Technológia

A Szilágyi Dezső téri templom terrazzo burkolatának felújítása

2024.03.19. 14:56

Korunk kihívásai közé tartozik a sokszor több évszázaddal korábban épült szakrális terek felújítása, mivel nincsenek meg a technológiák, a szakemberek kiöregedtek, és az anyagok sem megfelelőek a tökéletes és tartós kivitelezéshez. Ez volt a kérdés az 1893 és 1895 között Pecz Samu tervei alapján épült Szilágyi Dezső téri református templom esetében is. 

A Duna-parton álló, vörös téglás, Zsolnay cserepekkel díszített, gótikus várakat idéző épületen Pecz Samu zsenialitása kívül és belül is megcsillan. Ezenkívül a templom nevezetes eseményekről is híres. A gyönyörű templomnak, amely 1915 tavaszán Ady Endre és múzsája, Csinszka esküvőjének helyszíne is volt, 2014-ben befejeződött homlokzati felújítását követően 2019 és 2021 között került sor a belső megújítására a Budapest-Budai Református Egyházközség szervezésében. 

A Szakál Építész Iroda által megtervezett belső felújítás keretében új fűtésrendszer került a templomba, az ablakokat hőszigetelt nyílászárókra cserélték, a padokat restaurálták, az egész épület elektromos hálózata megújult, új alapfestés és díszítőfestés került a falakra, és új padlóburkolatot is letettek. 

A padló felújításánál a 350 m2 területű, korhűbb cement terrazzo burkolat kivitelezése nem volt megoldható, mert felmerült a padlófűtés igénye, és az arra nem alkalmas. Így a szakkivitelező Palazzo Kft. a meglévő, tönkrement cement-terrazzo burkolatot a műemléki környezetbe szintén illeszkedő korszerű, padlófűtésre is alkalmas műgyantakötésű terrazzo díszburkolatra cserélte le.

Az építészek részéről az volt a célkitűzés, hogy a Pecz Samu által megálmodott és épített térbe, annak díszítőrendszerébe úgy illeszkedjen az új burkolat, hogy – utalva annak speciális öthajós-kupolateres rendszerére – legyen visszafogott, ne domináljon. Ennek rendelték alá a színválasztást, valamint a bordűr- és mintarendszert, illetve a dilatációs mezők felosztása, a padlófűtés köreinek tervezése is eszerint készült. A lehetőségek számbavétele, a tervezés és a megvalósítás során a tervezők és a kivitelezők mindvégig együttműködtek.

A fentiek miatt a projektben alkalmazott egész technológia speciális volt. A munka során a Palazzo Kft. munkatársai MAPEFLOOR I 910 gyantát használtak az alapozáshoz és gyantahabarcs készítéséhez, a szükséges konzisztencia eléréséhez pedig ADDITIX PE-t adagoltak. A kőzetszemcsék befogatására MAPEFLOOR I 300 SL gyantát használtak, míg a felületvédelmet MAPELUX LUCIDA termék alkalmazásával érték el.

A műgyanta burkolat előnye, hogy ez egy hosszan tartó és anyagában felújítható, frissíthető rendszer, ami akár 50-70 évre is megoldja a padló anyagának kérdését, szemben a hideg és egyéb burkolatok trendkövető cserélésével és elhasználódásával.

A végeredmény egy minden tekintetben kifogástalan és harmonizáló művészi értékkel bíró alkotás, ez méltó a neogótikus stílusú templomhoz, amely jellegzetes eleme a budapesti városképnek.

Nézze meg a helyszínen készült videót:

Amennyiben a fenti Mapei megoldással kapcsolatosan további információra vagy segítségre lenne szüksége, kérje a Mapei szaktanácsadók segítségét, akik örömmel segítenek a kérdések megválaszolásában, akár a projekt helyszínén is!