Közélet, hírek

A Zeneakadémia rekonstrukciója ― folyik az előkészítés

2007.11.22. 11:45

A százéves, korai vasbeton-szerkezetű épület két évre tervezett felújítását 2009 őszén kezdik meg. Megalakult a projekt-irányítási szervezet és megjelent egy igényes könyv a 100 éves épületről, remek fényképekkel – jelentette be Batta András rektor, akinek stratégiai és művészeti tanácsadói Rajk László és Zoboki Gábor lesznek a rekonstrukció során.

A Zeneakadémia patinás műemlék épülete, melynek tervezői Korb Flóris és Giergl Kálmán voltak, száz éve, 1907 májusában nyílt meg. A centenáriumra tervbe vették ugyan a mind szükségesebb teljes rekonstrukciót, és 2003-ban a tervezők kiválasztására lezajlott egy meghívásos pályázat, azonban a folyamat időközben megtorpant. 2007. július 25-én viszont a kormány döntést hozott, aminek alapján nagy lendülettel folyik a Zeneakadémia rekonstrukciójának előkészítése – jelentette be a november 19-ei sajtótájékoztatón dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.A kormány nyári döntése értelmében előzetesen elfogadták a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójára benyújtott projektjavaslatot, így közel 10 milliárd forint európai uniós forrást és ehhez igazodó mértékű költségvetési támogatási önrészt ítéltek meg a felújításra. A döntés a támogatási szerződés aláírásával válik véglegessé. A fejlesztés eredményeként megvalósul a Zeneakadémia központi műemléki épületének teljes korszerűsítése, s ez együtt jár a zeneművészeti felsőoktatás jelentős minőségi javításával, a működési rendszer korszerűsítésével. A rekonstrukció révén mindezekkel párhuzamosan megvalósul az oktatás és a hangversenyzés szerves egysége. „A Zeneakadémia infrastrukturális fejlesztése eredményeként egy igazi hungaricum globalizációja valósulhat meg." – fogalmazott dr. Batta András.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem projektjavaslatának főbb lépései:

- a Wesselényi utca 52. szám alatti kiegészítő épület (jelenleg még Modell Divatiskola) birtokbavétele 2008 nyarán, átalakítása és korszerűsítése 2009 nyaráig (4927 m2, ebből 2404 m2 bővítés);

- a Bartók Konzervatórium Nagymező utcai épületének korszerűsítése ugyanezen időszakban (kb. 3500 m2, főleg gépészeti rekonstrukció);

- a Liszt Ferenc téri központi, műemlék épület teljes felújítása 2009 szeptember és 2011 ősze között (10138 m2, amiből 2191 m2 bővítés, gépészeti helyiségek a tetőtérben).

Az intézmény felügyeleti szerve, az Oktatási és Kulturális Minisztérium iránymutatásának megfelelően a létrejött projektszervezet – közvetlenül a rektor felügyelete alatt – az Egyetem belső szervezeti egységeként alakult meg. Vezetője Gábor József, a projektmenedzser Lakatos Gergely. A projektmenedzsment munkáját két elismert építész segíti a rektor stratégiai tanácsadójaként: Rajk László és Zoboki Gábor. A Zeneakadémia, a tervezett infrastrukturális fejlesztések mellett az intézmény nemzetközi tevékenységének üzleti szempontú fejlesztésére is önálló szervezeti egységet (Business Development Unit) hozott létre Furka Beáta és Bill Rylance vezetésével.

A Zeneakadémia épületének 100 éves évfordulója alkalmából művészeti album jelent meg. Hajdú József fotográfus remek színes felvételeinek segítségével megelevenedik a gyönyörű szecessziós palota, amely sajátos összművészeti egységbe foglalja a magyar századforduló művészetét. A kötetet egyik szerkesztője, Lőrinczi Zsuzsa, a 6Bt kiadó vezetője mutatta be, majd Korb és Giergl munkásságáról röviden megemlékezett Gerle János, a könyv egyik szerzője, egyben a 2003. évi meghívásos tervpályázat zsűrijének tagja. Az épület értékeinek kiemelése mellett – a korai vasbetonépítészet egyik remekéről van szó – Gerle kifejtette, hogy milyen fontos a megfelelő színvonalú felújítás, s drukkol, hogy Magyari Éva és Pazár Béla továbbtervezésre javasolt pályázati rekonstrukciós terve tényleg megvalósulhasson.