Épülettervek/Középület

"Agóra Szeged PÓLUS Program" pályaművek

2009.02.19. 12:31

3. helyezett lett volna a 25. számú pályamű
Pályázó: NÁNA Építész Stúdió
Pölös István, Ilyés Marianna

3. helyezett lett volna a 25. számú pályamű
Pályázó: NÁNA Építész Stúdió
Pölös István, Ilyés Marianna
Szakági tervezők:
gépészet: Sári Lajos
statika: Andorkó Endre statikus
tűzvédelem: Simándi Gyula

 

 

Részletes bírálat

A pályamű javaslatának lényege, hogy a tömbbelsőben gyalogos mozgásokkal átszőtt közparkban (majdnem) szabadonálló épületet helyez el, mely két szárnyával mégis tűzfalépítéssé válik, egyik szárny a meglévő IKV irodaként. Bár azt állítja, hogy a Gogol és Kálvária utcák közötti szabad átjárást az épület előcsarnoka biztosítja, a szabadonálló tag mégis csorbul. Megállapítható, hogy tömegképzése a sajátos szabályozási előírásokkal viszont konform, szinte megépíti a szabályzatot: három különböző magasságú felépítményének alapterülete kisebb mint a földszintje, és ez kellemes tömegkompozíciós elvvé válik a tervben. A felépítmények a tömbbelső töredezett, szögletes geometriájából levezetve három íves felületű plasztikus testté válnak, melyek jelentős városképi elemek emblematikusságuk, azonosíthatóságuk emlékezetessé válik.

Személyautó forgalma a Gogol utcai mélygarázsból oldódik meg, jól, üzemi forgalma a Jósika utcából érkezik, helyesen. A Londoni körút felőli lakóépületsáv mellé helyezett
zöldbeágyazott kerékpárút szimpatikus ötlet. Kerékpártárolókról gondoskodik. A tetők zöldítése a terv karakterét húzza alá, a kiírást követi. A funkciókat megértő és tisztelő még az amorf épületkontúrok ellenére is. Az egyes funkciók szeparálása és együttélése megoldott.

Az aulatérből hiányzik a nyugodt, védett hely, inkább közlekedőként, mint tartózkodó térként értelmezett, ami a terv negatívuma. Terei érdekesek, a többszintes átlátások élményt jelentenek. Formaképzésében sok problémát jelent a tornyok formavilágának elburjánzása, ömlenyként való kezelése, mely homogenitási szándékot tükröz, de az anyag és formaváltások tekintetében ez a törekvés sok ellentmondást hoz létre. Naturális mutatói a reálisan megvalósítható szint fölé esnek.

Részletes gépészeti és elektromos leírást tartalmaz. A megoldások megfelelnek a pályázati kiírásnak. Nincs olyan mennyiségű szennyvíz a mosdókból és zuhanyzókból, amely gazdaságossá tenné a javasolt biológiai tisztítás beruházását és üzemeltetését.

Az épület városépítészeti értékeit és egyedi formavilágát, emblematikusságát figyelembe véve a Bíráló Bizottság a tervet 3. díjra tartotta érdemesnek.

Részlet a 2009. február 10-ei jegyzőkönyvből:
A 25. számú pályamű:

  • nem tartalmazza a tervpályázati kiírás feltételeinek elfogadásáról szóló nyilatkozatot,
  • nem tartalmaz nyilatkozatot a kizáró okok fenn nem állásáról,
  • nem tartalmaz felelősségbiztosítási kötvényt vagy szándéknyilatkozatot a felelősségbiztosítás megkötésére.

Ezért a pályázat a tervpályázati kiírás III.1.) pontjának értelmében kizárása kerül.