Közélet, hírek

Átadták az idei Ezüst Ácsceruza díjakat

2016.12.09. 11:00

2016-ban Dubniczky Miklós és Kulcsár Attila lettek az Ezüst Ácsceruza díjazottjai, különdíjat kapott Beöthy Mária és Pacsika Emília. A díj olyan szélesebb érdeklődésre számot tartó nyomtatott vagy elektronikus sajtóorgánumokban megjelent publicisztikai tevékenységért, akár egyetlen cikkért, műsorért is adható, mely hozzájárul a hazai építészeti értékek és a hazai építőipari eredményeinek népszerűsítéséhez, s egyben képviseli a minőségi újságírást. 

Az elismeréseket december 8-án a Gregersen Art Point Galéria termében adták át Kassai FerencBálint ImrePásztor Erika KatalinaGötz Eszter és Hajnóczi Péter bíráló bizottsági tagok, Komjáthy Attiláné alapító, Tolnay Tibor fővédnök, és Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke. 

Tolnay Tibor és Komjáthy Attila alapító köszönetet mondtak a Magyar Építész Kamarának, a Budapesti Építész Kamarának, valamint a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarának a támogatásért, ami lehetővé tette két különdíj adományozását is. 
A díjazottakról

Dubniczky Miklós 18 éve dolgozik a Mérnök Újságnál, a díjat szakújságíróként, majd felelős szerkesztőként és főszerkesztőként végzett elhivatott és minőségi munkájával érdemelte ki.

Kulcsár Attila már egyetemi évei alatt elmerült a média világában, mikor a Bercsényi 28-30. folyóirat alapító szerkesztőjévé vált. Azóta rendszeresen publikál szakmai folyóiratokban, mint a Műszaki Tervezés, a Magyar Építőipar, a Magyar Építőművészet, az Alaprajz, vagy az Építészfórum. A díjjal ezt a kiváló színvonalú munkát ismerték el.

Beöthy Mária többnyire nem szakmai lapokban publikál, cikkei így gyakran a laikus közönséghez (is) szólnak. Különdíjban azért részesült, mert írásaival segít közelebb hozni a városlakókat az építészethez, és a manapság oly nagyon hiányzó vizuális érzékenységre tanítja olvasóit - ráadásul kimagasló színvonalon.

Pacsika Emília sokoldalú alkotó, textilművészettel, építészeti kommunikációval, PR-ral is foglalkozik, és különféle együttműködésekben vesz részt. Különdíjat ezúttal az építészetet objektív, megfigyelő attitűddel bemutató műsoráért kapott.