Épületek/Irodaépület

A sóstóhegyi postaépület Nyíregyházán

2008.09.03. 11:40

Az új posta szabadon álló beépítésű. Az épület közönségforgalmi bejárata a Szabó Lőrinc utca felől, az üzemi bejárata pedig a Jázmin utca felől közelíthető meg. Az épület tervezője Lengyel István.

A 11 m-es előkertben a Jázmin utca felől közelíthető meg a telken belül kialakított, merőleges beállású parkoló. A földszintes épületben a tervezési programnak és a technológiai utasításoknak megfelelően alakítottuk ki a helyiségeket és helyiségkapcsolatokat.

Az utcai járdaszint és a padlószint közötti szintkülönbséget a főbejárat előtti rámpa egyenlíti ki. A közönségtér és a felvételi terem átlagos belmagassága 4,35 m. A postabolt szerelt válaszfala a felvételi korlát magasságával egyező, 2,3 m. A többi helyiség 3,19 - 3,49 m ill. 2,70 m belmagasságú. A helyiségek természetes szellőzéssel és megvilágítással rendelkeznek, kivéve a gépi szellőzésű ruhaváltó és mosdó helyiségeket.

A telek egy trapéz alakú játszótér nyugati oldalát zárja le. Déli oldalához beépítetlen terület csatlakozott. A posta tervezésekor az előírásoknak megfelelően főépítészi- tervtanácsi egyeztetés volt szükséges. A posta – hagyományos technológiájú – kivitelezésének utolsó szakaszában a szomszéd telken lakóépület építését kezdték el, oldalhatáron álló beépítésben.
A lakóépület szerkezetépítése során kiderült, hogy a postánál kötelező egyeztetések itt nem történtek meg. Az egyeztetés hiányában, az illeszkedés és az építészeti minőség tekintetében az illetékesek ugyan egyetértettek velem, de az ügyben mégsem intézkedtek, mivel a lakóépületre jogerős építési engedély lett kiadva. Még a posta déli kerítése fölé nyúló 120-150 cm-es eresz visszabontása sem oldható meg. A két épület között nincs meg a szükséges tűztávolság.Sajnáljuk! ...mint ahogy azt is, hogy a Posta nem fordít gondot a terület rendbentartására.

Lengyen István