Design/Formatervezés

AloneTogether, balkON, PLEXIPLAY – Lehetséges válaszok a koronavírus helyzetre

2020.09.27. 14:15

Csapatunk a KÉK Kortárs Építészeti Központ Áthidaló című pályázatára készített el három pályaművet, melyek arra keresik a választ, hogy a koronavírus miatt megváltozott köztéri használatot hogyan tudjuk költséghatékony, ám praktikus módon újra biztonságossá tenni. A karantén időszakban amúgy is megjelenő témákból, helyzetekből inspirálódtunk, melyeket egyszerű, de újszerű bútorokkal, installációkkal alkottuk kellemesebbé.

AloneTogether

A karantén ideje alatt sokat ültünk a piros kockás terítős családi asztalnál és beszélgettünk aktuális témákról. A beszélgetések közben számtalanszor játszottunk az asztalra kiszóródott sóval, rendezgettük, szétosztottuk, különböző formákat alkottunk, hegyeket építettünk belőle a terítő különböző kockáin. 

Koncepciónk, hogy az emberek saját maguk választhatják ki, hogy hol szeretnének leülni, mekkora helyet szeretnének elfoglalni a köztereken, miközben azt is követhetik, hogy milyen távol vannak egymástól. A négyzetek segítséget nyújtanak ezek kijelölésében, melyeket a füves sportpályák területeinek mintájára alakítanánk ki. Továbbá különféle szabadtéri játékokhoz szükséges terek is könnyen lehatárolhatók ennek segítségével. 

Pusztán két-három irányban való fűnyírás, mellyel egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan ki lehet alakítani a parkokat, annak érdekében, hogy megóvjuk egymás egészségét.

balkON

Szeretnél találkozni a barátaiddal, de félsz több hónap után elhagyni a lakóhelyedet? Távolságot tartva találkoznál rokonaiddal? Nem kell többé aggódnod, hiszen ezt az erkélyed biztonságából is megteheted! Vidd magaddal megszokott kis balkonodat szabad térre, egyedi lapraszerelhető ülőalkalmatosságként!

A koncepció alapja az, hogy a karantén során a lakásokhoz kapcsolódó teraszok, erkélyek és függőfolyósók léptek elő a legfontosabb köztereinkké. Célunk volt erre a jelenségre reflektálni megidézve azt a sajátos térélményt, amit ebben a bezárt helyzetben ezek a sokszor apró, egyszemélyes, külvilágba nyúló platformok jelentettek az embereknek. 

A bútor egyszerű lemezekből készülő pad és asztal kombináció, melynek méreteit úgy alakítottuk, hogy megfeleljenek a távolságtartás szabályainak, ugyanakkor modulárisan kapcsolódhassanak egymással. Az adott keretek, így egyszerre segítenek megtartani a szükséges korlátokat és lehetőséget nyújtanak a közösségi kikapcsolódásra. Olyan kis méretre összehajtogatható kivitelben képzeltük el, amely könnyen sokszorosítható, miközben egyszerűsége lehetőséget ad arra, hogy mindenki személyre szabhassa őket. Így visszaköszönhet ezeknek a most nagy szolgálatot tevő építészeti elemek archetipikus sokszínűsége.

Ha eddig is volt erkélyed, akkor azért, ha mindig is vágytál egyre, akkor azért!

PLEXIPLAY

A koronavírus helyzet leginkább az idősebbeket veszélyezteti. Kiemelten fontos hogy ők újra tudjanak találkozni, mert számukra az online térben való kapcsolattartás nem megszokott és nehézkes. 

A vírus előtt a parkokban több helyen láttunk az asztaloknál idős embereket sakkozni, társasozni, ezek számukra a szocializáció és a játék színterei voltak. Azonban a vírus miatt ezek az asztalok újabban üresen álldogálnak, megszokott használatuk már veszélyes lehet. 

Erre a szituációra válaszul alkottuk meg a PLEXIPLAY-t, melynek célja, hogy újra összehozza az embereket biztonságos formában. Lényege, hogy a játéktér a korábbi vízszintes asztal síkjából átkerül a függőleges síkba egy plexilapra. Erre a plexire mágnesfestékkel van felfestve a pálya, a mágneses bábuk így tudnak a táblához tapadni mindkét oldalról. A plexi lap ami eddig elválasztott, most újra összeköthet minket. 

A projekthez el is készítettük a játék prototípusát, egy malomjátékot, melyet a KÉK Kortárs Építészeti Központ rendezvényén, a Pecha Kucha-n közönség előtt prezentáltunk is. A játék kivitelezése során két darab L alakú fa vázat készítettünk. A faváz függőleges eleme két darabból áll, a közte lévő résbe csúsztatható be felülről a plexitábla. A két faváz oldalról satuval van rögzítve az asztalhoz. Fontos volt, hogy a játék bármilyen szélességű asztalra adaptálható legyen, így az könnyen áthelyezhető és bármelyik kültéri asztalon használható legyen. 

A PLEXIPLAY segítségével az idősek újra tudnak együtt társasozni a parkban. Az újszerű játék elválasztva, biztonságos módon teszi lehetővé a közös időtöltést és szórakozást.