Pályázatok

"Arculatváltás" - a moszkvai Puskin Mozi átépítésének pályázata

2011.03.03. 09:22

Az ”Arculatváltás” (Changing The Face) nevű nyílt, nemzetközi ötletpályázat célja, hogy építészek, dizájnerek, kivitelezők, hallgatók tervezzenek egy új homlokzatot egy meglévő épületnek, s ehhez kreatív módon használják fel a DuPont anyagait és megoldásait a projektben. Ebben az évben a Moszkva központjában, a Puskin téren álló, 1961-ben épült Puskin filmszínház kerül a középpontba, amely minden évben a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválnak ad helyet. Beadási határidő: 2011. május 15.

A DuPont - az Oroszországi Építészek Szövetségével, a Brit Építészek Királyi Intézetével, a YEM Épületinformációs Központtal, valamint az Architizer-rel és a Karo Film-mel együttműködve - immár hatodik alkalommal hirdeti meg a nyílt, nemzetközi ötletpályázatát a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál palotája címmel.

 

 

 

A pályázat célja a meglévő épület homlokzatának újragondolása - nem az elmúlt szépség helyreállítása, hanem egy, a jövő üzenetét közvetítő landmark létrehozása. A Puskin Mozi arculatának újratervezése lehetőséget ad arra, hogy az épület megmutathassa Oroszország kulturális életében elfoglalt központi helyét. A pályázat a filmszínház Puskin téren elfoglalt kiemelkedő helyzetéből fakadó közönségvonzó hatásának újragondolására is alkalmat kínál. Az ”Arculatváltás” pályázat célja annak az érzékeltetése is, hogy egy egykor jelentős épület homlokzatának áttervezése nem pusztán egy felszínes változást, hanem egy átfogó revitalizációt idézhet elő. A kiíró az építészektől kreatív megközelítésű - előítéletek és visszafogottság nélküli -  új homlokzat terveit várja, amelyek a kortárs építészeti megoldásokat a meglévő épületbe integrálják.

Az ”Arculatváltás” koncepciót először 2008-ban mutatták be egy workshop keretében a római Colosseumhoz kötődően, később, 2009-ben megrendezték Bukarestben, Prágában, Zágrábban 2010-ben pedig Athénban. Minden városban a Dupont által - a helyi intézményekkel együttműködve - kiválasztott, vitatott megítélésű épület áttervezését kérték az építészektől.

A szervezők által támasztott egyetlen feltétel csupán az, hogy a tervben legalább egy DuPont termék alkalmazásra kerüljön, a DupontCorian külső burkolatoktól a Dupont Sentry Glas strukturált és laminált üvegfelületekig, valamint a Dupont Tyvek lélegző membrántól a Dupont Alesta építészeti igényű burkolatig és a Dupont Teflon felületvédelemmel ellátott, dekoratív burkolatig terjedő széles skáláról.

A benyújtott pályázatokat nemzetközi zsűri fogja értékelni, amelynek tagjai: Andrey V. Bokov, az Oroszországi építészek Szövetségének elnöke, Sergey A. Skuratov építész, Aleksey Uchitel filmrendező, Kerem Erginoğlu építész, Corrado Tibaldi építész, a Dupont Buliding Innovations képviselője, valamint Matthias Hollowich és Marc Kushner építészek, az ”Arculatváltás” 2010. évi nyertesei.

A projektek benyújtási határideje: 2011. május 15.

További információ