Design/Belsőépítészet

A szuterén megújulása – Adaptér Art&Tech Center

2023.09.26. 16:30

Az ADAPTÉR egy új közösségi kiállító- és workshoptér, mely az Archikon építész iroda tervei alapján, egy Újbuda kulturális központjában álló, elhagyatott pincébe lehelt újra életet.

A szuterén a 20. századi európai városi építészetben jellemző, lakóépületek aljában elhelyezkedő, félig föld alatti helyiség. Akkoriban szolgálók lakhelyéül szolgált, de ezek a könnyen dohosodó és kevés napfénnyel ellátott helyiségek ma már gyakran lakatlanul állnak. Az elmúlt években azonban számos példa fellelhető a hasonló földszinti és szuterén helyiségek hasznosítására. Kedvező bérleti konstrukciók és önkormányzati beruházások keretén belül kezdő vállalkozások és műhelyek kezdik visszafoglalni a lakatlan helyiségeket. Az ADAPTÉR tervezésénél pont a szuterén helyiségek hátrányos tulajdonságai jelentették építészetileg a legnagyobb kihívást.

Az ADAPTÉR egy új közösségi kiállító- és workshoptér, mely egy Újbuda kulturális központjában álló, elhagyatott pincébe lehelt újra életet.

A tér kialakítása során a hely „szuterénségének" elrejtése, illetve előnnyé kovácsolása volt a cél. Az utca felé eső, meglévő nagy nyílások teljesen üvegezett kirakatablakokká váltak, a belső terek fizikailag és vizuálisan összenyitott térré alakultak. A költséghatékony belsőépítészeti megoldások, monokróm, de textúrákban gazdag, visszafogott háttérként szolgálnak az új eseményeknek. A tér függönyökkel, installációk elhelyezésére alkalmas elemekkel adaptálódik az aktuális igényekhez.