Közélet, hírek

A Semmelweis Egyetem Patológiai Intézetéhez kapcsolódik majd az új innovációs központ épülete

2022.06.01. 11:56

A Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ az elképzelések szerint nemcsak belföldön, de nemzetközi szinten is egyedülálló módon egyesítené az egyetem oktatási, betegellátási és kutatási fókuszát. Az új tömböt összekapcsolják a II. számú Patológiai Intézet helyi védettségű épületével, amelyet bővítenek is.

Ahogy a vonatkozó közbeszerzési értesítőből kiderül, az Üllői út 93 alatti patológiai intézet bővítése kapcsán az az igény merült fel az intézmény részéről, hogy meg kell oldani a hallgatók öltözését, létre kell hozni egy új előadótermet 40 fő részére, meg kell oldani a második emelet vizesblokk kiszolgálási problémáját, valamint kutatólaborokat és a kiszolgáló területeiket kell kialakítani.

A megvalósíthatósági tanulmány, az engedélyes és kiviteli tervdokumentáció elkészítőjét közbeszerzési eljárás során választották ki tavaly ősszel. A tervezési feladat meghatározásában ekkor azt írták: a beruházás első lépésében valósulna meg az előadóterem feletti épületrészen a jelenlegi főépület bővítése, a második ütemben pedig megépülne az új tömb, benne diagnosztikai központtal, műtőblokkokkal és a szükséges infrastruktúrával. A terveket a Fusion Architect Kft. jegyzi. 

A dokumentum szerint a NOIKK "létrehozásának aktualitását a negyedik ipari forradalom generálta digitális fejlesztések gyógyításban bekövetkezett térhódítása indokolja". Az összesen közel hétezer négyzetméter nettó szintterületű új épület -3 parkolószint + földszint + 6 emelet felépítésű, lapostető lefedésű lesz, míg a meglévő patológiai épület egy -1 + földszint + 4 emelet magas magastetős épület. A kettő az aula téren, valamint a -1 szinten létesítendő átjárón keresztül csatlakozik egymáshoz. 

A Semmelweis Egyetem 2021-24-es időszakra vonatkozó fejlesztési tervében így írtak a projektről, amelyet a gyakorlati és elméleti képzés javítása érdekében szükséges épületberuházások közé soroltak: "A NOIKK olyan innovatív képző központ, amely helyszínt biztosít elsősorban a manuális és képalkotó orvostudományi területeken a gyakorlati ismeretek megszerzésére, amely ezt követően közvetlenül a napi diagnosztikában, műtőben vagy betegágy mellett hasznosítható. Továbbá biztosítja az innovatív eszközök és beavatkozások, diagnosztikák fejlesztésének hátterét, illetve ilyen típusú vizsgálatok lehetőségét. A NOIKK hazánkban és nemzetközi szinten is egyedülálló módon egyesíti a Semmelweis Egyetem oktatási, betegellátási és kutatási hármas egységét."

A bővítés és új építés tavaly novemberben kapta meg az engedélyt, és mivel idén májusban a kivitelezőt is kiválasztották, a közeljövőben elkezdődhet a projekt megvalósítása.

 

A cikk megjelenését az Építészfórumon a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.