a szavazatok 32%-át megszerezve ért el első helyezést. A második az ausztrál Austin Maynard Architects lett 20%-al, a harmadik pedig az iráni Hooba Design Group 18%-al. A szűkített listán szerepelt még az amerikai székhelyű Populous, a mexikói Estudio ALA és az iráni ZAV Architects.

A Robert Gutowski Architects 2004-óta működik, megvalósult épületeik közül kiemelkedik a pátyi Szent II. János Pál templom és a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont, de versenyeztek korábban a világ vezető építészirodáival a Shenzhen Operaház megtervezéséért is. Gutowski Robert az idén megrendezett Média Építészeti Díja szakmai zsűrijének tagja.

Az Év feltörekvő belsőépítészeti irodája kategóriájának szűkített listájára egy másik magyar vonatkozású iroda is bekerült. A budapesti és bécsi székhelyű URBA stúdió a szavazatok 15%-ával a negyedik helyezést érte el. Ebben a kategóriában a Sydneyben székelő Alexander & Co győzedelmeskedett, második a sanghaji Atelier Tao+C, harmadik a barcelonai Raul Sanchez Architects lett.

Az Onyx Műhely belsőépítészeti átalakítását az URBA építészeti műhely dolgozta ki, a projektre az épített környezet kategóriáján belül lehet szavazni az idei Média Építészeti Díján.