Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A Sauska Borászat bővítése

2013.11.15. 13:54

Az őszt újabb borászattal búcsúztatjuk. A Sauska pincészet borait már megismerhették, akik részt vettek idén a Média Építészeti Díján és az azt követő fogadáson. Következzék tehát a forrásuk: a két borvidék, Villány és Tokaj vonzásában fekvő, Sugár Péter DLA tervei szerint kibővített borászat.

A borászatok építése általában úgy zajlik, hogy bármikor is kezdődik a kivitelezés, az őszi szüret idejére az épületnek állnia és működnie kell. A tolcsvai Oremus építkezése 1999 januárjában kezdődött és az év őszén az épület már működött (kiváló kivitelezője az Adeptus volt): be volt csomagolva, mint egy Christo-projekt, de füstölt a kéménye és dolgoztak benne. Teljesen kész, kőburkolatostul, mindenestül 2000 nyarára lett.

A Sauska borászat építkezése 2007 áprilisában kezdődött, és - a Merkbau bravúrjaként -, ősszel már működött. Pedig monolit vasbeton dongaboltozatokat és falazott szerkezeteket, igényes kőburkolatokat kellett megépíteni. Aztán még jöttek technológiai fejlesztések, uniós pályázati megkötések miatt évekkel később lett kész az irodák és a kóstoló tér igényes belsőépítészeti kialakítása (Somlai Tibor tervezése), a kóstoló a terasszal és a két napvitorlával (megépülésükkor Európa legnagyobb napvitorlái voltak, amiket kinyitva még sosem láttam, mert mindig fújt a szél). Nagyméretű Csernus Tibor képek kerültek a falakra, Szmrecsányi Boldizsár (Boldi) szobra a bejárati udvarba, közben jöttek az érmék a bormustrákon (idén a bourdeaux-i "bor-Oscar"). Aztán szűk lett a szüreti feldolgozótér és idén elkészült a bővítés, amivel a borászat keleti, Villány felőli vége építészetileg is rendezetté válhatott.

A fedett - nyitott csarnok a szüretkor ideiglenesen fölhúzott sátrak helyén ad lehetőséget a szőlő behozatalára, válogatására és feldolgozására, a hordók mosására. Két hűtött raktárban tárolják átmenetileg a szőlőt, hogy késleltessék az erjedését. Ez a két raktártér aztán más célra is alkalmas: házasításra, fahordós erjesztésre, készárú tárolásra. A fedett tér nem utolsósorban arra is jó, hogy a házból kiszorult nagy préseket és hűtőgépeket, transzformátort eltakarja, de szüreti mulatságok és egyéb rendezvények tartására is alkalmas. Volt már itt idén esküvő is, és lesz disznóölés is. Az emeleten - galérián személyzeti étkező és konyha készült, ami igényes vendégfogadó térnek is alkalmas, a nagy fedett teraszról szép kilátással a Szársomlyó és a Jammertal irányába. A földszinti vizesblokk személyzeti öltözőket, zuhanyozókat és vendég WC-ket tartalmaz.

Bár egy uniós pályázati kényszer miatt acélszerkezettel kellett a csarnokot építeni, de sikerült a térelhatároló felületeket fával és kővel burkolni.
Az anyagválasztás és az építés minősége az építtető igényességét és a kivitelezők magas színvonalú, odaadó munkáját és szakértelmét dicsérik: ajándék a tervezőknek. Az építkezés lelke, mindentudó összefogója és koordinátora, - akárcsak 2007-ben a nagy házénak -, Puskely Ildikó volt, aki három gyerek mellett is vaskézzel és nagy szívvel irányította a beruházást.

Sugár Péter