Közélet, hírek

A tervpályázati rendszer megtartása érdekében - Komjáthy Attila nyílt levele a MÉK elnökéhez

2011.02.28. 18:00

Ma többeknek az a benyomása, hogy a nagy megbízásokra kialakított tervpályázati rendszer veszélyben van. Komjáthy Attila emiatt nyílt levélben fordult a MÉK elnökéhez, Noll Tamáshoz. Levelet és választ itt most együtt adjuk közre, kiegészítve azzal, amit Szőcs Géza kulturális államtitkár a HírTV Kontraszt c. műsorában nyilatkozott és az időközben elérhető, vitaanyagnak szánt kiadvánnyal, amely a jövő Budapestjét mint a Duna kulturális fővárosát vízionálja.

Komjáthy Attila nyílt levélben fordult a Magyar Építész Kamara Elnökéhez, Noll Tamáshoz a tervpályázati rendszer megtartása érdekében. Noll Tamás levélben válaszolt, ezt a levélváltást mindkét fél hozzájárulásával adjuk közre. Adalékként az alábbiakhoz Szőcs Géza nyilatkozata a HírTV Kontraszt c. műsorában az Andrássy negyedről (44:15-től). Az államtitkár által a műsorban említett Budapest holnap, holnapután - A Duna kulturális fővárosa című kiadvány - mint vitaanyag - az Építéstudományi Egyesület honlapjáról letölthető.


Komjáthy Attila nyílt levele a Magyar Építész Kamara Elnökének

Tisztelt Noll Úr! Kedves Tamás!

Egyrészt remélem, hogy kamaránk ügyei jól haladnak és szakmai tevékenységed mellett erődet és energiáidat közös ügyünk, a Magyar Építész Kamara érdekében tudod hasznosítani. E téren bizalmam töretlen.  

Az elmúlt időszakban az elektronikus és nyomtatott sajtó különböző felületein egy ún. „pályázat-ellenes” hangulat vált érzékelhetővé. Magam sajnálatosnak tartom ezt az általánosítást, hiszen mindenkor a verseny, a pályázat híve voltam – és vagyok – , mert ez teremt lehetőséget a minél jobb terv kiválasztására, és szabaddá teszi minden korosztály számára a megjelenés lehetőségét.

Az elmúlt évtizedek – sőt, beleértve az elmúlt 40 évet - pályázati eredményeit ha valaki elemezné, abból az látszana, hogy részben kiváló szakemberek sokasága nyert pályázatot, részben pedig mindenkor fel-feltört az új nemzedék.  

A fenti, rövid, személyes hangú „összefoglalóm” után azt kell kérjem Tőled,  és az építésztársadalmat képviselő Magyar Építész Kamarától, hogy emelje fel szavát a pályázati rendszer megtartása érdekében, különösen akkor, ha közpénzről van szó, ott minden esetben elengedhetetlen a pályáztatás.  

Szeretném, ha kamaránk ebben az ügyben megkeresné a területileg illetékes minisztériumokat, ahol az építészet, építés ügyével foglalkoznak, valamint a Magyar Mérnök Kamarát, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát.

Szeretném azt is, ha az építészkamara felvenné a Magyar Tudományos Akadémiával is a kapcsolatot – hiszen az általam tisztelt Pálinkás József elnök úr személyesen is állást foglalt a pályázatok ügyében -, és meggyőzné őt arról, hogy az építészet terén, de véleményem szerint más területeken is, a pályáztatást fenn kell tartani, hiszen ez többletértékeket hozhat létre.  

Természetes számomra az is, hogy a pályázati rendszeren, annak kontrollján lehet módosítani és javítani, de ne öntsük ki a fürdővízzel együtt a gyereket.  
Jelen levelemet tájékoztatásul megküldöm Bálint Imrének, a Budapesti Építész Kamara elnökének is.  

A munkádhoz sok sikert kívánok, szükség esetén felajánlva segítségemet.

Visszajelzésed várva,

Üdvözlettel:
Dr. Komjáthy Attila
építész
Mérték Építészeti Stúdió Kft.  


Noll Tamás válasza Komjáthy Attila nyílt levelére


Tisztelt Kollegám!
Kedves Attila!

A mostani kérdésedre, ami a tervpályázatokat illeti, egyértelmű állásfoglalást tudok adni. A kamara mindig is a minőségalapú kiválasztást támogatta, és ennek egyik legjobb formájának a tervpályázati eljárásokat tartja.

A tervpályázatokkal szemben is van ellenérzés, köszönhetően a nem mindig szakszerű zsűrizésnek, a hosszú átfutási időnek és a tetemes költségnek. A MÉK elnökségének a célkitűzése ezen a területen ezért a következő:

  • javítani kell a zsűrizés szakmai munkáját, szakszerűségét
  • a zsűritagoknak határozottan kell képviselni a kamarai tagok védelmét - beadandó munkamennyiség, díjazás, indokolatlan kizárások ügyekben.
  • javaslatot dolgozunk ki az egyszerűsített tervpályázati eljárás visszaállítására
  • az eddigi pályázatok értékelésével, a jó példák összegyűjtésével segíteni kívánjuk a kiírókat, hogy ne idegenkedjenek a tervpályázatoktól
  • éberen figyeljük a szabálytalanságokat, amikor tudomásunkra jut ilyen ügy, akkor a rendelkezésünkre álló jogi eszközökkel élünk.

Amennyiben további kérdéseid merülnek fel, szívesen állok rendelkezésedre.

Üdvözlettel:
Noll Tamás