Közélet, hírek

Átadták a 2012. évi Europa Nostra-díjakat

2012.06.05. 12:23

2012. június 1-jén Lisszabonban adták át az idei Europa Nostra-díjakat. A 28 nyertes közül hatot fődíjjal tüntettek ki, amelyek között szerepel az athéni műszaki egyetem Averof épületének rekonstrukciója, a saguntói Nagyolvasztó és egy cornwalli népi építészeti emlék rehabilitációja, a római Ara Pacis botanikai elemzéséről szóló kiadvány, egy norvég örökségmentő alapítvány kezdeményezése, valamint az erdélyi Kovács Piroska néprajzkutató, aki az örökségvédelem területén végzett elkötelezett munkájáért részesült elismerésben.

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra kihirdette a 2012. évi Europa Nostra-díj 28 nyertesét. Az Európai Unió kulturális örökségi díjának átadó ünnepségét 2011. június 1-jén tartották Lisszabonban, a Szent Jeromos kolostor épületében, Androulla Vassiliou európai biztos és Plácido Domingo világhírű tenor, az Europa Nostra elnökének jelenlétében. A nyertes projektek közül hatot fődíjjal (grand prix) jutalmaztak 2012 legrangosabb örökségvédelmi eseményén. A győzteseket 38 ország mintegy 226 benevezett projektjéből választották ki, a végső döntést az európai szaktekintélyekből álló zsűri hozta meg. A hat fődíjat kapott nyertes egyenként 10.000 eurós díjazást és egy bronz plakettet kapott, amelyet a kitüntetett épületen vagy a projekt helyszínén helyezhetnek el.

 

 

 

Az elmúlt tíz évben az Európa Nostra-díj a legrangosabb elismeréssé vált Európában az örökségvédelem területén. Szeretnék köszönetet mondani minden nyertesnek a kulturális örökségünk megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint az Europa Nostra és a zsűri munkájáért. A Díj kiválóan bizonyítja a kulturális örökség védelme iránt érzett növekvő felelősséget a döntéshozók és a közvélemény körében. Ezért folytatjuk a kulturális örökség támogatását a „Culture” és a jövőbeli „Creative Europe” programokon keresztül - mondta Vassiliou biztos. A nyertesek kiemelkednek tökéletességükkel, szenvedélyükkel és elkötelezettségükkel, a „Kreatív Európa” kiváló nagykövetei - tette hozzá Plácido Domingo, az Europa Nostra elnöke.

A kulturális örökség valóban jelentős - gyakran alábecsült - mértékben képes hozzájárulni a gazdasági növekedéshez és munkahelyteremtéshez. Ez a terület az EU-ban mintegy 8,5 millió embernek biztosít munkát és az Unió GDP-jének 4,5%-kát teszi ki. Az állami és magán szervezetek évente mintegy 5 billió eurót költenek a kulturális örökség megőrzésére, amely a fenntartható fejlődés és a társadalmi kohézió egyik kulcseleme is lehet. Az Európai Unió 2007 óta mintegy 30 millió eurót fordított örökségvédelmi projektek társfinanszírozására.

A jövő évi díjra történő nevezés határideje 2012. október 1. A következő díjátadó Athénban lesz, 2013 júniusában.

Az Europa Nostra-díj 2012. évi nyertesei (országok szerint ábécé-sorrendben, a fődíjak kiemelésével)

1. Építészeti örökség megőrzése

The Poundstock Gildhouse Bude, Cornwall, Egyesült Királyság – fődíj

 

 

 

Kevés emlék maradt meg az egykori falvak közösségi épületeiből, amelyek többek között a helyi ünnepségeknek is helyet adtak. A zsűri a vernakuláris építészet eme 16. századi alkotásának újjászületését díjazta, amelynek során hagyományos technológiákat alkalmaztak, a ház pedig eredeti rendeltetését kapta vissza.

Averof épület – Építészeti Iskola, Nemzeti Műszaki Egyetem Athén, Görögország – fődíj

 

 

 

Az Akropolisz világa inspirálta az eredetileg is oktatási intézményként működő épület klasszicista stílusát, amely a mindenre kiterjedő rekonstrukció során visszanyerte eredeti arculatát, ugyanakkor  modern oktatási infrastruktúrával is felszerelték, amely nem csorbítja az építészeti értékeket.

2. számú Nagyolvasztó Sagunto, Spanyolország – fődíj

 

 

 

Az 1917-1984 között működő, három ütemben teljesen felújított ipari emlék rehabilitációja segít a látogatókhoz közelebb hozni a vas- és acélgyártás múltját, valamint azt a mára letűnt nagyipari közeget, amelyből a város megszületett.

Pamplona erődítményei Pamplona, Spanyolország – közönségdíj

 

 

 

A spanyol város különleges bástyás erődrendszere a 16-18. században épült, amely a közelmúltban elvégzett rekonstrukció során igazi találkozóhellyé alakult át, kifejezve a város és lakóinak egységét - mindezt a kortárs építészet eszközeivel is. A munkák a történeti szerkezetek megőrzésén túl kiterjedtek a falak megközelíthetőségének, bejárhatóságának javítására, valamint a fallal körülvett területek revitalizációjára, funkcionális gazdagítására is.

Solvay Szociológiai Intézet Brüsszel, Belgium

Leighton House Museum London, Egyesült Királyság

A Szent János monostor szélmalmai Chora, Patmos, Görögország

Aghios Andreas ősi fellegvára Siphnos, Görögország

A portugál zsinagóga együttese Amszterdam, Hollandia

Liubavas Nagy Vízimalom Múzeum Liubavas, Litvánia

"Second Temple Cycle'' festett falburkolatok, Kunststätte Bossard Jesteburg, Németország

The Royal Spanish College, Bologna Olaszország/Spanyolország

A mafrai bazilika hat történelmi orgonája Mafra, Portugália

Golia Monostor Iasi, Románia

Ene.térmica, National Energy Museum (Nemzeti Energia Múzeum), Ponferrada, Spanyolország

Miletos Ilyas Bey Complex Balat, Törökország

2. Kutatás

The Augustus Botanical code of Ara Pacis (Az Ara Pacis botanikai elemzése) Róma, Olaszország – fődíj

 

 

 

A kutatás több tudományterület együttműködésével valósult meg és színvonalas publikációban öltött testet. A szerzők szerint a csodálatosan faragott ornamentika a természet alapos megfigyelésén alapul és nem pusztán dekoráció, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír, az újjászületést és egy új korszakot ígérve időszámításunk elején.

Innovatív eljárás a vászonra festett képek megőrzésére Párizs, Franciaország

A Nolla palota helyreállítási tanulmánya Meliana, Spanyolország

3. Örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő szolgálat

Kovács Piroska Szatmárnémeti, Románia – fődíj

 

 

 

Egy erdélyi kis közösség, Máréfalva tanítójaként Kovács Piroska életéből mintegy 40 évet szentelt a múlt népi használati tárgyainak gyűjtésére. Személyes fáradozásával, meggyőző erejével, elkötelezettségével és magával ragadó lelkesedésével sokakat terelt a helytörténet és az örökség védelmének ügye felé. A zsűri indoklása szerint a nyugdíjas tanárnő és néprajzkutató kiemelkedő példája azon szerény európaiaknak, akiknek sikerült tudatosítaniuk embertársaikban a múlt megőrzésének fontosságát. A székelykapuk múltját és a fafaragó dinasztiák örökségét kutatva feltérképezte az udvarhelyi régió székelykapuit, valamint kezdeményezésére megindulhatott ezen emlékek megőrzése.

The Society for the Protection of Ancient Buildings (SPAB) London, Egyesült Királyság

The Piraeus Bank Group Cultural Foundation, Museums Network Athén, Görögország

Allianoi kezdeményezés és Dr. Ahmet Yaras Allianoi, Törökország

4. Oktatás, tréning

Örökségi helyszín fejlesztése - Norwegian Heritage Foundation Norvégia – fődíj

 

 

 

A zsűri a díjjal az alapítvány tanárainak elkötelezettségét és az iskolások lelkesedését ismeri el, akik olyan örökségi helyszíneket gondoztak, amelyek egyébként elpusztultak vagy tönkrementek volna. Az erdőn, mezőn és egyéb vidéki területeken található kisebb emlékek tisztításával, helyreállításával a fiatal generáció aktív szerepet vállal ezek megőrzésében – immár 2000 óta, az „Improve a Heritage Site” program keretében.

The Seaweed Bank Laesoe, Dánia

Crossing Cultures: Transforming the Ashmolean Museum Oxford, Egyesült Királyság

Műszaki és helyreállítási tanácsadás Joensuu környékén, | FINLAND

Oktatói segédlet: Vauban erődítményei Besancon, Franciaország