Nézőpontok/Tanulmány

Amit a budapestiek gondolnak a Városligetről

2016.02.25. 13:55

Az Ipsos Public Affairs közvéleménykutatást végzett a budapestiek körében a fővárosi beuházások kapcsán. Az eredmények alapján a budapesti lakosok majdnem 100 százaléka gondolja úgy, hogy a leromlott városligeti zöldfelületek, játszóterek, sportterületek és sétányok felújításra szorulnak, 75 százalékuk azonban nem ért egyet új építmények létesítésével. 

A megkérdezettek 75 százaléka egyetért azzal, hogy a Városligetben ne létesítsenek új építményeket, kizárólag a meglévő leromlott zöldfelületeket, játszótereket, sportterületeket, sétányokat újítsák fel. Ez derül ki abból a reprezentatív közvéleménykutatásból, amelyet az Ipsos Zrt. készített a budapestiek körében a Levegő Munkacsoport megbízásából.

Az 500 fő megkérdezésével készített felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 83 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Galériát a Budai Várból a Városligetbe telepítsék. Azzal pedig, hogy egyes kormányzati hivatalokat (mint a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági minisztérium) a Budai Várba költöztessenek 77 százalékuk nem ért egyet, és mindössze 16 százalékuk tartja jónak az elképzelést. Mindezzel szemben a megkérdezettek 85 százaléka egyetért azzal, hogy a Nyugati Pályaudvar épülete mögötti vágányok déli oldalán (a Podmaniczky utca mellett) jelentős zöldterületet alakítsanak ki, és a vágányok lefedésével egy másfél kilométer hosszú parkot létesítsenek a Városliget folytatásaként.

A közvélemény-kutatásról szóló részletes jelentés itt olvasható.


Levegő Munkacsoport