Közélet, hírek

A Sanghajban megtartott kínai-magyar építészeti konferencia

2010.09.17. 13:07

2010. szeptember 2-án „Építészeti hidak 2010 – kínai-magyar építészeti konferenciát
tartottak a Park Hotelben Sanghajban.

2010. szeptember 2-án „Építészeti hidak 2010 – kínai-magyar építészeti konferenciát” tartottak a Park Hotelben a Magyar Köztársaság Sanghaji Főkonzulátusa, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Kínai Építész Szövetség és a Sanghaji Építész Szövetség közös szervezésében. Az ülés során a MÉSZ delegációja és a kínai építész szövetségek képviselői érdemi megbeszélést folytattak többek között a műemlékvédelem, a kortárs építészet és a várostervezés témakörében.

 

 

 

A konferencia alkalmával stratégiai keret-megállapodást írt alá a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Kínai Építész Szövetség és a Sanghaji Építész Szövetség a további együttműködésről az építészet területén. Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az építészeti oktatás egyetemek közötti kommunikációjának erősítése céljából a közeljövőben Magyarország évente tíz diákot fogad, hogy tanulmányokat folytassanak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amely Hudec László alma matere volt. A megállapodás alapján a megfelelő időpontban a magyar építészirodák számára lehetőség nyílik az építészet és várostervezés területén a kínai városokkal való együttműködésre.

 

 

 

Ahogy azt az egyik résztvevő, Hudec László unokaöccse, Jánossy Péter Sámuel az
újságíróknak elmondta, jelenleg a magyar és a kínai fél odaadóan dolgozik műemléki
épületfelújítási projekteken. Mivel mindkét fél gazdag tapasztalatokkal és jó referenciákkal rendelkezik ezen a területen, a kommunikáción és az együttműködésen keresztül képesek lesznek kidolgozni a legkorszerűbb rendeltetést a műemléki épületek számára. Jánossy szerint Shanghaj városa maga is egy építészeti múzeum, a városnézés olyan, mint egy időutazás, ahol látva a különböző stílusú épületeket, megismerhetjük a különböző történelmi időszakokat. A kulturális folytonosságnak ez az érzékelése sürgető kihívást jelent a műemlékvédelem számára. Jánossy elmondta, hogy a legfőbb kívánsága az lenne, hogy alakuljon egy kínai-magyar építészeti klub a Fuzhou úton, amely segítené a széleskörű együttműködést a két ország kiváló építészei között.

 

 

 

A magyar származású Hudec László Sanghaj egyik legünnepeltebb és legtermékenyebb építésze volt az 1930-as és 40-es években. 1918 és 1947 között 65 épületet tervezett különböző és egyedi magyar stílusban, köztük a Park Hotelt, és a Nagy Színházat, amelyeket ma a különlegesen kreatív elme és a kora 19. századi Budapest építészeti stílusának tökéletes kombinációjaként tisztelünk.