Helyek/Köztér

A város karácsonyi ajándéka – Százhalombatta megújult főtere

2010.12.21. 13:53

Megújult Százhalombatta városközpontja Karádi Gábor tervei alapján. A kortárs tájépítészeti elemek felhasználásával újragondolt köztér immár valódi agorává és találkozóhellyé vált.

Százhalombatta, a dinamikusan fejlődő iparváros igyekszik a fejlődését megfelelően reprezentáló városközpont kialakítására. A jelenlegi főtér most nyerte el a végső formáját, beépült a tér negyedik oldala is konferenciaközpontot és lakásokat tartalmazó tömbökkel (építészek: Korényi András, Zoltai István). Kézenfekvővé vált a Szent István tér újragondolása. A megváltozott térkapcsolatok, az új rendezvényközpont és lakóházak épületegyüttesének jelenléte, valamint a téren levő képzőművészeti alkotások (Szent István - szobor és a Csodaszarvas kút) együttese határozta meg az új tér kereteit. Ezek a keretek és a főtér hagyományos funkciói - a város emblematikus tere, a városi lakosság szabadtéri fóruma, valamint a ma már hagyományteremtő hazai és nemzetközi néptánc-fesztiválok helyszíne - jelentették azt a komplex térépítészeti feladatot, melyet a tájépítész csapat megálmodott a tér rendezése kapcsán.

 

 

 

A tér enyhén katlanszerű kialakítása részben a határoló épületek szintbeli elhelyezkedéséből adódott. A kedvező térépítészeti keret agora jelleget ad az új térnek. A nagyméretű falépcsős terasz ideális lelátóként működik a különböző rendezvények alkalmával, egyéb esetben pedig egy kedvelt találkozópontja lesz a városnak. A tér súlypontjában elhelyezett négyzet alakú küzdőtér nagy szabadságfokot biztosít a gyalogos közlekedésnek. A rendezvényközpont előtt a térszintből felszökő vízsugarak között szabadon lehet közlekedni, hiszen interaktív módon egy taposó kapcsolóval az áthaladás idejére a vízsugár visszabújik a felszín alá - ugyanitt ködszerű vízpára is színesíti ezt a térépítészeti elemet. Az átlósan szerkesztett feltárás a klasszikus borítékszabványt követi. A központi küzdőtér felé irányuló gyalogos hasítékokat mind a négy irányból vízcsík követi: a víz négy azonos formájú medencébe ömlik. Az egymás mellett lévő medencék között cseppmentes vízívek képeznek egy virtuális kapuzatot.

 

 

 

A tér kialakítása bizonyos tekintetben szimbolikus tartalmakat is hordoz, mivel a két képzőművészeti alkotás mind fizikai megjelenésében, mind szellemiségében uralja a teret. Ezek mellett a téren helyet kapó zenepavilon és zenélő óra (Szabados György alkotása) nem akar konkurálni ezekkel az emblematikus elemekkel. Az egybefogott és szépen kezelt gyepfelületek a tér négy sarkában egy, a fák lombkoronájából képzett másodlagos térfal hordozói. Ez a biológiai térfal 3 m magasságban lebeg a gyepfelület fölött, és teremti meg a tér kedvező humán komfortját.


vezető tervező: Karádi Gábor
tájépítész munkatársak: Karádi Kata, Csontos Csenge, Herr Hajnal
térépítészeti elemek:
építész vezető tervezők: Korényi András, Zoltai István
építész munkatársak: Nagy Csilla, Korényi Balázs
tartószerkezet: Hegyi Mihály - Hegyi Mérnökiroda Bt.
vízgépészet:
Karlócai Péter, Skublics László - RILTI Kft.
Szita József, Sáth Beáta - Play PooL Kft.
Rendezvényközpont, lakóépületek építészet:
építész vezető tervezők: Korényi András, Zoltai István,
építész munkatársak: Korényi Balázs, Komoróczy-Németh Éva
generáltervező: Táj-Consult Bt.

kivitelezés éve: 2010
építtető: Százhalombatta Város Önkormányzata
generálkivitelező: Kalotherm Zrt.