Épületek/Irodaépület

A volt NDK-nagykövetség átalakítása

2009.01.22. 14:49

"Az áttervezés során az eredetileg kétemeletes ház újabb visszahúzott emelettel bővült, igazodva a környező épületek magasságához és tömegéhez. Az épület teljes belső kialakítását az építés óta eltelt évtizedek alatt megváltozott igényeknek eleget téve terveztük át." - írja a Stefánia Park Irodaházról Winkler Barnabás, az épület tervezője. 

A Stefánia úton 1968-ban keletnémet tervek alapján épült az NDK követségi épülete. A kettészakított Németország újraegyesítése után rövid ideig itt működött az egyesített német követség is. Az épületet a német kormány alkalmatlanság miatt néhány év használat után eladta. Többszöri tulajdonosváltás után került az IVG Development Hungary fejlesztőtársaság tulajdonába. Az új tulajdonos megbízásából alakítottuk át az egykori követségi épületet 2007-2008-ban irodaházzá.

Az áttervezés során az épület külső látszóbeton pilléreit felújítva és a szerkezetileg szükségtelennek bizonyult vízszintes merevítő elemeitől megfosztva, az épület monolit vasbeton födémszerkezeteivel nagyrészt megtartottuk. Két, a Stefánia útra merőleges tengelyre szimmetrikusan elhelyezkedő – lépcsőházat, felvonót és WC-csoportot magába foglaló – új blokkal oldottuk meg az épület belső vertikális forgalmát ill. a bériroda területeket kiszolgáló vizesblokk szükségletét. Az áttervezés során az eredetileg pinceszinttel rendelkező, földszint és kétemeletes épület újabb visszahúzott emelettel bővült, igazodva a környező épületek magasságához és tömegéhez. Az új szintet körbefutó tetőterasz keretezi, a faburkolatú pihenőterület felett az épület szerkezetéből kinyúló, árnyékoló konzolok védik a homlokzatot az erős napsugárzástól. A terasz mellvédje – az eredeti vasbeton párkány hatását védendően - keret nélküli edzett üvegből készült.

A markáns látszóbeton pillérek mögötti homlokzatok szürke árnyalatú, hő- és hanggátló üvegezéssel kialakított függönyfal szerkezetűek. Az átrium határoló falai a külső homlokzatképzéssel azonosak, attól csak a megkívánt épületfizikai tulajdonságukban térnek el.

Az épület teljes belső kialakítását az építés óta eltelt évtizedek alatt megváltozott igényeknek eleget téve terveztük át. Az aszimmetrikus bejárat baloldalán a Stefánia út felé kiülős kávézó létesült, téralakításában kapcsolódva az épület közepén újrafogalmazott üvegfedésű átriumhoz. A négyszintes belső tér bejárattal szembeni homlokzati üvegfala az enyhén lejtő üvegtetővel közel kilencven fokot bezáróan ferde síkú. A két üvegfelület ilyetén elhelyezkedése folyamatosan tükrözi az irodaház feletti égbolt látványát az átriumot határoló ferde felületen, evvel is növelve a belső tér külső térhez való kapcsolódását.

Az épület gépészeti kialakítása a kor igényeit kielégítően teljesen új. A StefániaPark-ot övező kert a szükséges gépkocsik elhelyezésével együtt gazdag zöldterülettel rendelkezik, az eredeti állapot burkolt felületeinek nagyarányú elbontásával jelentősen megnőtt felületen kialakítva.

Winkler Barnabás