Közélet, hírek

A szuterén reneszánsza?

2023.05.16. 16:21

A főváros kihasználatlan üzlet-, valamint alagsori helyiségei körül már régóta folyik disputa, egy innovatív példa azonban most elérte a külföldi irodalmat is. Az Archikon által tervezett Adaptér központja a Divisare gyűjteményében tűnt fel.

Az Adaptér egy workshop és kulturális központ Újbudán, a Bercsényi utcában, ahol egészen egyedülálló módon a különböző Art & Tech műfajokról tartanak előadásokat, gyerekprogramokat, de még koncerteket is szerveznek.

"Az Adaptér egy közösségi tudásbázis és képzési központ, ami lehetőséget teremt arra, hogy a lakosság, az érdeklődők, az alkotók és az innovátorok inspirálódjanak és tanuljanak egymástól a jelen és jövő legfontosabb kérdései kapcsán. Programja folyamatosan igazodik a közösség igényeihez, a digitalizáció fejlődéséhez, új ötletekkel és gyakorlati tapasztalatokkal inspirál az alkotásra. Programjai négy nagyobb téma mentén szerveződnek: a jövő humán értékei; társadalmi evolúció; automatizáció; ökológia " – olvashatjuk az Adaptér közösségi oldalán.

A helyszín és maga a program is teljes átalakuláson esett keresztül és minthogy az Adaptér saját célját tekintve is egyedi, központjának kialakításával is unikális célt hirdet: a kihasználatlan alagsori helyek újjászületésére ad alternatívát oly módon, hogy reális anyagi keretek között prezentál kortárs dizájnt és jelentős minőséget. Az Archikon által tervezett átalakításról megjelent cikk itt olvasható a Divisare oldalán, de a munkát nemsokára részletesen bemutatjuk az Építészfórumon is.