Design/Belsőépítészet

Akusztikus szigetek az irodában

2022.05.11. 14:04

Az irodák egyre népszerűbb közösségi tereiben egyszerre van igény a kommunikációra, a személyes beszélgetésekre és a feltöltődésre, relaxációra. A látszólag ellentétes funkciókra tökéletes megoldást jelent az akusztikus ülőbútorok – szófák, fotelek és akusztikus panelek széles választéka.

Az elmúlt években a hibrid munkavégzés előtérbe kerülésével jelentősen megváltozott az iroda tájképe. A megszokott zártabb cellás vagy nyitottabb irodai terekben elhelyezkedő munkaasztalok sokszor egyhangú képét kommunikációs és kollaborációs szigetek színesítik. Ezekre egyre nagyobb az igény, hiszen a pandémia miatt hosszú időre otthoni munkavégzésre száműzött kollégák leginkább a személyes kommunikáció lehetősége miatt térnek vissza az irodákba. Ezért a munkáltatók a munkaasztalok mellett olyan kommunikációs szigeteket alakítanak ki számukra, ahol a munkatársak egymással vagy az ügyfelekkel kisebb vagy nagyobb csoportokban leülhetnek dolgozni, beszélgetni, kávézni. Ezek gyakran a munkaasztalok közelében helyezkednek el, ahová az adott csoportnak lehetősége van beülni egy-egy gyors egyeztetésre.

Annak érdekében, hogy ne zavarják a mellettük dolgozó kollégákat, és hogy őket se zavarják a kívülről beszűrődő zajok, megfelelő akusztikai környezetre van szükség. Erre kínálnak optimális megoldást az akusztikus ülőbútorok, akusztikus tárgyalószigetek, amelyeknél a foteleket és kanapékat magasított hangelnyelő elemek határolják. Ezekben az akusztikus szigetekben nemcsak verbális kommunikációra van lehetőség, hanem kitűnő helyet nyújtanak a koncentrációra, hiszen egy laptoppal egyéni munkavégzésre is alkalmas helyek. Közismert, hogy a folyamatos és rendszeresen ismétlődő hanghatás nemcsak a beszédértést, hanem a vegetatív idegrendszert is zavarja és teljesítménycsökkenéshez vezet, ezért néha jól eső érzés feltöltődni ezekben a csendszigetekben.

 Az akusztikus szófák és fotelek esztétikus színfoltot is jelentenek az irodaházak lobbyjában, de használhatók kávézóban vagy kantinban is.

Nézzük át milyen újdonságok találhatók gyártóink kínálatában!

Wilkhahn Insit: elegáns és kreatív terek

A kényelmes és dinamikus ülőbútorairól ismert német Wilkhahn Insit bútorcsaládjában a két és három fős, egyenes vagy íves, háttámlával ellátott és háttámla nélküli pados elemek többféle módon konfigurálhatók az irodai kollaborációs, a várakozó lobby vagy a kávézó- és kantin terekben. Az akusztikai panelekkel felszerelhető Insit az intimitás több fokozatában is elérhető, hiszen az akusztikai panel körbeveheti "U" vagy "C" alakban, de lehet egyik oldalán nyitott "L" alakú, így azon az oldalon szabaddá teszi a kommunikációt. A szófák lehetnek alacsony vagy magas háttámlásak, az alacsony háttámlás változatok praktikusak étkezőkben vagy kávézókban is. Az Insit egyenes elemei léteznek a végükön 45 fokban lezárt háttámlával, amelynek támaszkodva kényelmes a beszélgetés. Az Insit ülőbútoraihoz kapcsolható kis notebook asztal vagy írólap, de a tárgyalásokhoz és az étkezéshez négyzet vagy téglalap alakú asztal is. A "C" alakban panellel körbevett Insit szigetbe laposképernyő is felszerelhető, és természetesen az Insit elemek elláthatók kábelelvezetéssel, csatlakozókkal és wireless töltőkkel is. Mivel az Insit lábakon áll, alatta is egyszerű a padló takarítása, a könnyen tisztítható kárpitok pedig praktikus használatot jelentenek a pandémiás időszakban az étkezőkben is.

Giulio Marelli Stripes: a sokoldalú közösségi terek bútora

A pad az egyik legrégebbi kommunikációs eszközünk, ennek prémium kategóriájú változatát fejlesztette ki a magas minőségű kárpitosbútorairól ismert olasz Giulio Marelli. A Stripes rendkívül sok változatban létezik, az egyszemélyes akusztikus foteltől, a félig zárt, munkalappal ellátott fülkéken keresztül a tetején is fedett, csak egy oldalon nyitott tágas akusztikus fülkékig. Az egyenes és íves, magas és alacsony háttámlás elemekből sokféle konfiguráció képezhető, ami látványában is sokszínű, használhatóságában pedig igen kreatív tereket hoz létre. Az egy- vagy kétszemélyes Stripes görgőkkel is felszerelhető, így könnyen mozgatható a térben. A munkavégzést számos kiegészítő könnyíti meg, különféle lámpák, csatlakozók és írólapok csatlakoztathatók a szófákra és a kiegészítő asztalokra. Az egyenes és íves elemek hátlapjára asztallap is szerelhető, így a hátoldal is kihasználható gyors munkavégzésre vagy kávézásra.

Martex Nucleo: La Piazza

A Martex a "La Piazza" modellt valósítja meg az irodában. Ahogy a városokban a főtér a központ, a megváltozott munkakörülményeknek jobban megfelel az új "La Piazza" koncepció, amelyben az egyéni, shared-desk munkahelyek mellett közösségi tereket, kollaboratív irodaterületeket és kávézókat alakítanak ki. A "Hotelingnek" nevezett egyéni munkahelyeket a Nucleo akusztikus paravánja határolja, és nyújt összpontosításra alkalmas munkahelyet. A kollaboratív zónákban magas és alacsony asztalok váltják egymást, a közös gondolkodást segítik a Nucleo háttámlával vagy anélkül kialakított ülőbútorai. Az akusztikus fotelek, szófák és a padok írólapokkal és notebook tartókkal felszereltek. A Nucleo családra jellemző a nagyfokú rugalmasság, a könnyen mozgatható elemek átrendezhetőek az aktuális feladatoknak megfelelően. Az akusztikus panelekkel gyorsan elválasztható egy videokonferencia sziget, a cafeteria rész pedig az ülőbútorok és asztalok mellett catering szekrénnyel és magas pulttal is felszerelt.