Épülettervek/Lakóépület

A Váci úti túlélő

2020.08.13. 07:16

Lapunk még hónapokkal ezelőtt számolt be arról a hírről, hogy a Váci út 171. szám alatti, 19. századi lakóépületet végül nem bontják le, hanem a forgalmas út dübörgő ingatlanpiacának kivételes résztvevőjeként inkább megmentik és újra lakóházként fogják rehabilitálni.

Felkerestük a befektetőt, a tervezőt és az értékesítéssel megbízott céget, hogy érdeklődjünk arról, milyen szempontok vezettek ahhoz a döntéshez, amely a körzetben történő újépítésű irodák és újépítésű lakóingatlan beruházások sokasága mellett most mégis javarészt megőrizne egy historista épületet oly módon, hogy ráadásul nem is egy műemlékről, azaz nem egy jogszabályok által védett homlokzatról beszélünk.

A ház terveit 1889-ben jegyezték Baumann Károly Bernát és Kölber Károly Lajos építészek, és a Váci út számos, több mint 100 éves házsorai közül ma már szinte az egyik utolsó magányos matuzsálemként áll itt a 171-es szám alatt. „Nem ez az első lakóépület beruházásom, de korábban már elhatároztam, hogy legközelebb mindenképpen egy eredeti, régi patinás épületet akarok helyreállítani és fejleszteni" – nyilatkozta Baranyai Gábor ingatlanfejlesztő. Budapest Főváros Levéltárában fellelhetőek az eredeti tervrajzok, melyek alapján a megküldött látványtervek szerint úgy tűnik, hogy a vakolatarchitekúra és a díszítmények nem minden egyes részletét állítják helyre, de a jelenlegi állapotot mindenképpen konzerválják és felújítják.

A belső a mai kor lakóigényeit fogja kiszolgálni, de műemléki enteriőrrel már nem rendelkezett a ház akkor sem, amikor az épület fejlesztésébe kezdtek. Sőt, hasonlóan most is egy 50 körüli lakásszámot fog magában foglalni a struktúra, mint ahogy az építkezés megkezdése előtt is ennyi lakás volt fenntartva falai között.

A belsőudvar természetesen az új lakásoknak köszönhetően egy modernebb külsőt fog felmutatni és kialakítanak egy új belsőudvart is, de a célok szerint a projekt a hátsó udvari frontról akár folytatódhat is a jövőben újépítésű lakások kiépítésével. Kovács Zoltán DLA, a Period Design Kft., és az alábbi projekt tervezője elmondta, hogy javarészt kis alapterületű modern lakásokat terveztek munkatársaival a megmentett szerkezetbe:

„A Period Design Kft. 2019 nyarán arra kapott megbízást, hogy a Váci úton lévő igen elhanyagolt épületet az eredetileg is lakóépületként használt, lakás funkcióra állítsa helyre. A több éve elhagyott épületben a legnagyobb kárt a tetőszerkezet beomlásával fenyegető beázás okozta. Leszakadt fa zárófödémek, hiányzó bádogozás és hiányzó cserepek jellemezték a szerkezetet. Az udvaron fává növekedett az elburjánzó növényzet, szinte bejárhatatlanná téve a területet. A belső terek és a homlokzat felméréséhez lézerszkennert használtunk, az így előállított pontfelhők szolgáltak alapadatként a tervezés megindításához. Így igen pontos adatokkal rendelkeztünk az épület rekonstrukciós tervezéséhez. Ezzel lehetőséget teremtettünk társtervezőinknek, hogy egy-egy adat pontosításához ne kelljen többször elmenni az épülethez. Ezzel a technológiával kellően pontos, 0,5cm tűrésű adat volt kinyerhető.

Szándékunk szerint mind a főhomlokzat, mind a beltéri nyílászárók és egyéb építészeti elemek megtartásáról így tudtunk a legmegfelelőbben gondoskodni. A rekonstrukció után túlnyomó többségben kis lakások kerültek kialakításra és pár nagyobb lakás is be tudott kerülni az eredeti lakásszámnak megfelelően. A második ütemben a tetőtérben 15 lakószobás hostelt tervezünk kialakítani. A társtervezők a meglévő épület szerkezeti kialakításának megfelelően tudták betervezni a mai igényeknek is megfelelő tartalmakat, technológiai berendezéseket. Minden lakás klimatizált és önálló vizesblokkal, konyhával étkezővel lett kialakítva. Ezzel a beruházással Budapest egy patinás épületét sikerült megmenteni és talán egy kis színfoltot jelent majd a Váci úti irodaarzenál épületei között megbújva."

De van-e kereslet a hasonló rekonstrukciókra?

 „A tapasztalat eddig az, hogy a leggyorsabban a garzonok kelnek el, mint ahogy a magyar piacon is általában viszonylag rövid időn belül értékesíthetőek ezek a típusú ingatlanok. Ez részben a fővárosban tapasztalható magas áraknak köszönhető, hiszen egy kislakás árát könnyebben megengedheti magának valaki, aki önálló otthont szeretne birtokolni akár egyedülállóként, vagy pályakezdő fiatalként. De van, aki előrelátóan a gyermekének vásárol ingatlant, amelyet egy ideig akár ki is adhat bevételi forrásként. Hasonló tervekre ez a helyszín ideális, hiszen ugyan nem a belvárosban vagyunk   tehát az árak is egy barátságosabb szinten mozognak   viszont az M3-as metró közvetlen közelsége miatt legfeljebb 15 perc alatt érhető el minden csomópont" – nyilatkozott lapunknak Jóna Péter értékesítő.

Arról nem is beszélve, hogy a környék nagyon fellendülőben van.  A helyszín a környező beruházások és cégközpontok, azaz munkahelyek kiépülései miatt (pl., Marina-part, OTP irodaház, Váci Greens) és a Népszigeten ígérkező/vagy csak remélt revitalizáció miatt egy belváros és külváros közötti, a félszigetnek köszönhetően valamelyest még természetközeli ideális helyszín is lehet itt Budapesten.

A Váci út Budapest egyik igen izgalmas ütőere, amely korunk jelentős építészeti beruházásait vonultatja fel, viszont számos régi épületnek, ipari emlék bontásának is szomorú helyszíne volt. Be kell látni, hogy a lakást vásárlók számára egy patinás és eredeti homlokzat sokszor előnyt fog élvezni egy minél sommásabban kivitelezett új lakóingatlannal szemben. Minden városnak célja kell legyen, hogy régi és új egymást erősítve létezhessen együtt, és a Váci úton már láthattunk korábban példát arra, hogy ez nem lehetetlen (pl.: GTC White House). Talán akadni fog most még egy precedens lakóingatlanra is, amely bizonyítja: befektetés és örökségvédelem nem feltétlenül ellensége egymásnak, csak mindkét oldalról kompromisszumokra van szükség.